Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Secese, umělecký sloh, který změnil dějiny umění

Secese je fascinující umělecký styl. Charakterizuje ji krása, harmonie a dokonalost. Kdo by neznal portréty svůdných dam ověnčených květinami či mořskou pěnou. Přečtěte si, proč se slaví Den secese a v čem vlastně spočívá její kouzlo. A pro všechny příznivce máme skvělou zprávu. Secesní obraz totiž můžete mít doma i Vy. Díky malování podle čísel!

Kdy a proč se slaví Den secese

Den secese neboli Světový den secese připadá na 10. června. Poprvé se slavil v roce 2013 v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Budapešti. Tato budova je klenotem maďarské secese, a tak bylo skutečně záhodno, aby se poprvé slavil právě zde. Nad interiérem inspirovaným orientálními motivy se klene travnatě zelená střecha. Muzeum zaujme již z dálky, jelikož vypadá jako vystřižené z pohádky. Dílo je to skutečně jedinečné. 

Aby také ne, budovu projektoval sám Ödön Lechner, průkopník tohoto stylu v Maďarsku. Pro Světový den secese byl vybrán 10. červen na připomínku výročí smrti jeho a dalšího umělce. V tentýž den totiž neodešel pouze mistr Lechner. Tehdy zemřel i geniální modernista Antonio Gaudí, který se rovněž zasloužil o secesi. A proto na počest obou pánů, kteří dali tomuto inovativnímu slohu výraz a tvář, byl vybrán právě 10. červen.  

Secese byla odvážná a všudypřítomná

Secese (v zahraničí se setkáte s výrazem Art Nouveau) je umělecký sloh, který si podmanil Evropu a Severní Ameriku na přelomu 19. a 20. století. 

Název Art Nouveau pochází z francouzštiny. Novému stylu byl přiřknut podle pařížské galerie Maison de l´Art Nouveau, kde se začal poprvé vystavovat. Majitel Siegfried Bing si tehdy ani nebyl vědom toho, že se v jeho malé a zapadlé galerii píšou dějiny. Dle svých slov chtěl prý jen dát prostor mladým umělcům

clanek_001

Jak už to tak bývá, začátky nebyly jednoduché. Šlo o nový styl, který razili mladí a odvážní inovátoři. Ti nebyli spokojení se zkostnatělými a okoukanými styly z akademií a odborných škol. Mladí zkrátka chtěli dělat věci po svém. Nová doba předkládala před umělce nové výzvy a tito vizionáři se je nebáli přijmout a odpovědět na ně. Ne nadarmo pojem secese znamená odstoupení či odštěpení.

Věděli jste, že secese byla prvním ze stylů moderních umění, které jsou tak typické pro 20. století? Kdyby nebylo géniů secese, nemohli bychom se dnes těšit ani z kubistických, dekadentních, symbolistických a dalších děl. 

První velký úspěch secese zaznamenala v roce 1900. Tehdy se v Paříži pořádala Exposition Universelle. Nový sloh se na ní ukázal v celé své kráse. A to nejen jako umění, ale také jako styl, který byl najednou k vidění všude.

Kromě odvážnosti a průkopnictví je totiž pro secesi příznačné také to, že se rozhodla prostoupit každým aspektem lidského života. Secesní mohlo být zkrátka úplně všechno. Ať už šlo o architekturu, figurální malbu, sochařství, ale i módu, dekorativní umění či budovy a předměty každodenního života. Račte si vybrat! 

4 hlavní rysy secese

Se secesí jsme se již seznámili. Jak bychom však tuto elegantní dámu charakterizovali? Vzpomeňte si na Obecní dům v Praze. Snad nejvýznačnějšími znaky secese jsou dekorativnost a ornamenty. Všudypřítomné křivky, které na sebe harmonicky navazují a proplétají se. Určitě Vás také zaujala přírodní témata, která se ve zdobení a obrazech neustále opakují – listy, květiny, ale i lidské či zvířecí těla. Secesní budovy, obrazy či sochy jako by žily vlastním životem. 

Kde se vůbec vzala fascinace těmito přírodními vzory? Secese vychází z britského hnutí Arts and Crafts, které bylo zděšené jednoduchostí oděvů, které začaly vznikat za průmyslové revoluce. Vše vznikalo jako za jedoucího vlaku a estetická hodnota byla nevalná. Jeden produkt jako druhý. Arts and Crafts se rozhodli oživit návrhářskou branži a začali využívat květinové zdobení a koncepce. A secese v tom po nich převzala žezlo, aplikovala to však v mnohem širším měřítku než jen v módě.

clanek_002

Třetím nejdůležitějším rysem secese jsou barvy. Tento styl miluje jemné a lehce neobvyklé barvy. Ty jsou vždy zakomponovány v dokonalé souhře, kdy nic nepůsobí jako pěst na oko. Naopak – dílo tvoří kompaktní celek. Aby také ne. Secesní umělci využívali principu harmonie a kontrastu. Dílo se Vám tedy může zdát nenucené a barevné kombinace vlastně jednoduché. Věřte však, že je za tím kus vědy.

Na konec nesmíme opomenout zmínit také zálibu secese v nových materiálech. Umělci rádi využívali například železo, ocel, beton a sklo. Skládali je různě dohromady a vytvářeli fantaskní výjevy z přírody, o kterých se divákovi ani nesnilo.

Sloh, který miloval krásu a ženy

Secese zbožňovala harmonii a krásu. Vše bylo dokonale vyvážené a oku lahodící. Secesní výjevy často působí jako ze snové krajiny. Jsou tajemné, a tak zvláštně nedostupné. Zároveň však nabité emocemi, city a lehkou erotikou. Hlavní motivy jsou ladné s perfektními proporcemi a vždy doplněné vkusnými ornamenty květin či mořských vln. A kdo je hlavním motivem? V secesi je to často žena.  

Dáma totiž pro secesního umělce představovala nositelku a ztělesnění krásy. Ženské vlasy a tělo jsou oblíbeným tématem obrazů i soch. Dáma secese však nebyla žádná ustrašená princezna ve věži. Byla pokrokovou ženou, dívala se zpříma a lehce vyzývavě. Byla sebevědomá, nezávislá a znala svou sílu. Nepotřebovala nikoho, aby ji vodil za ručičku. Ani se nestyděla za vášeň, tak jako tomu bylo v uměleckých stylech minulých století.

clanek_003

A pokud odběhneme trochu stranou, co teprve secesní móda. I ta podtrhovala a opěvovala ženskou krásu. Ač plně zahalovala, i přesto dráždila fantazii a podtrhovala křivky tak, jako Muchovy obrazy. Dlouhé splývavé šaty skvěle lichotily sešněrovanému pasu a vytvářely dokonalou siluetu. 

Revoluční zobrazení ženy mělo velký úspěch. Netrvalo dlouho a podnikatelé zbystřili potenciál, který v sobě secesní umění, a především secesní dáma, měla. Vůbec poprvé v historii tak byl použit portrét, který si pohrává se sexualitou, pro reklamní účely. Ano, hádáte správně. Narážíme na slavné plakáty od Alfonse Muchy. On však nebyl jediný. Tohoto tématu se chytli i další designéři a umělci. Najednou jste všude viděli plakáty s ženami, které nabízely například kávu, likéry, jízdní kola nebo žehličky. A byl to velký úspěch.

Po stopách české secese

Pokud Vás zajímá secesní výtvarné umění, tak pro Vás máme skvělou zprávu. Češi totiž mohou být hrdí na ne jednoho, ale rovnou na dva secesní umělce světového formátu. A těmi jsou Alfons Mucha a Gustav Klimt. Oba prosluli díky portrétům žen, které jsou křehké a podmanivé zároveň. Muchova Slovanská epopej je navíc veledílem, které nemá obdoby. Gustav Klimt sice nebyl Čechem, ale na území českého státu tvořil. Narazit na jeho dílo můžete například v Liberci, kde vytvořil oponu pro tamní divadlo.

Secesní sochařství najdete na spousta místech v Čechách. Tak například pomník Františka Palackého v Praze na Palackém náměstí od Stanislava Suchardy nebo sousoší Mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí. Také Žižkův pomník v Praze se počítá za secesní dílo a vytvořil ho Bohumil Kafka. 

Impozantní secesní architektura je důvodem, proč do Prahy míří každoročně davy turistů. Nejznámější je samozřejmě Obecní dům od Antonína Balšánka a Osvalda Polívky. V této budově navíc najdete výstavu secesního umění. A to jak toho vysokého, tak toho užitého – tedy předmětů každodenního života (keramika, nábytek, móda atd.)

Za Obecním domem nijak nezaostává ani krásná hala hlavního nádraží v Praze od Josefa Fanty. Oblíbené jsou také pražské Grand hotel Evropa a Hotel Meran od Bendelmeyera a Dryáka. Secese, to ale není jen Praha. I v Brně na tento krásně zdobný a pohádkový styl narazíte, a to třeba na fasádě hotelu Grand. A pokud budete mít cestu kolem Olomouce, musíte navštívit Vilu Primavesi, kde najdete dechberoucí interiér s orientálními prvky od Josefa Hoffmanna.

Malování podle čísel pro milovníky české secese 

Pokud jste i Vy podlehli mámivým tvarům a zdobné harmonii secesního stylu, pozvěte některou z elegantních secesních dam do Vaší domácnosti. Rozzáří Váš obývací pokoj nebo ložnici a každý den Vás bude okouzlovat a inspirovat.

Jelikož jsou originály nedostupné a obyčejná reprodukce není to pravé, vyzkoušejte malování podle čísel! Díky této kreativní a odpočinkové činnosti se můžete vcítit do kůže umělců, kteří změnili historii dějin umění. V naší nabídce najdete hned několik motivů od českých secesních géniů Alfonse Muchy i Gustava Klimta.

Obraz s názvem Jaro je jedním z nejoblíbenějších Muchových děl. Najdete v něm vše, co je pro secesní harmonii klíčové. Jemné barvy, ornamentové zdobení, květiny, ladné linie a krásná žena, ze které vyzařuje sebevědomí a hrdost. Umístěte si tento obraz poblíž místa, kde se ráno připravujete, oblékáte a líčíte. Uvidíte, že do sebe načerpáte sebejistotu, která z něj doslova vyzařuje. 

clanek_004

Denní sen představuje dokonalost jak v ornamentovém zdobení, tak proporcích obrazu. Dáma na malbě pohledem zve diváka, aby spolu s ní listoval ve snové knize, která jí spočívá na klíně. Za ní se rozprostírá plejáda květin. Obraz je harmonický a má uklidňující dojem. Lepší dekoraci pro navození klidného spánku byste těžko pohledali. 

clanek_005

Léto je hravé a plné rozverné energie. Docela tak jako tento obraz. Dáma na něm Vás zve, abyste se přidali k ní a vyšli si společně na procházku polem, kde rostou klasy a červený mák. Vyvěste si Léto u Vás doma. Pomůže Vám zahnat všechny chmury – stačí jeden pohled a hned se Vám vrátí vzpomínky na prosluněné a bezstarostné dny.

clanek_006

Velkolepě ozdobená koruna a rozevláté vlasy – to je přesně to, co Vás zaujme jako první na Muchově Zvěrokruhu. Dáma se tajemně usmívá a za ní se klenou znamení horoskopu. Při malování budete používat jemné barvy, které spolu hrají v dokonalé harmonii. Tento obraz navodí příjemnou atmosféru, ať už se ho rozhodnete pověsit kamkoliv, a zároveň zaujme oko každého návštěvníka.

clanek_007

Gustav Klimt měl předurčenou dráhu zlatníka a rytce. Již v útlém věku však projevil talent pro kreslířství. Jeho nejznámějším dílem je Polibek. Tento obraz uchvátil svět. Je něžný, a ač působí křehce, je v něm také spousta vášně. Polibek vnese do Vašeho domova něhu, lásku a romantiku. Vymalujte si tento nevšední obraz, který byl inspirován mozaikami v italské Ravenně a nechte srdce, ať vede Váš štětec. 

clanek_008

Udělejte si radost a pořiďte si ku příležitosti Světového dne secese kousek tohoto kouzelného uměleckého stylu. Díky malování podle čísel do Vaší domácnosti pozvete harmonii a příjemnou atmosféru, která už ji nikdy neopustí.