Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Proč malovat podle čísel? 6 důvodů, které přesvědčí i Vás

clanek_blog_foto 

Hledáte příjemný relax na dlouhé večery, chcete porazit podzimní únavu a skleslost nebo si jen procvičit mozek, aby stále skvěle fungoval? Malování podle čísel je perfektním způsobem, jak odbourat nahromaděný stres a věnovat se chvíli jen sami sobě. Na rozdíl od běžného malování nejde pouze o uvolnění, ale také o komplexní trénování mozku, které využijete v každodenních činnostech.

Nevěříte? Sepsali jsme pro Vás 6 výhod, které malování podle čísel přináší Vašemu tělu i mysli.

1. Zasloužený relax a potřebná meditace

Stres a splín dokáže s Vaším dnem pořádně zatočit. Nemůžete se na nic soustředit, jste roztěkaní, propadáte negativním myšlenkám a pociťujete zoufalství, že to snad nikdy neskončí. Všechny tyto pocity a myšlenky dokáže skvěle potlačit a rozehnat malování.

Záměrně neříkáme, že to dokáže každé malování. Protože představa překreslování krásných, ale složitých obrázků, nebo dokonce malování bez předlohy může být spíše děsivá, než uvolňující. Pokud k tomu přidáte nevalný výsledek, špatnou náladu si spíše jen zhoršíte.

Malování podle čísel Vám pomůže nemyslet na výsledek, ale užít si cestu k němu. Díky plátnu s potištěnými čísly je jisté, že se předloze zcela přiblížíte. Můžete si tak užít a vychutnat jednotlivé tahy štětce a s radostí sledovat, jak se plocha postupně zbarvuje a vykukuje Vámi vybraný obrázek. 

Nepotřebujete umět kreslit, ani hodiny tréninku. S tímto relaxačním rituálem si můžete okamžitě užít regeneraci těla i mysli. A jaký motiv si pro malování vybrat? Tím nejjistějším krokem u antistresového malování jsou barevné mandaly. Rozhodně však nemusíte zůstávat pouze u nich! Vyberte si jednoduše obrázek, který Vás nejvíce zaujme a chytne za srdce. Ať už si pro malování proti stresu vyberete cokoliv, určitě neprohloupíte.

shutterstock_1179808945

2. Lepší koncentrace

V hlavě se Vám střídá jedna myšlenka za druhou? Nedokážete se na nic déle soustředit? Poruchy koncentrace jsou jedním z nejčastějších problémů moderní doby, a to u dětí i dospělých. 

Pokud chcete svou mysl lépe soustředit a opět regulovat, vyčleňte ve svém životě místo pro záliby. Pravidelné koníčky Vás vedou k posílení koncentrace, díky čemuž se Vaše hlava příjemně uvolní a vyčistí. Malování navíc pohání mozek k produkci nových neuronů a usnadňuje sekreci dopaminu hormonu štěstí

3. Zlepšení organizačních a koordinačních dovedností

Možná Vás to překvapí, ale malování podle čísel Vám pomůže posílit i pro život velmi důležité organizační a koordinační dovednosti. Díky tomu, že Váš mozek musí správně spojit barvu s oblastí na plátně, se posilují organizační dovednosti a schopnosti řešit problémy. Na stejném principu funguje také posilování koordinace, díky malování se zlepšuje přesnost jednotlivých pohybů.

4. Budování trpělivosti

Trpělivost je jednou z nejdůležitějších dovedností, kterou se v životě musíte naučit. Ovlivňuje Vaši úspěšnost a dobrou náladu. Dobrou zprávou je, že si ji každý dokáže osvojit. Tou špatnou, že Vás to bude stát poměrně dost úsilí.

Jednou z nejlepších a nejméně složitých metod je právě trénink pomocí malování. Dokončený obraz pro Vás bude mimořádně účinnou satisfakcí a odměnou za trpělivost. Malování podle čísel je skvělou metodou např. u hyperaktivních osob.

5. Zvýšení sebevědomí

Malování podle čísel je také výborným způsobem, jak získat lepší pocit sám ze sebe a vybudovat si větší sebevědomí. Přestože je plátno předtištěné, bez Vašeho úsilí, vynaloženého času a energie by finální obraz nikdy nevznikl. Své dílo si navíc můžete doma vystavit, a udržovat si tak stále příjemný pocit z dobře odvedené práce. 

6. Dostupný koníček

Poslední, nicméně velmi zásadní, výhodou je, že Vás tento prospěšný koníček nebude stát příliš mnoho peněz. Oproti různým kurzům, arteterapiím a podobným aktivitám je malování podle čísel skvěle dostupným koníčkem, na který si nemusíte vyčlenit příliš mnoho času a financí. Když ke všem psychickým a zdravotním benefitům navíc přičteme krásný obraz, který si můžete vystavit, budete mít naopak pocit, že se Vám každá vynaložená koruna dvakrát vrátí.

Na závěr Vás však musíme upozornit na jednu nevýhodu – tento koníček je silně návykový. A tak je dost možné, že nezůstanete u jediného obrazu, ale pořídíte si postupně domů celou galerie. I když trocha umění ještě nikoho nezabila.