Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Uchovávejte si své vzpomínky aneb tipy na třídění fotografií

Doba chytrých telefonů výrazně usnadnila pořizování fotografií. Zatímco ale zachycujeme vzácné okamžiky, často se ztratí v záplavě dalších, méně významných snímků. Jak bychom tedy měli fotky správně třídit, abychom se k nim rádi vraceli?

clanek_001

Pořizování fotografií je skvělou zábavou. Pokud svému fotoarchívu ale nedáte žádný řád, je jen malá pravděpodobnost, že se k jednotlivým snímkům budete vracet. Dnes Vám proto přinášíme tipy, jak ideálně třídit fotky a jak z nich udělat jedinečný zdroj vzpomínek. Zkusit můžete třeba fotoknihu nebo svou oblíbenou fotku proměnit v obraz podle čísel!

Krok č. 1: Co vše fotit?

Množství práce, která Vás při třídění fotografií čeká, se odvíjí od toho, kolik fotek pořídíte. Když se tedy rozhodnete pořídit nějakou fotografii, promyslete si, zda ji nutně potřebujete. Pokud se totiž při focení naučíte zachycovat pouze skutečně smysluplné věci a momenty, třídění pak bude mnohem snadnější. 

I když máte někdy pocit, že se Vám naskytl skvělý záběr, podívejte se na situaci s odstupem. Pokud například navštívíte zoologickou zahradu, pořiďte si zde jednu hezkou fotografii jako upomínku. Není třeba zachytit všechna zvířata. Raději si pohled na ně užívejte a sdílejte okamžik s ostatními. V opačném případě uvidíte celou zoo jen skrz objektiv a většinu z pořízených fotek do alba nakonec stejně nezařadíte.

Krok č. 2: Udělejte si systém v třídění 

Pokud budete rok pouze pořizovat fotografie a nedáte jim žádný řád, brzy se v nich ztratíte. Fotíte-li na mobilní telefon, pokuste se jednou týdně projít galerii a vymazat nepovedené, duplicitní nebo nezajímavé snímky. Fotografie ale můžete protřídit až v počítači. Dalším důležitým bodem je totiž fotky přenést do počítače a zorganizovat si zde systém pro jejich ukládání.

Vytvořte si digitální archiv

Vytvořte si na fotky složku a postupně si zde vytvářejte podsložky. Ty pro lepší orientaci pojmenujte tak, abyste ihned věděli, co se v nich nachází. Kolik fotek bude v každé složce je čistě jen na Vás. Obecně je ale lepší v nich uchovávat delší časové úseky než pouhý den. Kdybyste totiž měli pokaždé třídit fotografie příliš podrobně, brzy by Vás to přestalo bavit. 

clanek_002

Nepřeceňte své síly

Nezapomeňte také, že třídit je třeba postupně. Pokud do svého počítače přetáhnete 5000 fotografií, jen stěží je projdete za jedno odpoledne. A pokud přece jen ano, bude to na úkor kvality třídění. Naučte se tedy fotografie ukládat raději pravidelněji nebo alespoň po menších částech. Projít 250 fotografií při jednom třídění úplně postačí.

Krok č. 3: Vytvořte si hmotnou vzpomínku

Přestože si vytvoříte dokonalý digitální archiv fotek, stále nemáte vyhráno. Fotografie sice budete mít perfektně roztříděny a snadno se v nich budete orientovat, nicméně jen málokdy si sednete k počítači, abyste si všechny složky prošli. Je tedy dobré si připravit výběr těch nejlepších fotografií a dát jim hmotnou podobu.

Aby se některé okamžiky a vzpomínky neztratily v digitálním propadlišti, je dobré si je nechat vyvolat a vytvořit si klasické nebo méně tradiční fotoalbum. Možností je celá řada a věřte, že vyvolané fotografie si budete prohlížet daleko častěji!

Vytvořte si klasické fotoalbum

Klasické fotoalbum nabízí možnost snadné organizace vzpomínek a také jistotu, že se k nim budete pravidelně vracet. Na začátku je dobré si určit, jak dlouhé období se rozhodnete v albu zachytit. Může sloužit jako kolekce vzpomínek na dovolenou nebo shrnovat Vaše nejvzácnější vzpomínky na celý uplynulý rok. 

Kolik fotek budete potřebovat, se odvíjí od kapacity alba. Sehnat se dají malá alba na 20 fotografií, ale také velmi rozsáhlá, která jich pojmou přes 700.

clanek_003

Nechte si udělat obraz podle oblíbené fotografie

Pokud jste si příliš fotek nepořídili nebo Vám přijde, že máte jednu fotografii, která převyšuje všechny ostatní, můžete si ji zavěsit na zeď. Stačí si ji vyvolat a zarámovat nebo si podle ní dokonce nechat zhotovit obraz!

Protože jsou určité okamžiky, které by nikdy neměly zapadnout, je dobré si je stále připomínat. Zuty navíc přináší jedinečný způsob, jak toho docílit. Stačí si vybrat oblíbený snímek a my Vám vytvoříme číselný obraz podle fotografie. Váš zamilovaný moment tak získá podobu uměleckého díla a stane se okouzlujícím doplňkem Vaší domácnosti. 

clanek_004

Vyrobte si scrapbook

Pro všechny kreativní duše je nejlepším způsobem uchovávání fotografií právě scrapbooking. Jedná se o jakousi kombinaci fotoalba a deníku, kde se rozhodně nekladou meze kreativitě. Můžete vlepovat fotky, vstupenky, letáčky, nálepky, barevné pásky a jiné drobnosti. 

Vytváření scrapbooku vyžaduje dostatek času a chuti tvořit, nicméně je opravdu okouzlující vzpomínkou, kterou nebude mít nikdo jiný. 

clanek_005

Udělejte si fotoknihu

Pokud je pro Vás scrapbook až příliš velkou výzvou, a přesto byste rádi doplnili své fotografie alespoň o krátké texty, můžete zkusit fotoknihu. Fotky jsou přímo natištěny na jednotlivých listech knihy a mohou být doplněny o kratší informace. 

Tipy na uchovávání vzpomínek

Třídění a organizování fotek není jednorázovou záležitostí. Mělo by se jednat o pravidelnou činnost. Aby Vám to šlo co nejsnáze a výsledky byly co nejlepší, máme pro Vás několik doporučení.

Třiďte fotografie pravidelně

Je jedno jestli budete fotografie třídit na konci každého dne, jednou za týden nebo po čtvrt roce. V zásadě jde o to, vytvořit si v tom návyk a systém. Během léta ale doporučujeme fotky třídit častěji. Bývá jich totiž větší množství a v jejich záplavě se můžete brzy přestat orientovat.

Pro vyvolání vyberte jen omezené množství

Zaujala Vás myšlenka fotoalba? Dávejte pozor, ať to nepřeženete s množstvím fotografií. I když se každý snímek může zdát jedinečný, s trochou odstupu zjistíte, že není nutné každou fotografii zakládat do alba.

Pro výběr snímků do fotoalba si můžete dát limit. Například si určit, že z celé dovolené vyberete jen deset snímků nebo události posledního půlroku shrnete do 35 fotografií.

Naplánujte si, kdy budete vytvářet album

Třídění fotek se Vám bude lépe plánovat a organizovat, když si dopředu určíte, kdy budete vyvolávat fotky, případně zadávat výrobu fotoknihy. Díky tomu budete mít motivaci k třídění a můžete procházet fotky jen určitého období, jako je léto, Vánoce nebo první jarní výlety.

clanek_006

Vybírejte správné fotografie

Tento bod je jedním z nejdůležitějších. Do alba vybírejte fotografie, které zachycují atmosféru vzpomínky. Pokud navštívíte koncert, raději než snímek kapely na pódiu si nechte vyvolat fotku s přáteli před klubem. Fotografie s osobami jsou totiž při prohlížení alb mnohem oblíbenější a více toho o daných momentech vypoví.

Do alba také vybírejte raději spontánní snímky. I když můžete mít celou řadu dokonalých fotografií, sáhněte také po těch lehce nedokonalých. Až se pak prostřednictvím alba přeneste zpět do vzpomínek, vybavíte si chvíle smíchu a zábavných okamžiků. Pamatujte, že na fotografiích nedokonalost neexistuje. Jsou přesně takové, jaké mají být, a zachycují okamžiky autenticky.

Nedokážete si z fotek vybrat? Připomeňte si zásadní okamžiky obrazem!

Pokud Vás ani dnešní tipy nepřesvědčily k třídění fotografií nebo už dopředu víte, že vše zase skončí jen u plánování, je dobré si jich vybrat aspoň pár. Ty pak můžete umístit do rámečků na stěně, vytvořit z nich kalendář nebo je nahrát do digitálního fotorámu. 

Víte dopředu, že ani tohle neproběhne bez komplikací? Pak si krásná místa a okamžiky připomínejte alespoň různými předměty. Z míst, která navštívíte, si můžete přivézt magnet nebo přívěsek na klíče. Pokud těmto suvenýrům neholdujete, zachyťte si Vaše dovolenkové destinace na obrazech.

Obraz podle čísel jako památka na dovolenou

Ručně malované obrazy jsou jedinečným prostředkem k zachování vzpomínek. Pokud se navíc do jejich malování pustíte hned po návratu z cest, Vaše přistání do reality bude o dost měkčí. Malování podle čísel totiž dokáže zmírnit stres nebo napětí a během samotné tvorby zapomenete na všechny starosti.

Jedním ze způsobů, jak si udělat krásnou památku na dané místo, je vytvořit si obraz přímo podle Vaší fotografie. Pokud si ale ze záplavy fotek skutečně neumíte vybrat, o fotografie jste přišli nebo máte prostě jen chuť malovat, v naší nabídce najdete obrazy celé řady měst a památek.

Široký výběr motivů

Ať už Vás v navštívené zemi zaujala příroda, venkov nebo ruch velkoměsta, vše najdete na našich plátnech. Dovolenou v Rakousku Vám tak může připomínat rakouská vesnice na úpatí hor. Pokud jste skutečnými milovníky venkova, jistě Vás zaujme také vesnička v Sussexu

clanek_007

Jestli jste si za svou cílovou destinaci vybrali naopak nějakou z velkých metropolí, u nás najdete, co hledáte. Mezi obrazy najdete ty nejkrásnější záběry všech oblíbených měst. Navíc zde nemusíte hledat pouze ty nejvýznamnější památky. Okouzlující jsou také ta nejzastrčenější zákoutí, jako je tomu třeba v případě romantických pařížských uliček. Náročnost takového obrazu je navíc vysoká, a tak potěší i zkušenější malíře.

clanek_008

Milovníci slunce a moře zase ocení jedinečné záběry přímořských států. Díky Zuty si můžete na plátně zachytit okouzlující uličky v Řecku, nezapomenutelné památky ve Vietnamu, vznešené egyptské pyramidy nebo krásná pobřeží Bulharska.

 

clanek_009

 

Obklopte se vzpomínkami

Vzpomínky nám nikdo nevezme a jsou tou nejhodnotnější věcí, kterou máme. Proto je dobré si je hýčkat a občas se do jejich světa ponořit. 

Abyste měli všechny krásné okamžiky pohromadě, je dobré si pořídit fotoalbum a pravidelně jej doplňovat. Dnes jsme Vám proto přinesli základní tipy, jak na to. Pokud Vás ale spíše zaujala varianta malování vzpomínek, neváhejte se na nás obrátit. Můžete si prohlédnout naši kompletní nabídku obrazů a v případě jakýchkoliv otázek se na nás obrátit.