Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Jak překonat tvůrčí blok? 6 rad, jak být kreativnější

Tvůrčí blok je velice nepříjemná zkušenost. Proč vlastně vzniká a jak se mu můžeme bránit? Přinášíme 6 osvědčených rad, které Vám navrátí inspiraci a pomohou Vám být kreativnější. Vyzkoušejte malování podle čísel, meditace a další činnosti, které Vám získají spoustu nových nápadů.

Spousta práce před Vámi, ale najednou jste bez nápadů? Chcete tvořit něco s dětmi, s rodinou či v domácnosti, ale nic Vám nepřichází na mysl? Pak nejspíš máte tvůrčí blok. Že se Vám to ještě nikdy nestalo? Nebojte se, není to nic neobvyklého.

Tvůrčí blok někdy zažije každý. Někdo v práci. Jiný zase v osobním životě či při volnočasové aktivitě. Pokud musíme nebo chceme něco vytvořit, ale najednou to nejde, je potřeba s tím něco udělat.  Protože jakmile nápady dojdou, snadno se dostaneme do spirály frustrace a vzteku. A tím se to celé jen zhorší. 

miniatura_FB-tvurci-blok

Zjistěte, proč jste uvízli na mrtvém bodě

Stav bezvětří děsil každého námořníka. Nezůstávejte na mrtvém bodě! Pokud hlas inspirace utichl, zkuste přijít na kloub tomu, proč se tak stalo. Vypátrat prvotní příčinu je totiž základ Vašeho úspěchu. Odstraňte ji a uvidíte, že nové nápady najdete mnohem snáz. A navíc už Vám napodruhé nezkazí Vaše plány.

Proč lidé ztrácí inspiraci?

  • Negativní myšlenky. Ty většinou přijdou až poté, co se nápad nedostaví. Ovšem mohou provázet i zpětné hodnocení Vaší práce a negativně ovlivnit tu budoucí. Myšlenkám typu To, co jsi doteď udělal/a, není dost dobré či Kdybys měl/a tak dobré nápady a stál/a za něco, bez problémů teď něco vymyslíš se vyhýbejte obloukem. Nepřestali jste s dobrými nápady jen proto, že se neustále podkopáváte?
  • Špatné období. Ne každý den je posvícení. Tak to zkrátka chodí. Jenže nepovedený den se někdy může přehoupnout do nepovedeného období. A člověk se už jenom veze. Na vině může být událost v osobním životě, neúspěch v práci, špatná finanční situace. Nezbývá nic jiného, než zatnout zuby a se situací se vypořádat. Nebo počkat, až přejde. Špatné období můžete nakonec využít i ve svůj prospěch a vytěžit z něj po tvůrčí stránce maximum.
  • Chybí Vám informace. Jestli jde o pracovní projekt, možná Vám vedoucí či kolegové neposkytli dostatek podkladů. Zkuste o projektu zjistit něco víc, popř. se poohlédněte po inspiraci u konkurence. Určitě na něco narazíte.
  • Máte pocit, že to nemá cenu. Pokud v práci nevidíte smysl, nebaví Vás, nebo máte problémy se zadavatelem, je to nepříjemné. Naštěstí se to dá vyřešit. Zkuste najít nějakou motivaci. Třeba finanční ohodnocení. Za práci přeci dostanete zaplaceno! A když je to málo, požádejte o přidání.
  • Necítíte se dobře. Pokud nejste odpočatí a trápí Vás stres, vyhraďte si nějaký čas pro sebe a zapracujte na tom, jak se cítíte. V dalším textu poradíme, jak na to. 

clanek_001

Tvůrčí proces chce svůj čas

Už jste někdy slyšeli o termínu kreativní proces? Ač je to s podivem, kreativita je dřina. Není to ani tak náhlé osvícení, jako proces, na kterém je potřeba pracovat. Má své zásady, a pokud je dodržíte, na konci čeká sladká odměna.  Jak tedy nové nápady získat? 

  1. Udělejte si průzkum. V závislosti na tom, čeho se Vaše práce týká. Projděte si různé zdroje a nasbírejte co nejvíc informací. Příklad z praxe. Píšete knihu? Podívejte se na díla jiných autorů. Připravujete projekt do práce? Podívejte se, jak se připravovaly jiné, obdobné projekty. Není potřeba shromáždit milion zdrojů. Stačí jen ty, které Vás něčím zaujaly a v praxi fungují.
  2. Zdroje vyhodnoťte. Jakmile nasbíráte dostatek zdrojů, pečlivě si je projděte a analyzujte. Nejen na základě svého úsudku, ale sáhněte i po dostupných recenzích a zajímejte se, jak věc vnímají další lidé.
  3. Přestaňte analyzovat a nechte pracovat představivost. V dalším kroku nechte analytické myšlení a rozebírání zdrojů ladem. Už se k tomuto způsobu myšlení nevracejte. Místo toho nechte mysl, aby se s novou látkou popasovala sama. Ač si to nebudete uvědomovat, Vaše nevědomí bude problém neustále vyhodnocovat. A poté konečně přijde to, na co čekáte.
  4. Nový nápad. Po pečlivé práci je to tu – máte nový nápad! Někdy přijde po pár hodinách. Jindy to může trvat několik dní. Z Vašeho nevědomí se nápad přenese do vědomé sféry a Vám se nad hlavou rozsvítí pomyslná žárovička. 
  5. Dejte nápadu život. Ve finálním kroku nový nápad realizujte a dejte mu finální podobu.

Tuto cestu k novému nápadu vypracoval James W. Young v knize A Technique for Producing Ideas. Průzkum zdrojů a jejich analýza je tvrdá práce. Poté se nové informace musí nechat uležet. V tomto období je dobré mysl stimulovat jiným způsobem. Například různými relaxačními technikami, kreativní činností atd. Už jste někdy zkusili vymalovat obraz?

clanek_002

Nezapomeňte, že dobrá psychická i fyzická kondice je rovněž klíčová. Sotva něco dokončíte, pokud tak tak udržíte oči otevřené kvůli nevyspání. Dejte tomu čas a nový nápad se brzy objeví. Jak celému procesu napomoci? Máme pro Vás 6 tipů na to, jak překonat tvůrčí blok!

Malování podle čísel

Kreativní činnost je skvělý způsob, jak stimulovat představivost a dodat jí nové impulsy. S obrazy podle čísel se ponoříte do zábavné tvůrčí činnosti, a navíc si krásně odpočinete od stresu a každodenního shonu.

clanek_003

Snadno se tak vypořádáte s hlavními příčinami, které tvůrčí proces brzdí – se stresem a nedostatkem podnětů. Kdo ví, možná právě v obrazu od Zuty.cz naleznete studánku inspirace, která nikdy nevyschne.

Zkuste něco snadného pro začátek, není dobré si dávat přehnaně složité cíle, to by Vás mohlo ještě více frustrovat. Motiv s magnóliemi má velmi snadnou obtížnost a je oblíbený mezi našimi zákazníky.

clanek_004

Na našem e-shopu najdete spoustu motivů z různých tematických oblastí. Připravili jsme pro Vás motivy se zvířaty, květinami, městy, přírodou, automobily, celebritami, pop-art obrazy, dále zátiší, krajinky či reprodukce obrazů od slavných mistrů umění. Ve spolupráci s nezávislými umělci jsme pro Vás vytvořili i sérii originálních motivů podle licencovaných obrazů, které jinde nenajdete.

clanek_005

Kromě motivu k vymalování od nás dostanete také profesionální akrylové barvy a nylonové štětce. Získáte tak kompletní sadu, díky které se parádně odreagujete a která Vám pomůže rozproudit kreativní myšlení. A abyste si mohli obraz po dokončení zavěsit na zeď, přibalíme Vám i praktické háčky na zavěšení.

clanek_006

Vyzkoušejte meditace

Může to znít trochu bláznivě, ale hned tento návrh nezavrhujte. Meditace totiž opravdu dokážou s tvůrčím blokem pomoct. Během meditací netrénujete koncentraci na něco. Naopak se snažíte mysl vyprázdnit a dokonale uklidnit. Což je ideální příležitost pro naše podvědomí, aby začalo pracovat a upeklo nějaký ten nový, skvělý a nečekaný nápad.

Meditace nutně neznamená, že musíte sedět v nepohodlném sedu se zkříženýma nohama na zemi. Meditovat se dá v jakékoliv pohodlné pozici, ve které vydržíte delší dobu bez ošívání a změny. Pozor na pozici vleže, abyste neusnuli! Nejjednodušší jsou tzv. mindfulness meditace, kdy se zaměřujete například na vlastní dech. 

Jak na to? Začněte zhluboka a vědomě dýchat. Nádech je do břicha a výdech nosem. Pozorně sledujete vlastní dýchaní a soustřeďte se jen na přítomný okamžik. Ne na práci, ani na rodinu. Pokud se Vám náhodou do mysli připletou nějaké myšlenky, nevěnujte jim pozornost, ale ani je násilně nezapuzujte. Ony zase po chvíli samovolně zmizí. Důležité je zachovat pozici nestranného pozorovatele.

Meditovat stačí klidně jen pět minut. Uvidíte, že se tím Vaše mysl perfektně osvěží. Je důležité, abyste nehlídali hodinky a neodbíhali od soustředění. Proto doporučujeme nastavit budíka. Díky němu se nemusíte obávat o čas a zároveň budete vědět, kdy skončit.

Udělejte si výlet

Někdy je změna prostředí přesně to, co potřebujete. Pokud zrovna před sebou nemáte víkend volna a nemůžete si vyjet na chatu do hor, pracujte s tím, co máte. Na volné odpoledne si naplánujte prohlídku botanické zahrady. Projděte se jen tak po okolí. Do sluchátek si pusťte oblíbenou hudbu. Nebo poslouchejte okolní ruch. Inspirace může přijít odkudkoliv. Klíčem je na chvíli opustit místo, které je spojené s kreativním blokem a kde na Vás dopadá všechen ten stres. 

Proberte situaci s kolegou nebo kamarádem

Někdy na tvůrčí blok nejlépe zafunguje hovor s někým, kdo je podobně naladěný jako Vy. Může jít o kolegu, ale třeba i o kamaráda nebo partnera. Sdělte jim stěžejní problém a hlavní myšlenku projektu. A oni Vám třeba poradí v tom, jak věc vylepšit či co udělat jinak. Nemusíte se jejich radami hned řídit. Ovšem jako zdroj inspirace to funguje na jedničku.

Pokud kolem sebe zrovna nemáte nikoho, kdo je naladěný na stejnou vlnu, poslechněte si podcast. Přihlaste se na workshop. Nebo navštivte nějakou konferenci. Vždy se najde nějaké místo, kde se sejdou lidi s podobnou zkušeností. 

clanek_007

Buďte akční!

Sedíte u sebe v kanceláři na home office a nápady váznou? Obujte si tenisky a vyběhněte na kolečko do nejbližšího parku. Nebo se přihlaste na hodiny pilates. Jděte si zaplavat. Sport Vám vylepší náladu a do těla vyplaví hormony štěstí. Navíc se při něm odreagujete a zapomenete na povinnosti. Soustředíte se jen na pohyb a vše ostatní jde stranou.

Pokud nejste zrovna sportovní typ, můžete se pustit třeba do úklidu domácnosti. Vytřiďte si skříň. Vyházejte staré věci. Zbavte se zbytečností. Nebo si něco dobrého uvařte. Určitě najdete něco, co Vám pomůže k tomu, abyste se odreagovali a zároveň cítili lépe.

Odpočívejte

Odpočinek je v tvůrčím procesu opravdu důležitý. Spousta nápadů přijde až den poté, co se kvalitně a dosyta vyspíte. Během spánku totiž mozek pracuje na plné obrátky a třídí všechny informace, které přes den získal. Navíc je aktivní i naše podvědomí, kde právě spásné nápady vznikají.

Dejte mozku dostatečný prostor na to, aby si odpočinul a zároveň zpracoval vše, co přijal. Zdravý spánek by měl trvat minimálně 7 hodin denně. Vše půjde mnohem snáz, pokud budete odpočatí a svěží. 

Máte tvůrčí blok? Věříme, že ho s našimi radami překonáte. Nezapomeňte, že kreativní proces je práce, která se nedá ošidit. Kreativita samotná se musí neustále stimulovat. Pečujte o ni zábavnou tvůrčí činností – malováním podle čísel. Ale i dostatečným odpočinkem, meditacemi či sportem. Přejeme hodně štěstí!