Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Nejčastější chyby, které dělají začátečníci v malování podle čísel

Udržování čistých štětců při malování podle čísel je samozřejmostí. Stejně jako čištění štětců před výměnou barev. Nebo začít světlými barvami a končit tmavými.

Pokud už nějakou dobu malujete podle čísel, pak se všechny tyto body zdají být samozřejmé. Jestli ale teprve začínáte, pravděpodobně budete potřebovat nějakého průvodce v malování podle čísel, který Vám pomůže vyhnout se těm nejčastějším chybám.

Chyba 1: Nákup levné sady pro malování podle čísel

Koupit levněji, to je skoro národní sport. Originální sady podle čísel ale berou levným náhražkám vítr z plachet. Jsou dobře zabalené, obsahují jen nejkvalitnější barvy a dodávají se s kvalitními nástroji.

Levné sady jsou naopak synonymem pro smutek na plátně – nekvalitní štětce, chybějící barvy a špatně vybrané barvy. To jsou všechno věci, kterým se chcete za každou cenu vyhnout.

Jinými slovy, levné sady opravdu nestojí za to! Plátno je během přepravy obvykle složené, což vytváří nejrůznější zlomy. Bez ohledu na to, kolikrát to vyžehlíte, někdo ve Vašem obrazu uvidí záhyby. Nekvalitní štětce se roztřepí, malují neostrými okraji a na plátně zůstanou šmouhy.

Nezkoušejte ani začít s levnými barvami. Proč?

  • Jejich špatné krycí schopnosti způsobí, že čísla budou prosvítat skrz barvu.
  • Je tu vždy možnost, že vám dojde barva před dokončením malování. Ještě horší je, že sada může přijít s chybějícími barvami. Proto je lepší používat originální sady pro malování podle čísel.

Tip odborníka: Pokud máte podezření, že pracujete s nekvalitními barvami, zakryjte čísla před malováním bílou barvou nebo bílou tužkou. Tím zajistíte, že čísla nebudou prosvítat

Chyba 2: Ignorování vašeho pohodlí

Malování podle čísel je úžasně příjemné a zábavné. Proto se často přistihnete, že přemýšlíte o malbě více než o svém pohodlí. V ideálním případě by Vaše pohodlí mělo být na prvním místě. Pouze tehdy, když se cítíte příjemně a útulně, můžete vyprodukovat skvělé umění.

Začněte tedy hledáním pohodlné a dobře osvětlené místnosti, ve které budete malovat. Měli byste být schopni jasně vidět každé číslo a tvar (na plátně). Jinak byste mohli na obrazec namalovat špatnou barvu.

V případě, že je design velmi podrobný, je pravděpodobné, že bude obsahovat malé plošky k malování. V takovém případě možná budete potřebovat lampu a lupu. Nebo přímo osvětlenou lupu na stojánku.

Když už mluvíme o Vašem pohodlí, ujistěte se, že máte pohodlný pracovní povrch. Dobrý je pracovní stůl nebo pult. Můžete také zvážit použití stojanu, zvláště pokud máte plátno už zarámované. Tímto způsobem budete střídat sezení a stání.

Chyba 3: Použití přeplněného pracovního prostoru

Udržování čistoty pracovního prostoru je stejně důležité jako udržování čistoty štětců. Jsou pro to dva důvody:

  • Nejprve chcete vyčistit prostor od všeho, co by se mohlo zašpinit nebo namočit. Jak Vám řekne mnoho malířů, barva zná způsob, jak se dostat na všechno kromě plátna. Z tohoto důvodu můžete také chránit pracovní prostor starými novinami.
  • Zadruhé, rušivý prostor působí… no… rušivě. Uklizené pracoviště Vám pomůže soustředit se na své malby podle čísel více než cokoli jiného.

Chyba 4: Nepodařilo se pořídit referenční snímek

Než začnete malovat, vytáhněte telefon a pořiďte několik fotek prázdného očíslovaného plátna. Proč? Protože budete potřebovat stálý referenční obrázek pro případ rozlití nebo přetažení barvy a zakrytí čísel.

Kromě toho můžete přiblížit obrázek a zobrazit opravdu malé tvary a čísla na plátně. Některé sady se dodávají s miniaturní verzí plátna pro referenci. Při malování podle čísel však nikdy nemůžete mít příliš mnoho způsobů zálohování původního plátna.

Chyba 5: Nepřečtení příručky s pokyny

Všechny nejlepší sady pro malování podle čísel pro dospělé a děti mají mimo jiné i příručku s pokyny. Přečtěte si ji pozorně, než začnete malovat.

Odtud získáte všechny důležité informace. Výrobce například určí, že pokud uvidíte nečíslovaný tvar, znamená to, že byste tam neměli malovat. Nebo pokud máte dvě čísla v jednom tvaru, znamená to, že byste měli namíchat odstín ze dvou barev, které těmto číslům odpovídají.

Chyba 6: Zahájení malby zdola

Jedním z hlavních pravidel při malování podle čísel je začít shora a skončit dole. Přesněji, začněte od pravého horního rohu, pokud jste levák, nebo od levého horního rohu, pokud malujete pravou rukou. Proč?

Protože tak nebudete plátno rozmazávat. Naopak, pokud začnete odspodu, může se Vaše ruka nebo rukáv dotknout mokré barvy, která je již na plátně, když se soustředíte na horní místa. Celý obraz tím spolehlivě zničíte.

Chyba 7: Zahájení malby světlými barvami

Konvenčním způsobem malby olejem nebo akrylem je začít s tmavými barvami a přejít ke světlým. Akvarel naopak vyžaduje, abyste dělali opak; tj. pohyb ze světla do tmy.

V malování podle čísel se používá většinou akrylových barev čili existuje pouze jeden princip: začít s tmavými barvami a skončit světlými. Ale držte se toho, i když používáte olejové nebo akvarelové barvy.

Je to proto, že tmavé barvy jsou obvykle součástí pozadí. Jejich první malování Vám tedy nejen poskytne představu o tom, jak bude obraz vypadat, ale také Vás naučí něco o barevné kompozici.

Chyba 8: Používání nevypraných štětců (udržujte štětce čisté)

Malování čísly spočívá v tom, že barva velmi rychle zasychá, zvláště pokud je to akrylová nebo akvarelová barva. A když se to stane, zaschne i na malířském štětci. Řešení? Udržujte štětce vždy čisté. Vždy při změně barvy je pořádně vyperte ve vodě. Samozřejmě, že i při výměně štětců a po skončení práce.

Udržování čistých štětců zabrání jejich ztvrdnutí. Kromě toho nebudete omylem míchat barvy při namáčení štětce z jedné nádoby na barvu do druhé.

Chyba 9: Používání papírových utěrek k čištění štětců

Udržování čistoty štětců je tedy důležitou součástí procesu malování podle čísel. Ale jak to dělat? Rozhodně ne s papírovými utěrkami.

Sice mohou konat slušnou práci a udržovat čistotu štětců po nějakou chvíli, ale papírové utěrky se rychle opotřebovávají. Stačí tak na jedno či dvě utření štětce a jsou rozmočené. Kousky papíru také mohou zůstat na štětci a dostat se i do malby.

Naproti tomu kus látky vydrží déle a odvede vynikající práci. Jednoduše namočte štětec do vody a poté důkladně osušte hadříkem. Jak jste již pravděpodobně uhodli, pro tuto část práce budete potřebovat malou misku nebo sklenku s vodou.

Případně můžete hadřík udržovat neustále vlhký, abyste štětec nepokládali pokaždé do vody. To je jednodušší způsob, jak udržovat štětce čisté, aniž byste zničili všechny papírové utěrky.

Chyba 10: Použití jednoho štětce pro velké i malé tvary

Vaše typická malba na plátně s čísly bude mít k malování velké i malé tvary. Z tohoto důvodu možná budete potřebovat jeden štětec pro velké tvary a jiný štětec pro malé tvary.

Je to proto, že velké štětce (ty, které jsou určeny pro velké tvary), často zasahují mimo hranice malých tvarů. Ve výsledku mají tendenci kompromitovat vzhled vaší finální malby.

Spíše než podstupovat toto zbytečné riziko, zvažte použití malého, středního a velkého štětce pro malé, střední a velké tvary, které Vám také poskytnou správnou ostrost, přesnost a měkkost.

Chyba 11: Nemáte vlastní sadu štětců

I když jste začátečník, měli byste vždy mít další štětce, které nejsou přímo součástí dodané sady pro malování podle čísel. Pro někoho by štětce, které jsou součástí sady, mohly být nedostačující.

Ještě lépe se budete cítit s vlastními štětci, se kterými jste už někdy pracovali. Je to proto, že je znáte, což znamená lepší kontrolu.

Tip odborníka: Pro extrémně malé prostory použijte párátko, pokud nemůžete najít vhodný štětec.

Chyba 12: Ponechání víka barvy otevřené

Pokud nádobu s barvou momentálně nepoužíváte, je zavření nádobky s barvou spolu s udržováním čistého a suchého štětce ten nejdůležitější tip, který si musíte pamatovat. Stejně jako akvarel, akrylová barva velmi rychle vysychá, když víko zůstane otevřené. Oleji to může nějakou dobu trvat, ale také zaschne.

Pokud tedy nádoby na barvy nepoužíváte, zavřete je. Až budete s uměleckým dílem hotovi, uschovejte si případné zbylé barvy pro budoucnost. Jen uzavřete nádobky a uložíte je na bezpečné místo. Možná totiž budete muset provést nějaké úpravy obrazu nebo případně použít barvy pro jiný projekt.

Tip odborníka: Pokud Vaše akrylová nebo akvarelová barva vyschne, přidejte do kelímku trochu teplé vody, abyste ji obnovili. Na olejové barvy použijte ředidlo na olej jako třeba terpentýn.

Chyba 13: Používání příliš velkého množství barvy

Nepoužívejte příliš mnoho barvy, protože plátno nemusí absorbovat veškerý přebytek. V důsledku toho zůstane barva déle mokrá, a to nechcete.

Když barva zaschne, zabrání to nejen rozmazání, ale také rychleji dokončíte malbu. Proto používejte každou barvu celkem šetrně.

Profesionální tip: Špičku kartáče navlhčete vodou, než jej namočíte do barvy. Ten pak nabírá méně barvy.

Chyba 14: Ochromující strach z chyb

Při tvorbě umění můžete dělat chyby. S ohledem na naše téma to zní ironicky, že?

Chyby Vám nicméně pomohou učit se, experimentovat a zjistit, co funguje a co ne. Ještě důležitější je, že chyby lze v malování podle čísel snadno opravit. A proto byste neměli propadat panice, když si nějakou chybu zkusíte vyrobit.

Namalovali jste na tvar špatnou barvu? Počkejte, až zaschne, a poté tuto barvu překryjte správnou barvou. Pokud stále vidíte podkladovou barvu, počkejte, až tvar zcela zaschne, a poté přidejte druhou vrstvu správné barvy.

Chyba 15: Strach z experimentování

Pokud mluvíme o strachu, nebojte se experimentovat. Experimentování má stejně dobrý účinek jako chyby; tj. pomůže Vám naučit se a pochopit klíčové pojmy skutečné malby.

Podstata rovnováhy, kontrastu, harmonie, proporce, měřítka a opakování – to vše jsou principy skutečného malířství – získáte je pouhým hraním si s projektem malování podle čísel.

Například můžete nakreslit tenký obrys tmavší barvy kolem tvaru, abyste získali bohatší hloubku. Pokud je tvar řekněme modrý můžete jej obrysovat odstínem černé, abyste získali větší hloubku. Takové jemné „lekce“ jsou důvodem, proč je malování podle čísel jednou z nejlepších bran ke skutečnému malířství.

Chyba 16: Vyhoření

Dokončení Sixtinské kaple trvalo Michelangelovi 4 roky. Stejně jako Leonardo da Vinci s Monou Lisou – zhruba 4 roky. Van Goghovi trvalo 12 měsíců, než namaloval Hvězdnou noc, zatímco Picasso strávil 3 týdny prací na Guernice.

Pokud nás historie něco naučila, pak to, že je potřeba dát dobrému umění nějakou dobu. Pokud se tedy cítíte unavení, dejte si pauzu, dejte si kávu, pospěte si, jděte ven a poté pokračujte, když se cítíte svěží. Klidně práci přerušte i na pár dní.

Ale co je nejdůležitější, užijte si to! Všech 17 tipů na malování podle čísel není zdaleka tak důležitých jako zábava. Konečné umělecké dílo si mnohem víc zamilujete, pokud Vás tato úžasná umělecká forma potěší.