Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Světový Den otců

Dnešní doba klade na muže spoustu náročných úkolů. A na otce obzvláště. Je stále složitější identifikovat se s rolí muže a otce ve společnosti, ve které tradiční rodinné uspořádání dostává moderní podobu. Není pak divu, že by většina mužů uvítala nějaký druh ocenění. Máme tu tedy třetí červnovou neděli a s ní Den otců.

clanek_001

Role muže jako otce

Říká se, že dívky se matkami už rodí, zatímco chlapci se otci stávají. Vtipné scény z filmů, ve kterých se mladý muž dozví, že se právě stal otcem, obsahují různé reakce – od nelíčené radosti přes údiv a zmatek, až po nefalšovaný hysterický záchvat a omdlévání. A žádná taková situace není daleko od reality života.

Muž se zkrátka učí, co to znamená být otcem. Jde hlavně o to, aby se svému dítěti stával tím, co dítě zrovna potřebuje. A je opravdu hodně rolí, do kterých se tatínek musí umět vcítit: 

  • Chůva. To zejména v tom nejmenším věku. Když dítě potřebuje pochovat, aby nebrečelo, nemusí to řešit vždy jen maminka. Kolikrát tatínek chodí a houpe v náručí plačící dítě i hodiny až do rána po bezesné noci. Zní to asi strašidelně, ale velmi se tím prohlubují přirozené vztahy dětí a otců.
  • Živitel. S příchodem dětí do rodiny se o dost zvýší částka pro rodinný rozpočet. Jsou někdy situace, kdy rodiče třeba nemají všechno, co by si přáli. Někdy dokonce ani to, co by potřebovali. Ovšem dítě tím nesmí trpět.
  • Ochránce. Situací, kdy je zapotřebí dítě ochránit před nebezpečím, je denně mnoho. Obrázek tatínka s dítětem, které ho drží za ruku, je takovým synonymem důvěry a ochrany. Vždyť se dostal i na dopravní značky:
    clanek_002

  • Učitel. Děti se učí velmi rychle. Stačí, když pozorují své rodiče. Každý den je plný učení a otcové v tom mohou být významnou pomocí, když své děti učí jíst příborem, uklízet si, číst, psát, počítat, malovat, zpívat, mýt si ruce, poprosit a poděkovat…
  • Zákonodárce. Nedá se nic dělat – poslouchat se musí. Dítě se ve skutečnosti necítí moc dobře, když nemá stanovena žádná pravidla a omezení. Nejlepší je stanovit si jasná, ale laskavá pravidla, která dítě bude moct dodržovat a kterým bude rozumět.
  • Ten, kdo prosazuje právo. Někdy se samozřejmě z dodržování pravidel vybočí. To pak nastupuje otcovská autorita s nějakou formou ukáznění nebo dokonce i trestu. Ale opět – vše v duchu lásky a v zájmu dětí.
  • Léčitel. Odřené kolínko, píchnutí od komára či včelí žihadlo, to jsou sice jen drobnosti, ale pofoukání, objetí a pusinka, to jsou pro děti ty správné „léky“.
  • Důvěrník. Není nic lepšího, než když se dítě dokáže svěřit se svým trápením i radostí. Špatná známka ve škole, noví kamarádi, první láska, to dítě určitě musí s někým sdílet. Je moc dobré, když tím někým jsou rodiče.
  • Rádce. Přiznejme upřímně, že rady nejsou asi tím nejoblíbenějším, co by každé dítě chtělo od otce slyšet. Zejména nevyžádané rady, které otec tak nějak cítí, že musí poskytnout. Časem se ale většinou ukáží být jako to nejcennější, co jsme od rodičů mohli dostat.

A do toho musí každý otec ještě započítat všechny své role jako manžel či partner. Je toho prostě moc. Každý muž a otec si jistě zaslouží nějaké ocenění. Den otců je k tomu jako stvořený.

clanek_003

Poděkovali jste svému otci?

Tatínek toho pro nás asi udělal dost. Pokud jste otcem i vy, mnohem lépe si to asi uvědomujete až teď jako dospělí než kdysi jako dítě. Den otců by nám měl připomenout, že si otcové zaslouží naši úctu a poděkování. Ale jak poděkovat nejlépe?

Zkoušeli jste někdy shánět dárek pro muže? Pokud nemáte fantazii, jde většinou o nějakou láhev alkoholu, něco z jeho koníčků, pánskou kosmetiku a tím to končí. Ani květiny se mužům zatím příliš nedávají. Co tak originálního vymyslet letos?

Zkuste mu dát obraz podle čísel

Asi to nejcennější, co snad ocení každý muž, je chvilka pro sebe. To velmi dobře znají i maminky. Chcete-li rodiče potěšit, půjčte si jejich ratolesti na jeden den. Vyvezte je třeba do ZOO nebo na grilovačku a věnujte svým přátelům volný den jen pro ně.

Vypnout a relaxovat může i otec od rodiny. Výborně k tomu poslouží dárek v podobě předlohy pro malování podle čísel. Jak známo, tak malování, a umělecká tvorba celkově, uvolňují stres, naladí unavený mozek na jiné frekvence a navozuje až meditativní náladu.

Máme pořád na mysli to, že chceme potěšit muže, otce. Proto je dobré vybírat z „chlapských“ motivů. Popřemýšlejte spolu s námi, který motiv potěší toho Vašeho:

Obraz podle vlastní fotografie

Možná bude nejlepší začít naší nejoblíbenější předlohou – obraz podle vlastní fotografie. Je to snadné – pošlete nám nějakou svou rodinnou fotografii a my Vám z ní připravíme předlohu pro malování. Dárek je tak mnohem osobnější a má hned pro obdarovaného větší hodnotu.

Může jít o společnou fotografii novopečeného otce s novorozeným dítětem, fotografii z jeho maturity, svatební fotka, či fotka domku, ve kterém vyrůstal. Vy sami jistě víte, co ho potěší.

Znamení zvěrokruhu

Oblíbené téma je i obraz se znamením zvěrokruhu, které obdarovanému patří. Je třeba Lev, Býk či Vodnář? Pro každé ze znamení si u nás můžete vybrat několik obrázků.

clanek_004

Rychlé vozy

Tohle něco pro muže – rychlý a silný vůz, případně veterán či něco jinak exotického. Vždyť už od dětství si kluci s autíčky vyhrají asi nejvíc. Mnohé z nich tato vášeň neopustí ani v dospělosti. Který muž by se rád alespoň jednou nesvezl v takovém Lamborghini?

clanek_005

Slavní muži

Každý muž by měl mít svůj vzor. Pro mnohé je to jejich vlastní otec, což je vůbec to nejlepší, co se může stát. Proč si ale nedopřát chvíli se svým oblíbeným filmovým hrdinou? Třeba takový Sir Thomas Sean Connery? To je přeci přímo ukázkový prototyp muže.

clanek_006

Ať už svému otci, nebo svému muži, otci vašich dětí, nebo kamarádovi, kterému se právě narodil potomek, věnujete jakýkoliv obrázek k vymalování, dopřejte mu hlavně trochu toho času, aby si jej v klidu vymaloval.