Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Evropský den hudby: Den stvořený pro oslavu muziky

Evropský den hudby nám dává příležitost objevit něco nového. Protože ho rádi každý rok slavíme, připravili jsme pro Vás následující článek. Podíváme se nejen na tento den, ale také hudbu jako takovou. Přečtěte si fakta a zajímavosti, o kterých jste ještě neslyšeli. Navíc, pokud pozvete hudbu do Vašich životů, může Vám pomoci. Vyzkoušejte s námi letos muzikoterapii. Obohatíme ji o nový prvek – malování podle čísel.

Proč a kdy se slaví Evropský den hudby

Evropský den hudby se začal slavit ve Francii v roce 1981 pod jménem Fête de la musique. Datum 21. června vybral bývalý francouzský ministr kultury Jack Lang. Záhy se tento den začal slavit plošně po celé Evropě a všechny státy ho přijaly za svůj. 

Proč se tento den vlastně slaví? Je to docela jednoduché. V tento den se má hudba ozývat ze všech koutů a inspirovat každého, kdo ji uslyší. Evropský den hudby má upozornit na začínající i již známé umělce a jejich tvorbu a strhnout všechny přihlížející do víru rytmu. Během oslav se běžně hraje v ulicích, na náměstích, zkrátka na každém rohu. A to má inspirovat i zbytek obyvatel města, aby se i oni zapojili do tvůrčího procesu a pozvali hudbu do svého života.

clanek_001

Ve Francii jsou profesionální i amatérští umělci venku a hrají pro ostatní. Organizují koncerty s dobrovolným vstupným a za vystupování nechtějí honorář. Hudba se tak v tento den stává mnohem přístupnější pro širokou veřejnost. Lidé mají šanci seznámit se se zcela novými žánry a narazit na zajímavé interprety. Na tuto tradici už se navazuje i v Čechách, byť ne v tak velkém měřítku jako ve Francii.

Pokud jste fanoušci muziky, tento den si nemůžete nechat ujít. Hudba nám často pomáhá překonat špatnou náladu i náročná období v životě. Určité skladby máme spojené se vzpomínkami a vyvolávají v nás silné pocity. Náš život si bez ní nedokážeme představit, ale znáte ji vlastně vůbec? Pojďme si o ní povědět pár faktů.

8 faktů z dějin hudby, o kterých jste (možná) nevěděli

 

  • Nejstarší hudební nástroje pochází z pravěku. Dle archeologických nálezů hudbě holdovali již naši předci v paleolitu. Hráli na píšťaly z kostí, vyráběli si bubínky z kůže a dalších materiálů a také první trubky. Vůbec nejstarší hudební nástroj, o kterém máme dochovanou písemnou zmínku, je trubka ze zvířecího rohu, šófar. Píše se o ní v Bibli a Židé ji používají celá tisíciletí. A používá se dodnes. Na šófar se troubí během oslav důležitých izraelských svátků nebo při inauguraci prezidenta. 
  • Ve starověkém Řecku byla hudba velmi důležitá. Mladí muži se museli vzdělávat v hudbě. Ta totiž byla součástí standardizované výchovy a vzdělání. Každý musel umět nejen hrát na hudební nástroj, ale také obstojně zpívat. Pokud by to mladík nezvládl a nezavršil výchovu ve všech aspektech, nepovažovali by ho za plnohodnotného člena společenství.
  • Hrdinské písně, které přednášeli a zpívali tzv. skaldové, patří mezi nejstarší historické památky Skandinávie. Uchovávali v nich vzpomínku na hrdinské skutky králů a hrdinů. Ty nejstarší byly předávány ústně a až o mnoho staletí byly přetransformovány do vyprávění a zapsány Snorri Sturlusonem v Prozaické neboli Mladší Eddě.
  • Notový zápis vznikl ve středověku. Konkrétně v 9. st. Od jednoduchých značek ji však k finální sofistikované podobě, jakou známe dnes, čekala ještě dlouhá cesta.
  • Patrně nejstarší lidovou písní v Čechách je staroslověnský chorál Hospodine, pomiluj ny. Jde o píseň duchovního rázu, která vznikla jako variace na gregoriánský chorál. Je jisté, že lidové písně tu s námi byly vždy, tato je však nejstarší dochovaná.
  • První opera, která kdy byla složena, se nazývá Dafné. Jejím autorem byl Jacopo Peri Dlouhovlasý, populární hudebník přelomu 16. a 17. st., který označil přechod hudby z éry renesance do baroka.
  • Přelomová opera Don Giovanni od W. A. Mozarta měla světovou premiéru v Praze ve Stavovském divadle. Don Giovanni je považován za jednu z nejlepších a nejsložitějších oper, které kdy byly napsány. Mozart měl Prahu velmi rád a přál si, aby byla premiéra právě tam. Zatímco ve Vídni se ne vždy setkal s pochopením, Praha byla vnímána jako otevřenější a svobodnější místo pro hudbu a nové inovativní počiny, kterým opera rozhodně byla.
  • Hudba byla v moderních dějinách platformou pro rebelii a odpor vůči zavedeným strukturám. Ať už šlo o punkové rebely nebo undergroundovou hudbu za dob komunismu v naší zemi, hudba vždy dokázala stmelit lidi dohromady a dát jim sílu změnit dějiny.

 

clanek_002

Šokující zajímavosti ze světa hudby

  • Pokud budete pouštět hudbu květinám, porostou rychleji.
  • Nejdražší hudební nástroj na světě jsou housle Stradivarius. Byly prodány za neuvěřitelných 15,9 milionů dolarů. To je nějakých 330 milionů korun.
  • Ani jeden člen Beatles neuměl noty.
  • Poslech hudby vylepšuje pracovní výkon. Tak například chirurgové operují přesněji, pokud si během zákroku pouští hudbu.
  • Nejvíc metalových skupin se nachází ve Finsku (v přepočtu to vychází 53,5 skupin na 100 000 lidí). Za nimi je Švédsko, Norsko a Island. 
  • Britské námořnictvo pouští při bojích se somálskými piráty písně od Britney Spears. Prý mají na piráty odstrašující efekt, ti totiž nesnáší hudbu ze západu.
  • Metallica hrála jako jediná kapela na všech 7 kontinentech. Za toto prvenství jsou zapsáni v Guinessově knize rekordů.
  • Bluesový zpěvák a kytarista, Robert Johnson, uzavřel na rozcestí smlouvu s ďáblem. Výměnou za svou duši mu ďábel dal talent ke hře na kytaru. Tak se to o něm alespoň po jeho smrti začalo říkat. Zřejmě těmto zkazkám napomohly i některé jeho písně, jako například Me and the Devil Blues.
  • Mozartova hudba se doporučuje nastávajícím maminkám. Má pozitivní vliv na plod. To je dáno charakterem jeho skladeb a specifickým laděním, které jiný skladatel nevyužíval.

clanek_003

Jak hudba léčí

Určitě jste už za svůj život slyšeli, nebo sami řekli, že hudba léčí. Možná budete překvapeni, ale je na tom víc pravdy, než by se na první pohled mohlo zdát. Muzika má totiž silné terapeutické účinky. Působí pozitivně na lidskou psychiku. Dokáže nás uvolnit, přivést na jiné myšlenky, vylepšit nám náladu. 

To proto, že zvyšuje serotonin. Tím nám pomáhá bojovat s chmurami a depresemi. Právě serotonin chybí lidem s depresemi. Jeho nedostatek však může potkat i docela zdravého člověka. Zdá se, že mít po ruce oblíbené písničky a skladby, je naprostá nutnost.

clanek_004

Hudbu prožíváme nejen myslí, ale přímo celým tělem. Věděli jste, že rytmus dokáže ovlivnit krevní tlak a činnost srdce? Je prokázáno, že při poslechu hudby se mění náš srdeční rytmus. Zdá se, že rčení má rytmus v krvi, se zakládá na pravdě. 

Z tohoto předpokladu vychází muzikoterapie. Ta kombinuje pozitivní vliv hudby na lidskou psychiku s jejími účinky na lidské tělo. V této léčebné metodě se pracuje s rytmem, melodií a harmonií. Vše by mělo být v dokonalém souladu, který se přenáší také na pacienta. Muzikoterapie pomáhá nejen lidem s depresemi, ale také úzkostmi, závislostmi a dalšími psychickými nemocemi.

clanek_005

Trápí Vás vysoký tlak? Pak byste měli začít poslouchat vážnou hudbu. Ta totiž prokazatelně snižuje krevní tlak. V německé Porúrské univerzitě zjistili, že u kontrolní skupiny došlo nejen k poklesu tlaku, ale také stresového hormonu kortizolu a celkovému zklidnění srdečního tepu. Nejlepší výsledky měli pacienti, kteří si každý den alespoň na 25 minut pustili W. A. Mozarta nebo Johanna Strausse. 

Vyzkoušejte si muzikoterapii u Vás doma

Terapeutické účinky hudby jsou zkrátka fascinující. Pokud si chcete vyzkoušet menší muzikoterapii u Vás doma, jděte do toho společně s malováním podle čísel. O uklidňujících účincích malování jsme již několikrát psali. Umíte si představit, jak to bude teprve vypadat vypadat, pokud to vše spojíte dohromady? Benefity na Vaše zdraví a pohodu do sebe skvěle zaklapnou a Vy si to užijete na 100 %. 

Připravte si příjemné odpoledne, třeba právě na Evropský den hudby. Pořiďte si některý z hudebních motivů z naší nabídky. Ty přeci nesmí chybět v žádné domácnosti milovníka hudby. A pusťte se do vymalovávání za zvuku Vašeho oblíbeného interpreta nebo skladatele. 

Malování samotné je velmi snadné. Rozhodně nemusíte být žádný promovaný umělec. Obraz je rozdělen do několika malých plošek. Ke každé patří číslo, a to má zase přiřazeno konkrétní barvu. A podle čísel na ploškách budete vybarvovat. Vše Vám dodáme – od plátna přes barvy až po štětce. A nejlepší na tom je, že si výsledek můžete vyvěsit u Vás doma a mít tak hudbu neustále na očích. Protože umění má mnoho podob a dělat radost Vám hudba může nejen po zvukové, ale i vizuální stránce.

Hudební motivy roztančí Vaši domácnost

Pro fanoušky malby a hudby máme v nabídce Housle a hrozny od mistra Picassa. Toto netradiční dílo Vám bude neustále dávat nové a nové podněty k zamyšlení. Ať už ho vyvěsíte do obývacího pokoje nebo do ložnice, stane se neodmyslitelnou součástí Vaší domácnosti. Buďte odvážní a nechte se vtrhnout do víru kubismu a zvuku houslí.

clanek_006

Také Benedict Cumberbatch má rád hudbu, a především housle. Pokud je Váš oblíbený herec a zároveň holdujete hudbě, vymalujte si obraz s ním a vyvěste si ho u Vás doma. Je vyvedený v tmavších barvách, které uklidňují a navozují tu správnou atmosféru.

clanek_007

Dalším oblíbeným motivem je Houslistka v šatech. Tento obraz v sobě má něco záhadného, a ne vše Vám prozradí. Je tedy jen na Vás objevit, jak vypadá tvář dámy s houslemi a jaká je asi její nálada. Nechte obraz, ať plně zaměstná Vaši fantazii a hoďte všechny starosti za hlavu. 

clanek_008

Znáte příběh o Krysařovi? Záhadný mladík, který hrál na flétnu a dokázal z měst vyvést krysy. Obraz Kočka s flétnou je odlehčenou verzí tohoto příběhu. Pokud máte rádi veselé a hravé motivy, kočka Váš domov rozzáří a dodá mu ten správný šmrnc. 

clanek_009

Nezapomněli jsme ani na příznivce kytar. Pro ty máme obraz Kytara v abstrakci. Vymalujte si ho během poslechu písniček Vašich oblíbených kytaristů. A co je na tom nejlepší? Na této kytaře není potřeba měnit struny, ani ji nijak ladit! Zůstává totiž neustále připravená na to, aby Vaši domácnost roztančila, kdykoliv se na ni podíváte. 

clanek_010

Přejeme Vám krásný Evropský den hudby. Nezapomeňte pozvat hudbu do Vaší domácnosti, a to nejen během tohoto dne. Díky našim obrazům s Vámi bude neustále, i když reproduktory utichnou.