Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Oslavte Mezinárodní den zvířat s malováním podle čísel

Mezinárodní den zvířat je skvělou příležitostí, jak si užít den s rodinou. Jelikož letos 4. říjen připadá na pondělí, většina akcí se bude pořádat již o den dříve. Zapojte se i Vy a udělejte si radost. A pokud nemáte čas, zvířecí den můžete oslavit i doma. Například zvířecím kvízem, malováním podle čísel nebo zábavnými hrami se zvířecí tematikou. Ty nejlepší tipy najdete v našem článku.

clanek_001

Jak vznikl Mezinárodní den zvířat

Mezinárodní den zvířat se slaví na počest svatého Františka z Assisi. Oslavy připadají na stejný den, kdy se připomíná smrt tohoto světce a kdy mají svátek všichni Františkové, tedy 4. října. Svatý František, občanským jménem Giovanni Battista Bernardone, byl zakladatel řádu žebravých mnichů františkánů. Proslul oddaností nejen k lidem, ale i ke zvířatům. 

František byl citlivá duše. Nebyl spokojený se stavem církve, která se topila v blahobytu, zatímco její ovečky trpěly. Ač měl jako synek bohatého kupce budoucnost zajištěnou, majetek rozdal. Začal pomáhat méně šťastným a slabým, a prosazovat absolutní chudobu církve. Tatíkovi se to samozřejmě nelíbilo, a tak Františka vydědil.

Později mu papež povolil založit mnišský řád, který sdružoval lidi podobného ražení. Jejich hlavním posláním bylo kázat ve městech a připomínat lidem, aby žili v souladu s Bohem. Za své zásluhy a zázraky, které vykonal, byl později svatořečený. 

clanek_002

Na Františka se pamatuje nejen jako na horlivého obránce víry a lidumila. Je také patronem zvířat a přírody. Často se totiž uchyloval do ústraní a pobýval mezi zvířaty, se kterými dokonce podle legendy uměl mluvit. Kázal jim evangelium a lesní zvěř mu chodila naslouchat. Užitková zvířata ve městech zase chránil před krutostí jejich majitelů, kterým domlouval, že i jejich čtyřnohý pomocníci jsou boží stvoření. Legenda dokonce říká, že přesvědčil vlka, aby nežral stáda ovcí v okolí Assisi.

Proč se slaví Mezinárodní den zvířat

Svatý František o zvířatech mluvil jako o svých bratrech a sestrách, tedy stejně jako o lidech. Věřil, že si zaslouží ochranu a dobré zacházení. V tomto duchu se nese i Mezinárodní den zvířat. Je tu s námi už téměř 100 let, poprvé se slavil v Berlíně v roce 1925. 

Tehdy ho zorganizoval německý ochránce zvířat Heinrich Zimmermann a zúčastnilo se ho téměř 5000 lidí. Díky Zimmermannovi se tento den dostal dokonce i do světového kalendáře významných dní – byl tak neúnavným propagátorem, až se lokální oslava stala globální záležitostí. Světoví ekologové se shodli, že tento den by měl připadnout právě na oslavy svatého Františka, prvního známého evropského ochránce zvířat.

Mezinárodní den zvířat slavíme proto, abychom si upamatovali na náš závazek vůči zvířatům. Jsou to naši pomocníci a přátelé. I divoká zvířata si zaslouží respekt, mají stejné právo na život jako lidé. Tento den nám připomíná, že bychom je neměli brát jako nástroje či věci, ale jako živé bytosti. 

Jak se slaví Mezinárodní den zvířat v naší republice

Mezinárodní den zvířat využívají především různé organizace a hnutí. Pořádají se události, konference, prezentace a setkání, ve kterých seznamují širokou veřejnost s důležitostí ochrany zvířat a přírody. I v Česku máte příležitost se zapojit a na nějakou z takových akcí si zajít. 

clanek_003

Osvěta je důležitá již od útlého věku. Děti si často přejí zvíře, ale nedokážou si představit, jaká zodpovědnost to vlastně je. To stejné bohužel někdy platí pro dospělé. Máme pro Vás pár doporučení na zajímavé akce, které se Vám budou líbit.

  • Státní veterinární správa pořádá každý rok konference o péči a ochraně zvířat na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně. Zabývají se v ní především hospodářskými a chovnými zvířaty. Zajděte si na ně a dozvíte se spoustu zajímavých věcí. 
  • Stanice přírodovědců na Vinohradech v Praze 2 organizuje akce pro rodiny s dětmi, jednotlivce i školy. Čekají tu na Vás nejen zvířátka z minizoo (některá jsou dokonce určená k adopci), ale spoustu kvízů a soutěží, které dětem představí problematiku ochrany přírody zábavnou a zajímavou cestou.
  • Zoologická zahrada Brno má vždy nachystaný nějaký program, nejčastěji jde o zábavné znalostní stezky po zoo. To samé platí pro jihlavskou ZOO, Podkrušnohorský zoopark Chomutov, ZOO Liberec a ZOOo Hluboká. Těšit se můžete na soutěže, speciální komentované krmení zvířat a slevy na vstupném.

Jak oslavit Mezinárodní den se zvířátky 

Máte domácího mazlíčka a rádi byste mu na 4. října přichystali nějaké překvapení? Odměňte ho nějakým dobrým pamlskem, který koupíte v chovatelských potřebách. Nezapomínejte na to, že pro zvířátka nejsou lidské dobrůtky dobré, a tak byste mu vůbec neměli dávat naše sladkosti nebo uzeniny.

Pro psy i kočky u specializovaných prodejců pořídíte to, co jim nejen chutná, ale je to pro ně i zdravé. Tak například psí bonbony, tyčinky, sušené maso či vnitřnosti. Dnes už se dokonce prodává i psí čokoláda. Ta lidská je pro ně totiž škodlivá. Kočky zase mají rády různé pasty, paté a tyčinky. 

Doma se ale nechovají jen psi a kočky. Pokud patříte mezi fandu hlodavců a doma Vám skotačí králík, morče nebo křeček, dopřejte na Mezinárodní den zvířat i jim něco dobrého. Kromě klasického ovoce a zeleniny vyzkoušejte i jejich sušené varianty. Například takové křížaly, to je pro ně pravá lahůdka. 

clanek_004

Dále mají rádi pamlsky, které opět pořídíte ve zverimexu. Jsou vyrobené ze zeleniny, ovoce, sena a obilovin. Jejich konzistence je velmi tvrdá, protože hlodavci zkrátka rádi chřoupou. Okusováním dobrůtek se zabaví na dlouhé hodiny a brousí si jím zuby. 

A pokud máte papoušky, doporučujeme v chovatelských potřebách pořídit závěsné tyčinky, které se pověsí na klec. Vybírejte podle druhu Vašeho papouška, drobným ptáčkům stačí menší pamlsky. Zato ti velcí si zaslouží něco pořádného. 

Slavit se dá i doma – hraním, kvízem a malováním podle čísel

Pokud se nikam nedostanete, Mezinárodní den zvířat si můžete připomenout i sami doma s Vašimi ratolestmi a vytvořit jim zábavný program. Připravili jsme pro Vás několik tipů, jak na to. Začít můžete například tím, že dětem připravíte malou prezentaci a přečtete jim zajímavosti o zvířatech. Zjistíte, že my a zvířata se ve spoustě věcech podobáme!

clanek_005

Zajímavosti o zvířatech

  • Šnek miluje spánek – dokáže prospat až tři dny v kuse.
  • Lenochod je od přírody velmi pomalý. Pomalu se nejen pohybuje, ale i tráví. Strávit jídlo mu zabere někdy i dva týdny. My oběd strávíme zhruba za 4 hodiny.
  • Koala a člověk mají velmi podobné otisky prstů. Policejní technika je často nedokáže rozeznat.
  • Slon je jediný z celé zvířecí říše, kdo neumí skákat.
  • Žirafa nemá žádné hlasivky. Nemůže proto řvát, bučet, ani hýkat. Zato ale umí mručet, a tak se dorozumívá s ostatními.

clanek_006

  • Pes dokáže vycítit, když je jeho páníček nemocný.
  • Některá psí plemena jsou rychlejší než gepard, například chrti.
  • Kočka dokáže vyskočit až šestkrát výš, než sama měří. 
  • Kočky začaly mňoukat až poté, co začaly žít s lidmi. Mňoukáním s námi komunikují, a právě proto se ho naučily. 
  • Když Vaše morče opakovaně hopsá nahoru a dolu, znamená to, že má radost.
  • Morče se už narodí se zuby, které mu během života neustále rostou. Proto je musí obrušovat.
  • Králík je čistotné zvíře. Stejně jako kočka, i on se umí čistit sám.
  • Vědci považují papoušky za nejchytřejší ptáky.
  • Někteří papoušci se dožívají až 80 let.

Udělejte si kvíz 

Na internetu najdete hned několik stránek s kvízy a otázkami ze zvířecí říše, například na National Geographic. Využít se za tímto účelem dají i aplikace, které bezplatně stáhnete z internetu. Hrát poté můžete na mobilu nebo na tabletu. Pokud se rozhodnete pro anglické verze, procvičíte rovnou i angličtinu. Otestujte společně své znalosti!

Malování podle čísel

Pokud máte Vy i Vaše děti v oblibě čtyřnohé kamarády, pak pro Vás máme další tip na zábavnou aktivitu pro Mezinárodní den zvířat – malování podle čísel. Na našem e-shopu najdete hned několik motivů se zvířecí tematikou. Připravili jsme pro Vás jak domácí, tak divoká zvířátka, a dokonce některá, která žijí pod mořem. Rozhodněte se pro nějaký z nich a začněte s tvořením!

clanek_007

O co vlastně jde a zvládnou to i děti? Malování podle čísel funguje na obdobném principu jako omalovánky. Obraz je rozdělený do několika malých dílků. Každý dílek má své číslo, podle kterého ho vybarvíte. Každé číslo znamená jinou barvu. V balení od nás kromě motivu dostanete právě i profesionální akrylové barvy a nylonové štětce, se kterými se snadno pracuje dětem i dospělým.

clanek_008

Obtížnost motivů je různá. Můžete si tak vybrat náročnější pro Vás a snadnější pro Vaše děti. O náročnosti jsme napsali článek Rozdíly v náročnosti, podívejte se na něj, pomůže Vám s výběrem. Hodně závisí na věku a šikovnosti. 

Malování podle čísel pomáhá rozvíjet motoriku a kreativní myšlení, a proto by si ho Vaši nejmenší určitě měli vyzkoušet. Do motivu se můžete pustit společně a užít si tak skvělé odpoledne, nebo nechat děti, ať malují samotně. 

clanek_009

Výsledek si pověsíte do ložnice, obývacího či dětského pokoje a budete z něj mít radost pokaždé, když se na něj podíváte. Roztomilá zvířátka vždy spolehlivě zvednou náladu. A protože se naše barvy časem neponičí, bude Vaše dílo vždy stejně tak krásné jako v den, kdy jste ho dokončili.

clanek_010

Hry se zvířecí tematikou

    • Hádej příběh se zvířecí tematikou: Zkuste napodobit jeden z Vašich oblíbených zvířecích filmů a protihráč musí uhádnout, o jaký snímek se jedná. Může jít klidně i knihu nebo seriál. Jakmile protivník uhádne, řada přijde na něj. 

 

  • Kdo jsem? Myslete na zvíře a nechte dítě uhodnout, které to je. Musí klást pouze otázky, na které se odpovídá ano a ne. Poté si vyměňte role.
  • Zvířecí farma: Poschovávejte po pokoji hračky, které vypadají jako zvířátka. Dítě je musí všechny najít a přivést je zpátky na farmu/do ZOO.
  • Zvířecí karty: Vytvořte karty se zvířátky. Můžete je společně pokreslit, vystačíte si ale i s pouhými jmény jednotlivých druhů. Udělejte jich alespoň 15. Zamíchejte je a nechte dítě, ať si jedno vybere. Nyní ho bude muset napodobit tak, abyste Vy uhádli, jaké zvíře si Vaše ratolest vytáhla. Vystřídejte se.

 

Přejeme Vám, abyste si Mezinárodní den zvířat užili, ať už doma s rodinou, nebo na některé z osvětových akcí.