Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Tipy, jak si udělat doma galerii obrazů

Po nějakém čase, kdy malujete podle čísel, případně kdy prostě malujete, začnete přemýšlet o tom, jak a kam vaše obrazy naaranžovat. Pro tyto případy, ale také pro ty, kteří chtějí vyzdobit svůj domov vkusně a esteticky, jsme připravili krátkého průvodce s tipy a návrhy na dekorativní uspořádání obrazů.

Jak najít střed obrazu?

Jeden obraz nebo první obraz ve větším uspořádání by měl být umístěn tak, aby pohled (úroveň očí) klesal kolmo na střed obrazu. Chcete-li zjistit, kde přesně je střed, změřte výšku obrazu a vydělte jej 2. Přidáním 1,45 metru k výsledné hodnotě získáte přesnou vzdálenost od podlahy, ve které se nachází úroveň pohledu. Říkáme tomu počáteční výška.

Pomocí pokynů a umístění centrálního obrazu přidejte další obrazy na stejnou zeď. Neupravujte je tak, aby odpovídaly dolním nebo horním rámečkům, upravte středy obrazů na stejnou úroveň.

shutterstock_1255073275

Zavěšení obrazu na provázek

Pokud je váš obraz vybaven provázkem nebo něčím podobným, připevněným po obou stranách k zadní šířce obrazu, vytáhněte střed struny nahoru, jako by visel. Snažte se docílit rovnoramenného trojúhelníku. Z této pozice změřte zbývající vzdálenost od středového „hrotu“ provázku k hornímu okraji rámu. Odečtěte číslo od počáteční výšky a budete přesně vědět, jak daleko od podlahy můžete hřebík zatlouct. Této vypočítané výšce říkáme konečná výška.

Zavěšení obrazu na háček

Má-li rám obrazu místo provázku háček, měření je o něco snazší. Opět od základní počáteční výšky odečtěte vzdálenost háčku od horního okraje a vyjde vám výška, ve které bude hřebík od podlahy vzdálen. Pozor – pokud háček není ukryt za rámem, ale přesahuje přes okraj rámu, vzdálenost od horního okraje rámu musíme k počáteční výšce samozřejmě přičíst!

Zkratky a tipy

Možná, že než budete s kompozicí obrazů spokojeni, budete chvíli měnit pozice a rozvržení obrazů, zejména pokud jich chcete mít více vedle sebe. Abyste předešli poškození zdí zatloukáním různých hřebíků a háčků, použijte například balící papír. Ten nastříhejte na rozměry obrazů, které plánujete pověsit na zeď. Pak už jen stačí lepící páska, pomocí které papíry přilepíte na zNejsou to jen eď. Jakmile budete s rozložením a umístěním obrázků na zdi spokojeni, teprve pak začněte s měřením konečných výšek a zatloukáním hřebíků. Ušetříte nervy, čas i zeď.

Ať visí

Na zeď se toho vejde opravdu hodně a nejen obrazy – různé umělecké předměty, fotografie, klobouky, zrcadla, keramika, ošatky apod. Začněte umístěním nejvýznamnějšího či nejvýraznějšího předmětu. Ostatní předměty, nechť pak vytvoří kompozici okolo něj.

Nicméně nic není povinnost. Pokud nechcete obrázky věšet, klidně je postavte jen na polici a opřete o zeď. Prokládejte je knihami či jinými dekoračními předměty.

shutterstock_1552151222

Složení a geometrie

V případě několika kusů s nepravidelnými tvary a různou barevností, by měl být nejvýraznější a největší zavěšen v levém dolním rohu, protože tam se oko začíná dívat nejdříve. Pokud jsou obrazy stejné velikosti, umístěte do středu ten, který má nejvíce detailů.

Kvůli symetrii vyberte lichý počet obrazů.

Barva a energie

Nezapomeňte na přímou funkčnost dekorací. Barvy ovlivňují naši náladu a mohou být našimi spojenci nebo nepřáteli. Na místech, které nazýváme domovem, se často vyskytují teplé barvy. Studené barvy mohou také fungovat, ale v rámečku, který je již plný tepla, vytváří kontrast a rovnováhu.

shutterstock_379401424