Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Mezinárodní den čokolády

Zlepšuje činnost mozku, snižuje riziko srdečních chorob, uvolňuje hormony štěstí. Zapsala se do světových dějin a je milována po celém světě. Ano, řeč je o čokoládě. A jak nejlépe její svátek oslavit? Jednoduše můžete jednu čokoládu zakousnout nebo si ji s námi vymalovat!

clanek_001

Čokoláda je jednoznačně jednou z nejoblíbenějších věcí na světě. Ruku na srdce, kdo z nás by doma nenašel alespoň kousek této dobroty? My se na ni ale dnes podíváme mnohem detailněji, povíme si něco o její historii, výrobě i o tom, jak skvěle může vypadat na obrazech.

Historie čokolády

Pokud zaplujeme hluboko do minulosti, zjistíme, že historie čokolády se začala psát před více než 3000 lety, a to na americkém kontinentu. Její blahodárné účinky objevili již Mayové a Aztékové. Kakaovník zde byl rostlinou skutečně váženou a jeho plody se využívaly k přípravě vzácného kakaového nápoje, který sloužil též jako platidlo.

Okolo roku 1500 se pak kakaové boby dostaly do Španělska, kde z nich byl připravován čokoládový nápoj. Oblibu si získal především u královského dvora a právě v těchto místech se také šíření čokolády do světa na nějakou chvíli zastavilo.

Zhruba od druhé poloviny 17. století se pak čokoláda rozšířila do většiny evropských metropolí. Nebyla ale tak běžně dostupnou záležitostí jako dnes. Konzumovala se převážně v čokoládových klubech, které byly spojeny s prestiží a vysokým společenským postavením.

V druhé polovině 19. století se pak čokoláda pevně zabydlela ve většině koutů světa. V tomto období byla také vynalezena tabulka čokolády, jak ji známe dnes. Přidáváním různých ingrediencí pak vznikla mléčná varianta i další příchutě.

Pokud Vás představa luxusních čokoládových klubů nadchla, pak si jejich atmosféru můžete přiblížit obrazem Hořká čokoláda a kytičky. Jeho náročnost je velmi nízká, a je tak vhodná i pro úplné začátečníky. Zachycuje čokoládu v takové podobě, v jaké byla oblíbená v minulosti - tedy v tekuté.

clanek_002

Jak se čokoláda vyrábí

Čokoláda se vyrábí z pražených jader kakaových bobů. Jádra jsou rozemleta do tekuté podoby a z hmoty se vyrábí čokoláda. Jaká bude její finální podoba, závisí především na postupu výroby a doplňujících ingrediencích. Přidáním kakaového másla se z čokolády na vaření stane klasická čokoláda, přidáním sušeného mléka zase získáte čokoládu mléčnou. Cukr a nejrůznější ochucovadla pak dokáží z obyčejné čokolády udělat jedinečné a výběrové pochoutky.

Rekordy ve světě čokolády

Svět čokolády ale není pouze plný fascinujících chutí. Je totiž také bohatý na nejrůznější rarity a světové rekordy. Víte například, kolik stojí nejdražší dezert světa? Nebo že existuje i čokoládový vlak?

Největší čokoládová tyčinka

Pokusů o co největší čokoládu, čokoládovou tyčinku nebo čokoládový koláč už proběhlo spoustu. Jednou z největších rarit je však tyčinka Snickers. Její nadrozměrná verze vážila přes 1500 kg a k její výrobě bylo použito více než 40 000 klasických tyčinek Snickers. Najdete ji dokonce v Guinessově knize rekordů.

Pokud jste milovníci tyčinek, pak byste mohli den čokolády oslavit s naším obrazem Čokoládové tyčinky. Jeho autorkou je Myroslava Voloschuk a její obrazy si Vás získají svými jasnými barvami a okouzlujícími motivy. Pokud se takový obraz rozhodnete pověsit do kuchyně, můžete svou kolekci rozšířit o další obrazy této autorky. Takový set obrazů s motivy dezertů Vaši kuchyň nejen rozzáří, ale také ji promění ve velmi stylové místo.

clanek_003

Dům z čokolády

Plánujete koupit dům? A co takhle kdyby byl z čokolády? Jeden takový byl vyroben v roce 2018 v Brazílii a probojoval se do  Guinessovy knihy rekordů. Není sice obyvatelný, ale jeho autoři si s ním dali pořádnou práci. Z čokolády jsou odlity nejen jednotlivé cihly, ale také různé předměty v interiéru. Vzhledem k jeho výšce, která dosahuje téměř 2,5 metrů, se do něj vleze i člověk a jeho plocha 15 m2 nabízí i poměrně dost prostoru.

Čokoládové vinylové desky

Milovníci dobré hudby a čokolády, zbystřete! Umělkyně Julia Drouhinová umí obě tyto vášně spojit do jedné. Vyrábí totiž čokoládové vinylové desky. A že se jedná jen o jedlou atrapu? Nikoliv. Tuto desku si můžete přehrát, a to až 10krát! 

Nejdražší dezert světa

Pokud máte spoustu peněz a chtěli byste ochutnat ten nejdražší čokoládový dezert světa, máme pro Vás tip. V roce 2007 se do Guinessovy knihy rekordů zapsal dezert s názvem The Frrrozen Haute Chocolate a podepsali se pod něj cukráři z New Yorku. Jeho cena přesahuje 600 000 korun. V té jsou promítnuty nejen ty nejvybranější kakaové boby světa, ale také křišťálová miska, ve které je dezert servírován, a 23karátové jedlé zlato, kterým je dezert zdoben.

Čokoládová architektura

Když v roce 2011 v Hong Kongu probíhala výstava Čokoládového světového dědictví, talentovaný italský cukrář Mirco Della Vecchia ani chvíli nepochyboval o své účasti. Z čokolády pak zhotovil hned několik proslulých světových památek. Našli byste mezi nimi koloseum, vítězný oblouk nebo šikmou věž v Pise.

Rarita v podobě čokoládového vlaku

Že umělci pracují pouze s barvami, dřevem nebo kamenem? Ne! Skvělým materiálem se může stát také čokoláda. O tom ví své Andrew Farrugia, který vytvořil čokoládový vlak pro výstavu v Bruselu v roce 2012. Délka vlaku přesahovala 34 metrů a na celou tvorbu padlo téměř 800 hodin práce.

Pokud ovšem máte rádi čokoládu v poměrně tradičnější podobě, pak ji oslavte vymalováním obrazu podle čísel s názvem Dortík s jahodou a čokoládovou polevou. A co malování podle čísel obnáší?

clanek_004

Malování podle čísel se Zuty

Malování je poměrně složitá disciplína. Pokud se ale chcete stát autory krásných obrazů, nepotřebujete žádný speciální talent. Postačí Vám trpělivost a trocha času. Malování podle čísel Vás totiž povede krok za krokem.

Na začátku si stačí objednat jednu z našich malovacích sad. Pokud jste milovníky čokolády, pak u nás můžete vybírat z celé řady motivů. Jakmile obdržíte malovací sadu, můžete se pustit do ztvárnění jedinečného díla. 

Celý obraz je rozdělen do očíslovaných polí. Čísla pak označují barvu, kterou máte k jejich vymalování použít. Že nevíte, jaký typ barev zvolit? S tím si nemusíte lámat hlavu. Spolu se štětci je totiž najdete uvnitř malovací sady.

Oslavte s námi svátek čokolády

Na světě existuje snad jen hrstka lidí, která by neměla ráda čokoládu. Protože víme, že nejen skvěle chutná, ale dokáže být také jedinečným motivem pro obraz, do naší nabídky jsme ji zařadili hned několikrát. 

Čokoláda je nadčasová a nepodléhá trendům. Proto se s námi pusťte do malování a ozvláštněte Váš interiér jedním z výše zmíněných obrazů nebo si vymalujte obraz, který nebude mít nikdo jiný. Takovým obrazem může být například Mýval s čokoládou, který v sobě zachycuje hravost i originalitu. 

Jste-li fanouškem zvířecích obrazů i malířských výzev, pak nezůstaňte u jednoho. Autorkou Mývala s čokoládou je Holly Simental a jejích hravých motivů u nás najdete celou řadu. Některé jsou snadnější, jiné si vyžadují dávku zručnosti a trpělivosti. Odměnou Vám však bude interiérová dekorace, které si všimne každý.

clanek_005

6 věcí, které jste o čokoládě nevěděli

Už víme, že ve světě čokolády existují skutečné rarity, které se dokonce zapsaly do Guinessovy knihy rekordů. Stále ale zbývá celá řada zajímavých faktů o čokoládě, které určitě neznáte. Myslíte, že o čokoládě víte vše? Pojďte si to ověřit!

Fakt č. 1: Vůně čokolády vede k uvolnění

Všichni víme, že zakousnout se do čokoládové tyčinky po dlouhém dni dokáže být uvolňující a samotná chuť nám dodá energii. Věděli jste ale, že jen samotná vůně dokáže ovlivnit činnost mozku a vyvolat v nás pocit naprostého uvolnění? Dokonce se říká, že čokoláda dokáže v naší hlavě vyvolat stejné pocity, které cítíme, když se zamilujeme.

Fakt č. 2: První čokoládová tabulka

Čokoláda byla oblíbená již před několika tisíci lety. Byla platidlem i posvátným nápojem. A cíleně říkáme nápojem. První tabulka čokolády totiž spatřila světlo světa až v roce 1847, a to v Anglii.

Fakt č. 3: Pěstovat kakaové boby není snadné

Pokud byste žili v ideálních podmínkách, vysadili si kakaovník a dělali vše pro jeho prosperitu, počkáte si celých 5 let, než získáte první plody své práce.

Fakt č. 4: Příběh čokoládové sušenky

Znáte čokoládové cookies? Nadýchané sušenky s čokoládovými lupínky? Za jejich objevem nestál žádný vyhlášený kuchař. Vznikly úplně náhodou v roce 1930 v kuchyni jisté Ruth Wakefield. Ta se pak rozhodla věnovat recept společnosti Nestlé. Ta jí výměnou za to poskytla doživotní zásobu čokolády. 

Fakt č. 5: Čokoláda budí důvěru

Že byste nedokázali vyloupit banku nebo klenotnictví? Možná by Vám k tomu stačila čokoláda. V roce 2007 se jednomu muži v Belgii podařilo ukrást šperky v hodnotě téměř 30 000 dolarů. A jak to dokázal? Postupně si získal důvěru bankovní ochranky. A jak? Pravidelně jim před svým plánovaným činem nosil čokoládu. 

Fakt č. 6: Největší konzumenti čokolády

Pokud máte pocit, že na světě neexistuje větší milovník čokolády než Vy, pak se zkuste porovnat se skutečnými premianty v jejím pojídání. Jsou jimi Švýcaři a čokoláda je pro ně skutečně jedinečnou pochoutkou. Průměrný obyvatel Švýcarska za rok zkonzumuje více než 10 kg čokolády.

clanek_006

Ať už máte čokoládu rádi více či méně, svůj den si rozhodně zaslouží. Její stopa se nesmazatelně otiskla do dějin lidstva a hrála významnou roli při mnoha zásadních událostech. Chcete-li jí s námi vzdát hold, pak si vyberte jeden z našich obrazů podle čísel. Kromě čokolády u nás najdete obrazy i jiných oblíbených dezertů a sladkostí.