Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Přichází prázdniny, jste připraveni?

Letní prázdniny už jsou téměř tady. Venku se stmívá později večer a sluníčko hřeje, jak nejlépe umí. Začínají prázdniny a s nimi i dva měsíce prázdnin školou povinných dětí a studentů. Vybíráme si zaslouženou dovolenou a vyrážíme za odpočinkem. Jak strávit tento čas co nejlépe? Máme pro Vás několik tipů na to, co můžete v létě jako rodina podniknout. Kromě aktivit venku Vám doporučujeme také malování podle čísel, které bude bavit Vás i Vaše děti.

Proč jsou vlastně prázdniny v létě

Téměř všude mají prázdniny během parných letních měsíců. To má svůj důvod. Zatímco dnes se děti v létě oddávají zaslouženému odpočinku, dříve musely pomáhat rodičům se sklizní obilí. Do školy tedy nemohly chodit, a tak byly z čistě praktických důvodů z výuky omluveny. 

Císař Josef II. ve svých reformách přesunul začátek prázdnin ze září na červenec. Nebylo to z dobré vůle, ale z čistě pragmatického důvodu. Chtěl, aby děti na polích pomáhaly raději v srpnu, kdy jich byla větší potřeba. Jak vidíte, prázdniny dříve nebyly vůbec časem pohody a her, ale práce.

Není školák jako student

Letní prázdniny letos budou trvat od čtvrtka 1. července do úterý 31. srpna. Avšak prázdniny nemá každý školák stejné. Dětem na základních a středních školách začíná volno od konce druhého pololetí a končí, jakmile oficiálně začne pololetí nové. 

clanek_001

Vysokoškolákům začíná volno po konci zkouškového období v červnu. Každá vysoká škola navíc počítá prázdniny od trochu jiného data. Do lavic a přednáškových hal se studenti vrací vždy až ke konci září, kdy je zápis do dalšího ročníku. Pokud však zvládnou zkoušky rychleji, mohou si o to víc prodloužit volno. Ti nejšikovnější tak odpočívají téměř čtyři měsíce. Sladký to život studentský!

Jak vypadají prázdniny v ostatních zemích Evropy

Tak jako u nás, i ve většině ostatních zemích začínají prázdniny s příchodem teplých měsíců. S mírnými odlišnostmi je to zpravidla mezi koncem května a polovinou června. Liší se však svou délkou. Nejkratší prázdniny mají děti ve švýcarském kantonu Aargau. Trvají tam pouze pět týdnů. Nejdelší prázdniny jsou v Turecku, Lotyšsku, Litvě a Portugalsku. Děti tam mají volno 13 týdnů.

České děti s dvouměsíčním volnem patří k evropskému průměru. Stejně dlouhé volno mají také u našich sousedů v Polsku, Rakousku a o kousek dál v Belgii. V Estonsku se žáci vrací do lavic rovněž 1. září, avšak volno začíná už od začátku června.

Jižanské země dopřávají dětem delší volno. Ruku na srdce, kdo by je v těch nemilosrdných pařácích mohl nutit sedět v lavicích. Prázdniny si tak užívají až do poloviny září, kdy se teploty začnou pomalu vracet k normálu. A naopak, v zemích, kde je mírnější klima, například ve Skandinávii, výuka začíná už v polovině srpna. 

Trochu zvláštním případem je Itálie. Tam mají sice děti volno 14 týdnů, a to od poloviny června do poloviny září. Jenže je v tom malý háček. Děti totiž během školního roku nemají volný celý víkend, ale jen neděli. Do školy tak musí chodit od pondělí do soboty. 

Podle věku dětí se určuje volno v Řecku, Španělsku, Irsku a Bulharsku. Zatímco Řekové a Bulhaři nechávají odpočívat delší dobu mladší děti, ve Španělsku a Irsku zase má více volna druhý stupeň. Prvňáčci v Bulharsku mají od školy pokoj až 15 týdnů. To zní jako idyla, že? Nezapomínejte však na to, že delší volno o letních prázdninách je většinou vykoupeno větší dřinou během školního roku. Také v těchto případech totiž nemají po zbytku roku tolik volna, jako je tomu například u nás.

clanek_002

Prázdniny plné odpočinku i zábavy

Prázdniny jsou symbolem odpočinku, ale i zábavy. Odpočívat by se mělo aktivně, aby mozkové buňky takříkajíc nezakrněly. Nepropadejte zahálce a vymyslete dětem program, na který budou dlouho vzpomínat. 

Můžete čas trávit společně, anebo naplánovat aktivity, díky kterým si trochu odpočinete od neustálého rodičování. Ač nás letošek staví před pořádné výzvy, nenecháme si přeci zkazit nejhezčí měsíce v roce. Pojďme se podívat na to, jak může vypadat letní zábava.

Letní tábory pro dobrodruhy

Bez letních táborů si mnohé děti neumí prázdniny představit. Pokud Vaše ratolesti na žádný ještě nejely, přihlaste je! V nabídce je spousta možností a témat, takže máte jistotu, že se jim určitě trefíte do noty. 

Kromě klasických táborů v přírodě nebo skautských narazíte i například na youtuberské tábory nebo tábory se zaměřením na anglický jazyk. Skvělé jsou také videocampy, kde se děti učí pracovat s technikou a natáčet videa. Nebojte se, součástí jsou i hry venku a běžné aktivity jako koupání, opékání atd. Děti rozhodně nebudou pouze trčet uvnitř budovy. A pokud máte doma milovníka zvířátek, zvažte tábor s koňmi.

Nezapomeňte dítě vybavit repelentem a opalovacím krémem. Vysvětlete mu, že je důležité tyto přípravky používat. Doporučujeme ho vybavit také speciálním deníčkem, kam si může psát zážitky z tábora a vše dokumentovat.

Příměstský tábor pro ty, kdo nechtějí odjet na dlouhou dobu

Příměstský tábor je skvělou volbou v případě, že nechcete být od dítěte odloučení na dlouhou dobu. Může být příliš malé, nebo ještě na táboře nebylo a nejste si jistí, zda by se mu tam líbilo. Jsou schůdnější i co se financí týče.

Příměstské tábory fungují podobně jako škola. Každé ráno dítko odvedete na stanovené místo a večer ho zase vyzvednete. Najíst tam dostanou, oběd je v ceně. A tak mu jen připravíte svačinu do baťůžku, aby mělo co zakousnout, až mu vyhládne. Uvidíte, že si dítě tábor zamiluje. Noví kamarádi, dobrodružství a hry, to je zkrátka něco, čemu nikdo neodolá.

Čas na rodinnou dovolenou 

O letních prázdninách máme konečně dostatek času jeden na druhého. Děti mají volno a dospělí si berou dovolenou. Kam letos vyrazíte? V Česku je spousta krásných míst, kde myslí i na dětské návštěvníky. A to samé v cizině. 

clanek_003

Ať už se letos rozhodnete poznávat české hrady a zámky, vyrazíte se vykoupat k moři, sjíždět řeku nebo kempovat, nezapomínejte vše naplánovat tak, aby si to užili všichni zúčastnění. Není totiž nic horšího než nespokojené dítě, které to dává najevo všem okolo.

Návštěva babiček a dědečků

Prázdniny by nebyly prázdninami bez návštěv příbuzných. Nejčastěji všichni míříme za prarodiči. Ti nám rádi děti pohlídají, a my tak rázem získáme pár dní jen pro sebe. Pro děti jsou pobyty u babičky a dědečka velmi prospěšné. Najednou totiž změní prostředí a seznámí se s tím, že ne všude to chodí stejně, jako jsou zvyklí z domova.

U prarodičů máte vždy jistotu, že o dítě bude dobře postaráno. Je ale důležité se s nimi na všem předem domluvit a nepřepadnout je z čista jasna. Pokud je dítě menší, zabalte mu s sebou nějakou hračku z domova. Uvidíte, že se mu ani nebude chtít vracet zpátky domů. Prázdniny u babičky a dědečka jsou vždy velkým dobrodružstvím, především, pokud má dítě v okolí nějaké kamarády.

Nejlepší 4 letní aktivity, které nikdy neomrzí

Koupání je bezpochyby jednou z nejoblíbenějších aktivit v létě. Děti milují vodu a klidně v bazénu stráví celý den. Nezapomeňte je pravidelně mazat voděodolným samoopalovacím krémem, aby se předešlo nepříjemným spáleninám. 

Bez výletů by to nebyly prázdniny, jak se patří. Ať už se rozhodnete poznávat Vaše okolí nebo odlehlejší zákoutí republiky, vždy se vybavte řádnou svačinou a dobrou náladou. Můžete je klidně pojmout i jako hru a stopovat jiného příslušníka Vaší rodiny, nebo jít stavět domečky pro skřítky v lese z větviček a mechu. Výlet na kole nebo na bruslích je rovněž něco, co nesmíte vynechat.

Grilování a opékání buřtů je klasika. Posezení kolem ohně je skvělou příležitostí pro veselé nebo lehce strašidelné historky. Pokud to můžete spojit i s kempováním, o to bude zážitek veselejší. Na noc pod širým nebem děti jen tak nezapomenou.

clanek_004

Zabavte děti kreativní činností

Děti mají skvělou fantazii a velmi rády tvoří. A pokud je v jejich snažení podpoříte, o to víc jim to půjde. Vyzkoušejte o prázdninách malování podle čísel. Je to skvělá zábava pro děti i dospělé. Jak to vlastně funguje? 

V našem e-shopu najdete motivy pro všechny věkové kategorie, a to v různých obtížnostech. Bez problémů to tak mohou vyzkoušet i naprostí začátečníci, kteří malování nepovažují za svou silnou stránku. Jde přeci především o zábavu! Podívejte se do dětské kategorie a vyberte motivy pro Vaše nejmenší. 

Připravili jsme pro Vás motivy se zvířátky nebo oblíbenými hrdiny z filmů, seriálů a pohádek. V nabídce najdete také postavy z her na počítač a Playstation. Pokud tedy máte doma vášnivého hráče, udělejte mu radost obrazem s herní tematikou.

Po objednání Vám dorazí plátno, profesionální barvy, štětce a barevný vzor, na který můžete čas od času mrknout a ujistit se, že se Vaše dílo ubírá správným směrem. Plátno je rozdělené na několik menších plošek. 

Každá ploška je označena číslem, a to patří ke konkrétní barvě. Na základě čísel budete Vy nebo Vaše dítě vybarvovat plošky příslušnými barvami. Pod rukama Vám záhy začne obraz hrát všemi barvami. A po dokončení si ho hrdě vystavíte u Vás doma.

Malování podle čísel můžete vyzkoušet společně. Vyberte si obraz, který se bude líbit Vám i dítěti a dejte se do toho. Uvidíte, že u tvoření zažijete spoustu legrace a na společně strávený čas budete s úsměvem a rádi vzpomínat. 

clanek_007

Pokud byste ale raději našli činnost, kterou dítě zvládne samo, a Vy tak ukořistíte chvilku klidu pro sebe, i v tomto případě po malování podle čísel sáhněte. Jak už jsme uvedli, není problém vybrat takovou obtížnost, která dítěti sedne na míru a bude ho bavit. Vy mu jen vysvětlíte a ukážete co a jak. Zbytek už dokáže bez Vaší pomoci. A Vy si konečně budete moci dočíst knihu, která Vám už měsíce leží na poličce. 

Přejeme Vám krásné prožití prázdnin! Odpočiňte si a užijte si léto plnými doušky.