Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Portréty a zátiší od Pietera Wagemanse

Rádi byste se ponořili do světa portrétů a zátiší? Přinášíme Vám díla belgického malíře Pietera Wagemanse. Mezi jeho nejoblíbenější motivy patří květiny, ovšem narazíte i na jiná témata. Pojďte se podívat, co jsme pro Vás ve spolupráci s ním na malování podle čísel připravili. 

clanek_001

Kdo je Pieter Wagemans

Rodák z Merksem poblíž Antverp, Pieter Wagemans, patří mezi uznávané současné umělce Belgie. Narodil se v roce 1948. Studoval na Královské akademii umění v Antverpách. Právě tam vybrousil své nadání do dokonalosti. Věnuje se zejména klasickým technikám malby. Jeho talentu si ale nevšimli pouze v Belgii. Vystavoval už například i v Asii a Austrálii. Jaká témata zobrazuje nejčastěji? Sám říká:

Každý umělec má určitá témata, která jsou mu blízká, pro mě jsou to květiny, portréty a zátiší.

Pieter již odmalička překvapoval okolí svým nadáním, které zřejmě zdědil po otci. V patnácti letech začal chodit na první lekce do Akademie. Během studií se zdokonaloval v kresbě, zabýval se akty a krajinnými motivy, ale stále více se zaměřoval na zátiší

Hlavním zdrojem inspirace je pro něj pomíjivost všeho okolo nás. Snaží se zachytit krásu, a dát jí tak trvalejší ráz. Právě pomíjivost života je podle Wagemanse nejlépe viditelná na květinách. Jejich křehkost mu doslova učarovala a každý obraz s květinovou tematikou je namalovaný s nejvyšším citem.

Malba květin přitom není nic jednoduchého. Květ se neustále mění podle toho, jak v ateliéru plyne den. Navíc nevydrží věčně. Po pár dnech ve váze začne uvadat. Pieter proto pracuje nejen s předlohou, ale i s vlastní představivostí, a vytváří tak zajímavé kompozice plné barevných kontrastů, klidu a harmonie. 

A na závěr se s Vámi podělíme o malý trik, který Pieter používá – květiny většinou maluje postupně, jednu po druhé. Celou kytici by totiž namalovat nestihl, dříve by uvadla. To, co vidíte na obrazu, tedy květinovou kompozici, tak vlastně v realitě nikdy neexistovalo. 

Pieter za svůj život získal mnoho ocenění a oslovil příznivce umění po celém světě. Nyní Vám jeho dílo přinášíme i na Zuty. Věříme, že se Vám bude líbit a najdete si motiv, který do Vaší domácnosti přinese harmonii a pohodu. Květiny jsou mým oblíbeným námětem malování, říká Pieter. Vy to tak určitě budete cítit také.

Pieter Wagemans na Zuty

Zátiší kvetoucí jabloň a smilek Humboldtův v malované váze

Něžné květy jabloně a smilku jsou jako pohlazení po duši. Přeneste se do kvetoucích jabloňových sadů a zapomeňte na všechny starosti s prací i domácností. Stačí vzít štětec do ruky a udělat první tah. Všimněte si, jak jsou květy v zajímavém kontrastu s červeným vzorem na malované váze. 

clanek_002

Žena v růžovém květovaném hedvábí s dýkou a motýl

Ač Wagemans nemaluje portréty tak často jako květinová zátiší, obraz ženy s dýkou a motýlem patří mezi díla, která zaujmou hned na první pohled. Motiv inspirovaný Asií si Vás podmaní svou tajemnou a až magnetickou krásou. Dílo je výrazně barevné, a tak s ním rozzáříte i minimalistický interiér v neutrálních barvách. Pověste hotový obraz do obývacího pokoje nebo ložnice, kde Vás bude neustále inspirovat.

clanek_003

Zátiší kytice ve skleněné váze

U obrazu Zátiší kytice ve skleněné váze opět narazíme na Wagemansův oblíbený kontrast bílé, zelené a červené. Bohaté růže jsou lemované zelenými lístky a drobnými, přesto výraznými červenými kvítky. Nezapomeňte, že se Pieter snaží každým obrazem vyprávět nějaký příběh – i tento působí velice silně. Jakou má asi symboliku? To necháme na Vaší interpretaci. 

clanek_004

Zátiší kytice v porcelánové váze

Vždy jste se chtěli pustit do malování zátiší, ale netroufli jste si? Vyzkoušejte obrazy podle čísel podle Pietera Wagemanse. Nemusíte si lámat hlavu s pomíjivostí květů, ani s aranžováním kompozice. Na Vás zbyly jen ty nejpříjemnější činnosti – samotné malování a potěcha z krásného obrazu. 

clanek_005

Zátiší růžové růže ve skleněné váze

Růžové růže symbolizují věrnou lásku a něhu. Pověste si tento obraz do ložnice. Podpoří partnerskou harmonii a oddanost. Nebo tento motiv vymalujte pro svou drahou polovičku a udělejte mu/jí radost překvapením, do kterého jste vložili kus sebe. Krásu obrazu totiž nic nepřekoná.

clanek_006

Zátiší bílé tulipány v modrobílé míse

Tulipán symbolizuje věrnost a upřímnost. Bílými tulipány dáváme najevo své čisté srdce a dobré úmysly. Tato květina je plná pozitivní energie, zároveň je ale tak křehká. Pokud i Vás tulipány okouzlily, vymalujte si je pro sebe! A budou Vám dělat radost po celý rok.

clanek_007

Malování podle čísel objednávejte na Zuty.cz

  • Při objednávce nad 990 Kč máte dopravu zdarma.
  • Ke každému obrazu od nás získáte lupu zdarma.
  • V balení kromě motivu najdete také akrylové barvy, nylonové štětce a háčky na zavěšení.
  • Pro členy věrnostního Zuty klubu nabízíme speciální slevy.

Máte dotazy? Napište nám!

Pokud byste se nás chtěli na cokoliv zeptat, rádi se Vám budeme věnovat. Naše telefonní číslo je 555 333 579. Jsme dostupní každý všední den od 8:00 do 16:00. Pokud se Vám tento čas nehodí, napište nám e-mail na info@zuty.cz a my Vám odepíšeme nebo zavoláme na uvedené číslo.