Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Na chvíli pocítit genia loci prostřednictvím malování podle čísel

Genius loci je latinské slovní spojení znamenající „duch místa“. V římské mytologii byl původně genius loci duch či bůžek, ochraňující určité místo. Často býval zobrazován jako had nebo jako postava s rohem hojnosti.

Dnes si už pod pojmem genius loci nevybavíme žádné pohanské božstvo, ale spíš specifickou atmosféru daného místa či oblasti. Čili žádné jakési místní ochraňující síly. Znáte to asi sami – spatříte Eiffelovu věž na vlastní oči, stanete u Grand Canyonu, procházíte galerií Ermitáže, a je to tu – dýchne na Vás genius loci. To místo prostě žije a vytváří jedinečnou atmosféru, že to až cítíte v kostech. I moderní člověk se pak těžko brání nadpozemským pocitům.

Ale on by stačil i Pražský orloj, Prašná brána nebo obyčejná horská louka v Beskydech plná lučního kvítí a pasoucích se oveček. Nemusíme nikam daleko do světa, abychom si prožili to majestátní ohromení z ducha a atmosféry nějakého místa.

Malování podle čísel

Když se ale vrátíme do reality, zjistíme, že většina z nás si nemůže odskočit na víkend do Paříže. A to ani nemluvíme o cestě za oceán, abychom se přesvědčili, jak moc Grand ten Canyon opravdu je. A Ermitáž? Někteří o ní slyšeli ve škole, ale kdo z Vás se tam podívá alespoň jednou za život? Sotva si najdeme čas na naplánování výletu někde po okolí.

Každý má ale jinou možnost, jak na chvíli pocítit genia loci libovolného místa. Prostě si ho namalujte. A když už budete malovat, tak rovnou pořádně – obraz na plátně akrylovými barvami. Že nejste malíř a nemáte žádné zkušenosti s malbou na plátno? To vůbec nevadí. Je tu přeci malování podle čísel!

Jde o geniální nápad a jednoduchý princip. Někdy malování podle čísel využívají i studenti umění. Na prázdném plátně, připraveném k malbě, jsou čarami vyznačeny plošky různých tvarů a velikostí. Každá ploška je očíslována. Čísla odpovídají akrylovým barvám v kelímcích. Ty jsou očíslované stejně. Stačí tedy postupně nanášet barvy podle čísel na plátno.

Zní to jednoduše? A taky je! Samozřejmě je lepší se předem připravit a znát pár doporučených postupů a nějaký ten trik navíc. Pak jde práce rychle od ruky a Vy brzy uvidíte, jak Vám na stole či přímo na malířském stojanu vzniká opravdové umělecké dílo. Připravili jsme tedy krátký článek pro ty, kteří začínají s malováním podle čísel: Jak začít malovat.

Plátna doporučená pro zážitek s geniem loci

Už slovo „loci“ poukazuje na nějaké místo, stavbu, prostě lokalitu. A takových pláten máme na zuty.cz spoustu. Nechte se inspirovat následujícími obrazy, které mají moc Vás přenést kamkoliv si přejete.

Eiffelova věž

Eiffelova věž

Dům v Toskánsku

Dům v Toskánsku

Noční Benátky

Noční Benátky

Londýn v poledne

Londýn v poledne

Slavný Golden Gate při východu slunce

Slavný Golden Gate při východu slunce

Pražský hrad v zapadajícím slunci

Pražský hrad v zapadajícím slunci

To je jen malá ukázka několika pláten, která mohou už zanedlouho zdobit stěny vašeho bytu. Nejen že jsou to krásné obrazy, ale vy je vytvoříte vlastníma rukama. Kromě estetického dojmu to tedy bude skvělé téma na rozhovor s návštěvou.

Tak tedy pevnou ruku a krásné zážitky s geniem loci u vás doma.