Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Tipy na obrazy dětských filmových hrdinů

Bylo by pěkné, kdyby největšími dětskými hrdiny zůstali rodiče, kteří přeci všechno zvládnou a mají vždycky pravdu. Přiznejme si však, že děti často vidí vzor v pohádkových a filmových postavách. To není nutně špatně. Většinou jsou to kladní hrdinové, kteří potírají zlo a brání spravedlnost. Hrdinové jako Scooby-Doo, Kapitán Amerika, Harry Potter, ale i o něco temnější Batman nebo Avengers.

clanek_FB-hrdina

Děti je chtějí napodobovat a být jako oni. A tak si vylepují jejich plakáty, nosí trička s jejich obrázky, citují jejich hlášky a samozřejmě i kreslí a malují jejich obrázky. Aby jim šlo malování lépe, máme pro ně přichystány předlohu pro malování podle čísel s motivy slavných dětských filmových hrdinů.

Harry Potter

Harry Potter je asi nejznámější kouzelník. Může za to J. K. Rowlingová, díky jejíž fantazii vznikl celý kouzelnický svět. Sám Harry dlouho ani netušil, že nějaký svět kouzel existuje, dokud mu Hagrid neodhalil jeho skutečnou identitu slovy: „Jsi čaroděj, Harry!

Tohoto malého kouzelníka si oblíbili nejen děti, ale i dospělí. Dá se říct, že šestidílný román o Harrym Potterovi přivedl celou generaci dětí zpět ke čtení. A časem vznikla i sada filmů, díky kterým si užili svět kouzel i ti, kdo si ke knížkám přeci jen cestu nenašli.

Máme radost, že ZUTY získalo exkluzivní práva od společnosti Warner Bross na obrázky s motivem Harryho Pottera a jeho přátel, ale i protivníků. Vymalovat si je mohou jak děti, tak i dospělí.

clanek_001

clanek_002

Avengers

Avengers je tak trochu nesourodá parta napůl hrdinů, napůl padouchů. Přeci jen – mají pomstu jak v názvu, tak v popisu práce. Když jde ale o to ochránit zemi nebo jiné světy, semknou se ve společném boji proti všem nepřátelům. Dokonce i proti šílenému titánovi Thanosovi.

Do základní sestavy patří 6 původních Avengers: Steve Rogers jako Kapitán Amerika, Tony Stark v roli Iron Mana, ruská špionka Nataša Romanovová alias Black Widow, Asgardský princ Thor, Dr. Bruce Banner, který se v důsledku ozáření změnil na Hulka, a excelentní lučištník Hawkey.

V průběhu celé ságy se členy Avengers stávají i další postavy, uzavírají se spojenectví, případně se celá parta téměř rozpadne, ale co je nakonec všechny spojí, to je boj za dobro a zachování života.

clanek_003

Kapitán Amerika

Prvním Avengerem byl Steve Rogers, později známý jako Kapitán Amerika. Superhrdinou se stal v plánovaném experimentu už v době druhé světové války. V bojích s Hydrou, nacistickou organizací s ambicemi ovládnout svět, získal jejich hlavní zbraň – teserakt. Při nehodě byl ale spolu s ním na desítky let zmražen a oživen až v našich časech.

Typický je pro něj jeho nepostradatelný štít z vibrania, který vykryje jakoukoliv střelu a úder. Doslova popírá fyzikální zákony, když se po odhození vrací zpět k Rogersovi, zatímco cestou skolí řadu nepřátel. Kapitán Amerika je nebojácný, naprosto čestný a „vydrží to celý den“.

clanek_004

Iron Man

Tony Stark sám sebe označoval za génia, miliardáře, playboye a filantropa. Nemá žádné nadlidské schopnosti, ale svou genialitu využil při stavbě létajícího kovového obleku nadupaného zbraňovými systémy. Stále je to sice na první pohled namyšlený, sebestředný a nezodpovědný floutek, ale v průběhu času vyzrává. Časem se proměnil v hrdinu, jehož cílem je usilovat o dobro.

Ve filmové sérii o Avengers se objevil Iron Man v největším počtu filmů. Je nám sympatický jeho trochu neuctivý humor, geniální technologická mysl, ale i ochota obětovat dokonce i svůj život v zájmu dobra.

clanek_005

Batman

Batman se ve světě komiksu objevil už v roce 1939. A hned od začátku si získal všeobecnou oblibu všech čtenářů. Kdo ví, zda za to může jeho rozhodnutí nezabíjet nikdy žádného svého nepřítele, či skutečnost, že nemá vlastně žádné nadpřirozené schopnosti, a je tedy vlastně dobře možné, že s jeho zdroji by mohl být Batmanem každý z nás.

Pro děti může být vzorem i v tom, jak pilně studoval a cvičil, aby obstál ve všech zkouškách, které ho v boji proti zločinu čekaly. Také si neukrojil příliš silný krajíc ve snaze o záchranu celého světa, a zločin potíral zejména ve městě Gotham.

clanek_006

Batman je také zakládajícím členem uskupení Ligy spravedlnosti, jejímiž dalšími členy jsou například Superman, Wonder Woman nebo Aquaman.

Scooby-Doo

Scooby-Doo je tak trochu zvláštní hrdina. Je to pes. Konkrétně německá doga. Je to vlastně naprostý strašpytel, ačkoliv je spolu se čtyřmi lidskými parťáky členem detektivní kanceláře, která se specializuje na řešení zdánlivě nadpřirozených záhad.

Tento věčně mlsný, ale kupodivu mluvící pes zažívá se svými lidskými přáteli někdy nervy drásající, ale vždy humorná dobrodružství s dobrým koncem.

clanek_007

Jack Sparrow

Správně bychom samozřejmě měli říct kapitán Jack Sparrow, jelikož na tomto titulu tento sebevědomý, a tak trochu zmatený, pirát z Karibiku trvá. A ačkoliv po většinu času nemá ani svou loď, ani posádku, dopřejme mu alespoň ten titul.

Při sledování celé pirátské ságy stále váháme, zda to celé hraje, nebo je opravdu schopen podrazit své přátele, aby za ně vzápětí nasadil svůj krk. Umí se zdatně ohánět mečem, ale je to spíše jeho nehorázné štěstí, co ho dostane z každé šlamastyky.

Kapitán Jack Sparrow, to je pirát s copánky se zapletenými korálky na palubě Černé perly, nechybí široký kapitánský klobouk a kompas, co mu vždy ukáže směr k tomu, po čem touží nejvíce. Jen škoda, že je to většinou jen rum.

clanek_008

Groot

Groot je mluvící a chodící rostlina, která doprovází Rocketa jako jeho kytka a zároveň bodyguard. Jeho slovník je omezen na 3 slova: „já“, a „jsem“ a „Groot“. Pomocí nich je schopen vyjádřit naprosto všechny myšlenky. I v tom nám tak trochu připomíná naše dospívající děti.

Vystupuje ve filmu Strážci galaxie. V prvním díle se obětuje za své přátele, a je to jediný okamžik, kdy spontánně rozšířil svou slovní zásobu emotivním proslovem „My jsme Groot“. 

Naštěstí jde opravdu o rostlinu, takže při dalších setkáních s ním ho vidíme znovu vyrůstat z malého semenáčku až po klacka s pupeny, obklopeného nepořádkem a věčně hrajícího nějakou elektronickou hru. Další jasná paralela s naší drahou mládeží.

clanek_009

Vyměňte plakát za obraz

Nahradit dětské filmové superhrdiny a zaujmout jejich místo se nám zřejmě nepodaří. Samozřejmě, že pokud je v rodině zdravé prostředí, děti své rodiče milují. Ale dávat najevo city, to se moc nenosí. A tak svou lásku k rodičům maskují za odpor a protesty. Moudrý rodič to ví a umí s tím žít.

Těšíme se na nějaký světlý moment, kdy nás dospívající dítě obejme, nebo alespoň vnímá, že na něj mluvíme. Nečekáte jistě, že sundá plakáty svých oblíbených hrdinů a vyvěsí si místo nich rodinné fotografie.

Nicméně možná Vaše dítě potěší dárek v podobě předlohy pro malování podle čísel. Jen dobře vyberte námět, abyste ukázali, že i Vy vnímáte jeho a víte, kdo je jeho oblíbeným filmovým hrdinou.