Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Tajemství barev

Barvy jsou všude kolem nás. Ovlivňují naši náladu, vnímání okolního světa, dokonce mají vliv i na naše rozhodování. Barvy jsou zkrátka fascinující. Jak ale vznikají? Jak na nás přesně působí? A co říká oblíbená barva o naší povaze?

clanek_001

Barvy ovlivňují snad každý aspekt našeho života. Jejich síla a psychologie se využívají v bytovém designu, při malování, v módě, světelné signalizaci nebo reklamě. Barvy na nás zkrátka působí nepřetržitě a jsou všude kolem nás. A protože malování podle čísel je svět plný barev, podíváme se na jejich působení blíže a pokusíme se tento fenomén pochopit.

Co je to barva a kde se bere?

Pochopit, co je barva, pro nás může být poměrně složité. Zjednodušeně můžeme říct, že se jedná o vlastnost světla. 

Barva, jakou u různých objektů vnímáme, závisí na několika aspektech. Základní věcí pro vnímání barvy je světlo. Světlo dopadá na různé látky a povrchy. Barva, kterou poté vnímáme, jsou ty složky barevného spektra, které povrch látky odráží. Látky mohou složky spektra odrážet i pohlcovat a děje se tak v různé intenzitě. Proto se kolem nás objevuje tak velké množství barev a jejich nejrůznějších odstínů.

Kde není světlo, není barva

Z toho plyne, že bez světla nemůžeme vnímat ani barvu. Proto samotné světlo, jeho barva i intenzita mění barvu předmětu. Sami jste si jistě všimli, že když vytáhnete nové šaty doma pod umělým osvětlením, jejich barva nevynikne tak, jako když visely na denním světle na balkoně. Barva zkrátka není dána předmětem, ale světlem.

Proč je jablko červené

Když se podíváme například na jablko, do kterého se zakousla Sněhurka, vidíme, že je červené. To tedy znamená, že povrch jablka pohltil všechny barvy kromě této. Její vlny se tak od něj odráží a naše oko vidí červenou barvu. Jak je to ale možné?

clanek_002

Co způsobuje, že vidíme barvy?

Za vnímání barev vděčíme očím. O to, že vidíme barvy a jejich nejrůznější odstíny, se starají čípky, které jsou uvnitř oka. Když odražené světlo na tyto receptory dopadne, mozek dostane signál, jakou barvu vidí. Těchto čípků máme v oku několik milionů.

Jak vznikají barvy

Všechny barvy vychází z této svaté trojice: červená, modrá a žlutá. Abychom vznik a míchání barev lépe pochopili, poslouží nám k tomu následující obrázek. Na něm můžete uprostřed vidět trojúhelník, který je tvořen třemi základními, neboli primárními barvami. Ty jsou tvořeny již zmíněnou červenou, modrou a žlutou. 

clanek_003

Z těchto primárních barev vznikají barvy sekundární, které trojúhelník obklopují. Jsou jimi oranžová (kombinace červené a žluté), zelená (kombinace žluté a modré) a fialová (kombinace modré a červené). Když se pak tyto primární a sekundární barvy různě smíchají, vznikají barvy terciární, které můžete vidět v kruhu.

Chápání barev nám pomáhá při malování. Pokud barvy milujete a rádi se jimi obklopujete, pak si můžete vymalovat náš obraz Barevný Karlův most. Na něm se seznámíte s velkou spoustou barevných tónu a odstínů, které pomáhají zachytit barvy nebe i odlesky města ve vodní hladině.

Psychologie barev

Nyní už víme, jak barvy vznikají a jak je můžeme míchat pro získání potřebných odstínů. Barvy nejsou ale pouze záležitostí fyziky. Nesou v sobě mnoho vlastností a pracuje se s nimi i na poli psychologie. 

Každá barva na nás působí jinak

Psychologie barev je velmi důležitou disciplínou a spoléhá na ni mnoho oborů. Každý z nich s nimi pak pracuje jinak a hledá u nich odlišné vlastnosti. Obecně si ale jejich působení můžeme definovat následovně:

  • Bílá: Bílá symbolizuje čistotu, pořádek, harmonii i mír. Je barvou neposkvrněnosti a nevinnosti. 
  • Červená: Tato barva je barvou energie. Odráží v sobě vášeň, agresi a odvahu. 
  • Zelená: Zelená symbolizuje život, přerod, hojnost, plodnost a mládí.
  • Modrá: Modrá barva je barvou klidu, souladu a stability.
  • Žlutá: Tato barva probouzí dobrou náladu, pozitivní myšlenky a radost. V přírodě ale též symbolizuje varování před nebezpečím.
  • Fialová: Fialová barva je barvou mystiky, spirituality a tajemna.
  • Oranžová: Oranžová je barvou otevřenosti, bohatství, úrody a dobrodružství.
  • Černá: Černá je barvou elegance, tajemna i luxusu. Současně je též ale vnímána jako barva smutku, útlaku a zla.
  • Hnědá: Hnědá je spojena s jistotou, něhou, pozitivními emocemi i pocitem domova.

Závěrem je ale třeba říct, že na každého působí barvy jinak. Zatímco jeden vidí v červené barvě pozitivní aspekt vášně, pro druhého může být ryzím ztělesněním agrese. Barvy, ostatně jako vše, vnímáme subjektivně. Základní definice jsou ale využívány ve všech oblastech a kombinování určitých barev vyvolává pocit harmonie.

    Při výběru obrazu podle čísel se proto nechte unést nejen motivem, ale také tím, jak na Vás působí jednotlivé barvy na obraze. Přece jen na Vás takový obraz bude neustále působit a je třeba si vybrat optimální barevnou souhru. Zatímco jednoho uklidní pohled na zasněžené hory, druhý může obdivovat barvy afrických dálek

    Nejoblíbenější barva na světě

    Pokud by Vás zajímalo, jaká barva na světě vede v žebříčku oblíbenosti, je jí modrá. A není se čemu divit. Je to přece barva klidu, která v sobě odráží nebe i nekonečný oceán. Navíc na sebe bere mnoho různých podob, jako je tomu třeba na našem obraze Dva sedící ptáci.

    clanek_004

    Co je barevná harmonie?

    Pokud se podíváme na jakýkoliv obraz, nevidíme izolované barvy, ale určitou barevnou harmonii. Umělci si už dávno všimli, že žádná barva nepůsobí sama o sobě. Vždy ji ovlivňují okolní barvy. Barevná harmonie přichází ze světa přírody. Barvy, které se zde společně vyskytují a navzájem vedle sebe působí, určují, co nám připadá harmonické.

    Intuice i věda

    Pokud na Vás tedy určité barevné kombinace působí přirozeně a příjemně, zřejmě obdobné barevné schéma znáte z přírody. Barevného souladu lze docílit za pomoci intuice a citu. 

    Neumíte-li ale tuto harmonii cítit sami, stačí se řídit jasně danými zákony, které barevnou harmonii definují. Ty pak udávají, jak barvy skládat k sobě. Může se jednat o kombinování teplých a studených barev nebo barev, které se v barevném spektru nachází vedle sebe.

    Oblíbená barva prozrazuje základní rysy Vaší osobnosti

    Abychom ale nepronikali příliš hluboko do vědecké teorie barev, podívejme se na barvy ještě jednou, a to optikou psychologie. To, kterou barvu máte nejraději, totiž prozradí mnoho o Vaší osobnosti. Podívejte se tedy, co o Vás Vaše oblíbená barva říká!

    Červená

    Lidé, kteří mají rádi červenou barvu, jsou lidé vášniví a sebevědomí. Nespokojí se s málem a touží překonávat stále nové výzvy. Jsou soutěživí, ale také velmi vnímaví. Jedná se o velmi specifické osobnosti, které jsou samy sebou a nenechají se nedobrovolně formovat podle požadavků někoho jiného.

     

    Tip na obraz: V objetí 

     

    clanek_005

    Modrá

    Modrá barva je oblíbenou barvou těch, kteří milují klid, rozvahu a harmonii. Tito lidé jsou přemýšliví a nejednají pod návalem emocí. Jsou dobrými posluchači a dokáží pomoci při řešení problémů. Loajalita a věrnost jsou pro ně velmi důležité.

    Tip na obraz: Molo na tyrkysovém moři

    clanek_006

    Žlutá

    Obdivovatelé této barvy jsou plní života a radosti. Rádi se pouštějí do dobrodružství a zkouší nové věci. Své okolí zahrnují dobrou náladou, jsou skvělými baviči a mají spontánní nápady. Díky svému nadšení pro vše nové ale zapomínají dotahovat věci do konce.

     

    Tip na obraz: Polibek (Gustav Klimt)

     

    clanek_007

    Zelená

    Pokud máte rádi zelenou barvu, jste lidé klidní, rozvážní a přemýšliví. Raději než s ostatními řešíte věci sami v sobě. Lidé milující zelenou barvu jsou rodinné typy. Nepotřebují soutěžit a prosazovat se v prostředí, kde to nepovažují za důležité.

     

    Tip na obraz: Jezero v horách

     

    clanek_008

    Oranžová

    Lidé, kteří mají rádi oranžovou barvu, dokáží spojovat znepřátelené světy. Svou energií a živou povahou dokáží rovnat rozpory a pomoci. Jsou totiž empatičtí a umí pochopit obě strany sváru. To, že rozumí druhým, znamená, že jsou velmi citliví. Z toho občas pramení skutečnost, že když jim někdo ublíží, pamatují si to dlouho poté.

     

    Tip na obraz: Krásná pláž

     

    clanek_009

    Fialová

    Fialová barva značí vysokou intuici. Vnímáte svět na zcela jiné úrovni, než lidé ve Vašem okolí. Věci nevnímáte jako nahodilý sled událostí, ale předem daný plán. Jste přemýšliví a duchovně založení lidé.

     

    Tip na obraz: Úplněk

     

    clanek_010

    Růžová

    Pokud jste si zamilovali tuto barvu, jste lidé, co milují lásku, něhu a romantiku. Máte rádi velká romantická gesta a toužíte po přijetí a bezpečí. Protože ale víte, že je láska silný cit, na začátku jste opatrní a obezřetní.

     

    Tip na obraz: Tunel plný růžových květin

     

    clanek_011

    Bílá

    Máte-li rádi bílou barvu, jste moudří, rozumní a empatičtí. Máte rádi klid a harmonii. Dokážete radit lidem a pomoci jim se zásadním rozhodnutím. Jste připraveni kdykoliv pomáhat. 

     

    Tip na obraz: Pohled z okna

     

    clanek_012

    Černá

    Lidé, kteří mají rádi černou barvu, jsou často obklopeni aurou tajemna. Pokud je černá Vaším favoritem, zřejmě jste jedinec, který netouží po velké pozornosti. Jste spíše introvertní povahy a raději než sto známých budete mít jednoho pravého přítele. Máte rádi rozruch, častěji se ale oddáváte klidu a samotě.

     

    Tip na obraz: Kočka jako dívka s perlou

     

    clanek_013

    Poznejte tajemství barev se Zuty

    Teď už víte, jak barvy vznikají, proč je vnímáte i jak ovlivňují Vaše pocity. Protože je ale praxe více než teorie, je dobré poznat barvy zblízka a vidět jejich působení ve skutečnosti. V tom Vám snadno pomůže příjemná odpočinková činnost, kterou je malování podle čísel.

    Díky malování obrazů uvidíte, jak se barvy ovlivňují navzájem a jak jejich postupným nanášením na plátno vznikají harmonická díla, která mohou snadno zdobit zdi Vašeho interiéru. Záleží už tedy jen na Vás, zda si vyberete obraz podle motivu nebo oblíbených barev. U nás je ale možné oboje. Díky naší široké nabídce, která čítá na stovky obrazů, si svého favorita jistě najdete velmi snadno.