Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Oslavte Světový den UFO: Seznamte se s tímto fenoménem a poodhalte roušku záhad

Každé léto se ve světě připomíná Světový den UFO. Patříte i Vy mezi milovníky tajemna? Ku příležitosti tohoto dne jsme pro Vás připravili článek o fenoménu UFO, který se pohybuje na pomezí vědy a záhad. Zjistěte, proč a jak se tento den slaví. Prozkoumejte fascinující historii tohoto úkazu. A pokud se řadíte mezi milovníky vesmíru, vyzkoušejte malování podle čísel. Máme pro Vás motivy, které Vám udělají radost.

Co to vlastně je UFO?

UFO je zkratka pro Unidentified Flying Objects neboli neidentifikované létající předměty. V praxi jde o situace, kdy pozorovatel spatřil jevy, které si nedokáže rozumně vysvětlit. UFO si nejčastěji spojujeme s létajícími talíři a samozřejmě s mimozemšťany. O co ale ve skutečnosti jde?

UFO se dostalo do centra pozornosti médií a široké veřejnosti po druhé světové válce, kdy se najednou roztrhl pytel s hlášeními o jejich výskytu. A to především ve Spojených státech amerických. Posléze však UFO začaly hlásit všechny země světa. Naprostá většina nahlášených pozorování se dle odborníků dá vysvětlit (90 až 97 %). Avšak zbytek zůstává zahalený tajemstvím, a ani vědci si s ním neví rady. 

clanek_001

Na pomezí mezi spekulací a rozumem

UFO je velká senzace, která dráždí lidskou fantazii téměř 100 let. Pokud odhlédneme od oficiální klasifikace, co by tedy vlastně UFO mohlo být

Mezi přirozená vysvětlení patří například, že UFO je:

  • kulový blesk,
  • rakety nebo družice, které zanikají v atmosféře,
  • astronomická tělesa,
  • chyba nebo záměrné falšování v důkazech,
  • halucinace.

To, že UFO je kulový blesk, si myslí poměrně hodně vědců. Jde o velmi zvláštní atmosférický jev, který ani v dnešní době není uspokojivě vysvětlen. Ač ho badatelé dávají do souvislosti s bouřkou, zjevuje se vždy o něco déle než blesk klasický. Ten během zlomku vteřiny zmizí, avšak kulový blesk zůstává dle pozorovatelů podstatně déle. Navíc má zvláštní tvar, jas a různé velikosti. Záhadné na něm také je to, že ho fyzikové nedokážou vytvořit uměle v laboratoři, na rozdíl od blesku běžného.

Někteří z vědců dávají UFO také do souvislosti s další záhadou, a to s kruhy v obilí. Za jejich původem často stojí člověk nebo zvěř. U některých případů však zůstává rozum stát a jejich původ nebyl objasněn. Lidé často věří, že za kruhy v obilí stojí právě UFO nebo přímo mimozemské kosmické lodě. 

clanek_002

Kruhy v obilí by podle některých vědců mohly být tvořeny tzv. plazmatickými útvary, mezi které patří například právě kulový blesk. Jak vidíte, z jistého úhlu pohledu to do sebe všechno zapadá. UFO je kulový blesk a kulový blesk má na svědomí kruhy v obilí. To je však pouze jedno z desítek vysvětlení, ke kterým se můžete dopídit. Navíc ne příliš uspokojivé, že?

Mnohem pikantnější jsou tzv. spekulativní vysvětlení. Podle těchto dohadů, je UFO:

  • nová, vládou dosud utajovaná technologie (letadla, zbraně atd.),
  • mimozemšťané,
  • návštěvy lidí z budoucnosti nebo z paralelních prostorů.

Tato a další, ještě bláznivější vysvětlení, často patří k různým konspiračním teoriím a teoriím o spiknutí. Nejsou ničím podložené a vznikly čistě z lidské fantazie. To alespoň tvrdí oficiální zdroje. Jak ale sami vidíte, skutečnou pravdu o UFO neznají ani samotní vědci.   

Nejznámější případy UFO

První případ, díky kterému se UFO zapsalo do vědomí široké veřejnosti, se stal v roce 1947. Americký obchodník Kenneth Arnold 24. června spatřil devět objektů, které se vznášely nad Washingtonem. Letěly obrovskou rychlostí. Tvarem připomínaly disky a letěly jako létající talíře, známé také jako frisbee. Tisk jeho popis převzal a neznámé objekty pojmenoval létající talíře.

Druhý a velmi kontroverzní případ, se odehrál 2. července 1947 nikde jinde než v nechvalně proslulém a tajemném Roswellu v Novém Mexiku. Tamní obyvatelé tehdy na obloze spatřili létající objekt ve tvaru disku. To ale není všechno. Přístroj havaroval a místní farmář našel jeho trosky na svém pozemku. Jako správný americký občan nález okamžitě nahlásil na policii. To, co následovalo, dodnes živí fantazii všech milovníků sci-fi.

clanek_003

Policie okamžitě zabezpečila oblast společně s armádou. Snažili se zahladit stopy. Trosky během pár hodin zmizely, neznámo kam. Armáda postupovala velmi obezřetně a celou věc tutlala před tiskem i veřejností. Trochu si však házela klacky pod nohy tím, že vydala několik navzájem si odporujících tiskových prohlášení.

V prvním okamžiku označili incident za havárii skutečného létajícího talíře. Hned den poté zprávu odvolali a tvrdili, že šlo o pád meteorologického balónu. Téměř o 50 let později zase rozporovali, že šlo o pád špionážního zařízení. Tak jako tak, lidová fantazie z této události žije dodnes. Události v Roswellu inspirovaly spoustu knih, komiksů, seriálů a kultovních filmů.

Světový den UFO

Světový den UFO navazuje na události v Roswellu, které každoročně připomíná. Některé skupiny ho však slaví již 24. června s odkazem na pozorování Kennetha Arnolda ve státě Washington. Nejčastěji se však setkáte s datem 2. července.

clanek_004

Co je účelem tohoto dne? Příznivci UFO se snaží seznámit veřejnost s problematikou neidentifikovaných létajících objektů a nadchnout je pro svou věc. Tento den organizuje Organizace pro světový den UFO (World UFO Day Organization – WUFODO). 

Je jasné, že kromě zvláštních předmětů na obloze jsou vlastně hlavním tématem debat mimozemšťané a inteligentní život mimo naši planetu. Všichni příznivci UFO, kteří slaví tento den, pořádají různé osvětové akce a chtějí, aby si široká veřejnost společně s nimi položila otázku: „Jsme ve vesmíru skutečně sami?“

WUFODO zároveň tlačí vládu (nejaktivnější jsou tito aktivisté v USA), aby zveřejnila všechny utajené záznamy, které se týkají UFO. Kontroverzní je například Oblast 51 (Area 51) v Nevadě. Oficiálně se jedná o leteckou základnu, avšak protože je opředena tajemstvím a nikdo vlastně neví, co se za jejími zdmi děje, velká část veřejnosti se domnívá, že se zde:

  • schází s mimozemšťany,
  • ukrývají důkazy o mimozemšťanech,
  • či dokonce vězní opravdoví mimozemšťané.

Z Oblasti 51 uniklo hned několik zvláštních materiálů a svědectví. Tak například bývalý pracovník Robert Lazar vystoupil v roce 1989 v televizi a tvrdil, že na základně ukrývali nejen kosmické lodě, ale dokonce opravdové mimozemšťany. Těm se ze základny podařilo uprchnout, a přitom zabili skupinu vědců. 

Nejznámější je ale tzv. Interview s mimozemšťanem. To roku 1996 údajně ukradl a propašoval ze základny záhadný muž, který v médiích využíval alias Victor. Na nahrávce lze vidět hlavu mimozemšťana, který telepaticky komunikuje s přítomnými vojáky a vědci. Nahrávka je známá pod jménem Area 51: The Alien Interview.

Jak se slaví Světový den UFO

Podle stanov WUFODO je tím nejlepším způsobem, jak oslavit Světový den UFO, shromáždit se ve velkých skupinách a pozorovat noční oblohu. Vybízejí lidi, aby bedlivě sledovali nebe a pokusili se identifikovat UFO. Podle WUFODO je důležité, abychom my, jako lidé, dali návštěvníkům z jiných planet najevo, že jsou na Zemi vítáni a že se na setkání s nimi těšíme. 

UFO v České republice 

A jak to vypadá s UFO v České republice? Budete překvapeni, ale i naší malé zemičky se tato senzace týká. Nejznámější kontakt s UFO se odehrál 12. července 1987, ještě v tehdejším Československu. Na Vranovské přehradě sledoval armádní vrtulníky stříbrný předmět, který měl podlouhlý tvar a byl veliký okolo 15 m. 

Zprávy o incidentu se bohužel dochovaly pouze ústně, oficiálně ho armáda nikdy nepotvrdila. Zajímavé je, že obdobná aktivita a předmět byly zpozorovány i u našich sousedů v Polsku.

clanek_005

Každý rok v naší republice lidé nahlásí až 150 případů pozorování UFO. Po bližším prozkoumání zhruba 2 až 10 % z nich vědci označí jako pravé UFO, tedy objekty, které nemají racionální vysvětlení. Zbytek badatelé dokážou rozumně odůvodnit, nebo je založí do šuplíku pro „nedostatek informací“. Avšak nad zbylými 2 až 10 % zůstává i těm nejučenějším rozum stát.

Kde se nejčastěji objevuje UFO

Už jste někdy slyšeli pojem shromaždiště UFO? Jde o místa na Zemi, kde se nachází největší koncentrace pozorování UFO. Taková shromaždiště najdete samozřejmě v Americe, a to ve Washingtonu D.C. a Los Angeles. UFO je ale také často k vidění v čínském Pekingu nebo belgickém Bruselu.

Fanoušci UFO, udělejte si letos radost!

Žádnému milovníkovi UFO nesmí v pokoji chybět vesmírná výzdoba. Na našem e-shopu najdete hned několik vesmírných motivů, které budou tou pravou ozdobou do doupěte milovníka záhad. 

Pokud jste také kdysi snili, že se stanete slavnými kosmonauty, vymalujte si obraz Vesmír a kosmonauti. Díky němu se budete moci přenést na místo, které Vás odjakživa přitahovalo. Co se asi skrývá za záhady ve vesmírném nekonečnu? Zažijte stav bez tíže a užijte si jízdu na orbitě, kdykoliv se na své dílo podíváte.

clanek_008

Planeta s kosmonauty skvěle zapadne do každé moderní domácnosti, ať už je to obývací pokoj nebo ložnice. Vznášejte se v gravitačním poli neznámé planety a dopřejte si pořádný doušek dobrodružství z pohodlí Vašeho gauče nebo postele. Kdo říká, že se nemůžete stát kosmonautem? Díky našemu obrazu pro to ani nemusíte podstupovat náročné testy.

clanek_009

Užijte si Světový den UFO. Nezapomeňte se vybavit spolehlivou pozorovací aparaturou a pohodlným sezením. Schválně, zda se Vám letos podaří nějaký záhadný předmět spatřit. Držíme Vám palce!