Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Den parků: Den oslavy přírody, pohody a inspirace

Evropský den národních parků se slaví 24. května. Jak tento den vznikl, co nám má připomínat a jak se do něj můžeme zapojit i my? V následujícím textu se podíváme na to, čím si během tohoto dne můžete udělat radost. Příroda je totiž odjakživa lidem velkou inspirací. V kalendáři bychom nenašli lepší den, kdy vyzkoušet malování podle čísel.

Jak vznikl Evropský den parků

Prvním krokem ke vzniku tohoto dne bylo vyhlášení prvního národního parku světa. Tím se v roce 1872 stal americký Yellowstone. Nesmírná síla, která dřímá pod povrchem, společně s unikátní flórou a faunou, přitahovala návštěvníky po celá staletí. A tehdy se rozhodli, že je potřeba udělat něco na ochranu tohoto místa a jeho zachování pro budoucí generace. 

Tato myšlenka se ujala i v Evropě. A tak o třicet let později začaly vznikat první chráněná území i na našem kontinentu. První byla vyhlášena ve Švédsku. Ostatní země však nezůstávaly pozadu a rychle ho následovaly. Od počátečních devíti parků v roce 1909 jsme se během sta let dostali až na úctyhodných 120 000 chráněných území. Evropa v této oblasti drží světové prvenství – žádný jiný kontinent nedosahuje takových počtů.

clanek_001

Evropský den parků vyhlásila organizace EUROPARC Federation a poprvé se konal v roce 1999. Tímto dnem chtějí odborníci a milovníci přírody zvýšit zájem široké veřejnosti o lesy, parky a další přírodní oblasti, které si zaslouží ochranu a péči. 

Pozornost těmto oblastem by neměli věnovat jen zoologové, botanici a ekologové. Nakonec se z nich těšíme všichni. Chodíme si do nich odpočinout, relaxovat, nebo zasportovat. Je tedy i na nás, abychom se o přírodu starali. Během tohoto dne máte možnost lépe ji poznat a dozvědět se něco o tom, co pro ni můžete udělat zase Vy.

Jak se slaví Evropský den parků

Evropský den parků je spojený nejen s osvětou, ale i zábavou. V České republice máme 4 národní parky a 25 chráněných krajinných oblastí. Den parků se slaví přímo v nich. Správy národních parků a chráněných krajinných oblastí na svých webových stránkách vždy zveřejňují podrobnosti o programu.

clanek_002

Můžete se těšit na zábavné aktivity, exkurze, výstavy, přednášky nebo soutěže. To vše se odehrává v areálu CHKO nebo NP. Tedy pod širým nebem, v přírodě za štěbetání ptáčků a svěží zeleni. Tento den si můžete užít s partnerem, dětmi, prarodiči nebo klidně s celou rodinou najednou. Protože program je ušitý na míru jak dospělým, tak těm nejmenším.

Den jako stvořený pro milovníky přírody vybízí ke kreativní činnosti

Pokud i Vy patříte mezi milovníky přírody, nenechte si tento den ujít. Nakonec, slavit se dá mnoha způsoby. S přírodou se můžete spojit i pomocí kreativní činnosti. Nechte ji, ať Vás inspiruje. Uvidíte, že příroda Vám dokáže mnohonásobně vrátit Vaši lásku. 

Je vědecky prokázáno, že tvořivé aktivity odbourávají stres a dovolí Vám se skvěle uvolnit a odpočinout si. Dovolte si během dne parků trochu upustit páru a hoďte problémy za hlavu. Ponořte se do klidné a tiché přírody. Třeba na malířském plátně.

V případě, že se rádi oddáváte tvoření a zároveň máte rádi přírodu, vyzkoušejte malování podle čísel. Tato aktivita Vás zcela pohltí. Není vůbec těžká a zvládnou ji i úplně malé děti. Můžete se do něj vrhnout s celou rodinou. Výhodou je, že budete pouze vybarvovat předpřipravená políčka. Nemusíte proto být žádný studovaný malíř. A přesto pod Vašima rukama vzniknou nádherné obrazy, které budou dělat radost Vám i Vašim blízkým.

V našem e-shopu najdete spoustu motivů, které Vám udělají radost. Nejlepší na tom celém však je, když si hotové obrazy vystavíte u Vás doma. Hned budete mít kus přírody přímo ve Vašem obývacím pokoji nebo ložnici. Obrazy se zelení a divokou přírodou mají přímo terapeutické účinky. Navozují pohodu, dodávají energii a zlepšují náladu. Docela jako samotný pobyt v přírodě. 

Pozvěte přírodu do Vašeho domova 

Také jste se někdy ocitli na odlehlém místě v horách, kde to hrálo barvami? Divoké luční kvítí je skutečnou pastvou pro oči. Určitě jste si někdy v životě na takovou louku lehli a jen poslouchali švitoření ptáčků, šumění větru a bzukot hmyzu. Vzpomínáte si, jak jste se cítili? Ponořte se opět do této harmonie během vybarvování zahrady v horách. Ale pozor, ať si nelehnete na včelku!

clanek_003

A u lučního kvítí ještě chvíli zůstaneme. Představte si rozlehlou louku, která je pokrytá drobnými fialovými kvítečky. A za ní se do výšky pne majestátní hora. Takto krásné pohledy jsou bohužel limitované ročním obdobím. Na to se ale dá vyzrát. Pokud si vymalujete obraz luční kvítí v horách, budete mít tuto kvetoucí nádheru na stěně každý den. A to i v zimě.

clanek_004

Růžový strom nad řekou vnese do Vaší domácnosti klid a harmonii. Podívejte se, jak spolu krásně koexistují – řeka dodává vláhu a strom zase stín. Jsou symbolem láskyplného soužití. Nechte je, ať Vám dělají radost každé ráno a večer po návratu z práce.

clanek_005

Podzim je krásné roční období. Příroda během něj hraje všemi barvami, až zrak přechází. Bohužel trvá jen pár týdnů, a tak je tato krása velmi pomíjivá. Pokud jste i Vy propadli podzimní atmosféře, můžete si ji nyní zvěčnit napořád. Červený podzim se stane součástí Vašeho interiéru a bude Vám dodávat pozitivní energii po celý rok.

clanek_006

Příroda si hraje s lidskou fantazií už od nepaměti. Někdy slyšíme zvuky nebo vidíme tvary, které jako by byly z jiného světa. Den parků nám připomíná, jak důležité je tuto studnici nápadů chránit. Pokud se i Vy rádi necháváte prodchnout kouzelnou atmosférou přírody, doporučujeme Vám tento čarovný obraz svítání

clanek_007

Přejeme Vám, ať je pro Vás Evropský den parků plný pohody, dobré nálady a inspirace!