Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Namalujte si symboly a tradice Velikonoc z celého světa

Velikonoce jsou slaveny po celém světě. Tradičně jako náboženský obřad, občas i spojený s pokáním, ale v moderní podobě i jako veselý, hravý a soutěživý svátek. Chcete vědět, jak se oslavy Velikonoc liší v jednotlivých zemích? Možná Vám to bude inspirací k vymalování obrazu podle čísel s nějakým pěkným velikonočním motivem z naší nabídky.

miniatura_FB-symboly-velikonoc

Velikonoce v různých zemích světa

Česko a Slovensko

Malovaná vajíčka, tak typická pro mnoho zemí světě, jsou součástí velikonočních oslav i v Česku a Slovensku. Kdybychom se chtěli držet původní tradice, byla by vejce vyfouknuta a šlo by jen o malování prázdné skořápky. Výsledku se pak říká kraslice.

Tradičních technik malování kraslic je mnoho. Například malování voskem, zdobení slámou nebo háčkovanou košilkou, vyškrabování atd. Nebo se vejce jen obarvila pomocí slupek z cibule, řepou, či kůrou stromů.

Další, trochu spornou tradicí, je šlehání děvčat pomlázkou. To v současnosti čelí námitkám, že jde o násilí. Je však dobré vědět, že cílem není zanechat děvčatům jizvy na těle. Šlo spíše o symbolické zajištění trvalého mládí. Nebylo ani nutné, aby se pomlázka dívky dotkla.

clanek_001

Německo a Rakousko

V Německu se Velikonoce také neobejdou bez nádherně zdobených kraslic. Důležitá je pestrost a různobarevnost. V Německu se také o Velikonocích dost soutěží, přičemž ústřední proprietou jsou opět vajíčka. Pořádají se soutěže v přenášení, házení, koulení či rozbíjení vajec.

Asi nejtěžší disciplínou v házení je snaha o přehození vlastního domu. Vejcem samozřejmě. Pokud se to majiteli podaří a někdo další na druhé straně vejce chytí, bude v domě celý rok štěstí pevně usazené a dům bude chráněn před blesky.

V předvečer Velikonoc děti vyrábí „hnízda“, do kterých rodiče připraví vajíčka, čokoládky a další odměny. Samozřejmě, že děti jsou přesvědčeny, že nadílku připravil velikonoční zajíček. Hnízda pak rodiče poschovávají po domě a děti je pak s velkým nadšením hledají. 

Během Velikonoc se připravuje a jí sladká štola a pečené maso. Zajímavým německým zvykem je také strom ozdobený vajíčky.

clanek_002

Polsko

V Polsku se přikládá Velikonocům silný křesťanský původ. To se odráží i v udržovaných zvycích. Jedním z nich je třeba svěcení jídla. Na Bílou sobotu si věřící chodí do kostelů nechat posvětit pokrmy, které se ocitnou na velikonoční tabuli na Boží hod velikonoční.

Ale veselé tradice jsou tu také k vidění. Například polévání vodou – Śmigus Dyngus čili Mokré pondělí. Tehdy po sobě lidé šplíchají, chrstají, stříkají a lijí spousty vody. Dříve šlo hlavně o škádlení mezi mladými chlapci a děvčaty, ale v současnosti jde o regulérní vodní bitvu „každý proti každému“.

clanek_003

USA

Hlavní hvězdou Velikonoc je tu velikonoční zajíček. Je to veselý rošťák, který poschovává po celém domě i zahradě spousty čokoládových vajec. Děti se už těší, až po slavnostním nedělním obědě, kdy se podává hlavně pečená šunka nebo jehněčí se sladkými bramborami, vyběhnou ve snaze najít co nejvíce sladkostí.

Lidé jsou tu ale také silně věřící, takže není neobvyklé, když se dodržuje velikonoční půst a navštěvuje se kostel.

clanek_004

Španělsko

Křesťanská tradice je tu velmi silně zakořeněna. Důraz na kajícný postoj a skutky pokání je tu o Velikonocích vidět na každém kroku. Ulice se plní kajícníky ve špičatých rudých kápích, tzv. „nazarenos“. Barva krve má připomínat Ježíšovu obětní smrt.

Ale i ve Španělsku jsou Velikonoce spíše oslavou života, takže vajíčka a zajíček tu rovněž hrají důležitou roli poslů jara a symbolů nového života. Přesto jde o zemi, kde je význam Velikonoc hodně blízko k Ježíši, beránkovi Božímu a jeho následovníkům, které on sám označuje za ovečky.

Oslavte Velikonoce se Zuty

Tu pravou velikonoční atmosféru si jistě doma vytvoříte sami. Nezáleží vůbec na tom, co pro Vás Velikonoce znamenají. Ať už jste věřící či ne, jsou Velikonoce obdobím plným naděje a očekávání něčeho dobrého.

Na našem e-shopu najdete i takové motivy pro malování podle čísel, které mohou zdobit stěny Vašeho bytu přes velikonoční oslavy, ale i po celý rok. Porozhlédněte se a vyberte si motiv podle svého gusta a užijte si chvíle klidu při malování.