Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Trendy kreativní koníčky poslední doby

Trendy se nepromítají pouze do světa módy nebo bydlení. Svou cestu si proklestily do celé řady oblastí a volnočasové aktivity nejsou výjimkou. V současnosti se velkému zájmu těší kreativní koníčky. Které to jsou? Co je pro ně charakteristické? A proč jsou mezi lidmi tak oblíbené? 

clanek_001

V dnešním světě je důraz kladen na výkon a úspěch. Z toho důvodu je mnoho z nás pod velkým tlakem, a to se odráží na naší duševní pohodě a vnitřním klidu. Abychom si zachovali potřebnou rovnováhu, je třeba si najít nějaký příjemný druh odpočinku. 

Sledování televize nebo spánek dokáží být dobrými pomocníky, nicméně ne vždy to stačí. Mnohem účinnějším a zajímavějším zdrojem odpočinku a regenerace totiž dokáží být kreativní koníčky, jako je malování podle čísel, fotografování nebo třeba scrapbooking. Díky nim se totiž mozek nejenže odpoutá od okolního světa, ale je také dostatečně stimulován. 

Když něco tvoříme, můžeme postupně sledovat cestu, kterou jsme ušli. To mozku přináší potěchu a uspokojení. Celý tento proces pak vede k uvolňování hormonů štěstí, které se starají o naši lepší náladu a mění optiku, kterou nahlížíme na svět. 

Kreativních koníčků existuje celá řada. Patří mezi ně ty klasické i méně tradiční. My se dnes společně podíváme na ty, jejichž obliba v poslední době stoupá a právem se tak řadí mezi ty nejvíc trendy kreativní hobby současnosti.

clanek_002

Malování podle čísel

První z trendy koníčků, které se teď těší velké popularitě, je malování podle čísel. Ne každý je totiž umělcem. S malovacími sadami se jím ale můžete snadno stát!

Malování podle čísel převádí nejkrásnější výtvarná umělecká díla a fotografie na plátno. Celý motiv je zde rozdělen do malých, různě velkých plošek. Každá z nich je pak označena číslem, které odpovídá určité barvě. Díky tomu víte, kterou část obrazu vymalovat jakou barvou, a postupně získáte nádherné dílo, které si můžete pověsit doma nebo jej někomu věnovat.

Aby bylo malování snadné, malovací sady obsahují vše podstatné, jako je plátno, set štětců, barvy a vybarvená předloha. Každý si tak může zkusit vymalovat nějaký oblíbený motiv nebo vytvořit obraz jako ti největší umělci minulosti. Kromě toho Vám bude odměnou úleva od stresu a napětí.

clanek_003

Scrapbooking

Scrapbooking je spojení deníku a fotoalba v jedno velké umělecké dílo. Jedná se o velmi hezký způsob, kterým můžete uchovat vzpomínky pro sebe nebo následující generace. Na rozdíl od klasického alba zde můžete lepit nejen fotografie, ale také vstupenky nebo jiné vzpomínky na určitá místa. Kromě toho zde můžete psát postřehy, příběhy a vše dozdobit nálepkami nebo třpytkami.

Scrapbooking je opravdu oblíbenou formou kreativního odpočinku, protože každý takový deník má přidanou hodnotu a Vy se v realizaci nemusíte nikterak omezovat - organizace vlastních vzpomínek totiž nemá žádná pravidla. 

clanek_004

Origami

Origami je kreativní koníček, který pochází z Japonska, a samotné slovo „origami“ znamená „skládání papíru“. Origami je považováno za oddychovou aktivitu, ale také za vysoké umění. Procesem skládání papíru totiž mohou vznikat skutečně neuvěřitelné předměty nebo zvířata.

Příklad origami, který zná snad každý, je složení lodičky nebo parníku z klasické papírové čtvrtky. Ti, kteří se origami věnují intenzivněji, pak dokáží tvořit i daleko komplikovanější motivy. Potřeba koncentrace a trpělivosti dokáže skvěle odbourat stres z všedních záležitostí.

clanek_005

Amigurumi

Ačkoliv může znít název opravdu krkolomně a neznámě, amigurumi zná skoro každý z nás. Jedná se totiž o techniku vyrábění hraček za pomoci háčkování. Pokud máte pocit, že Vám na tento koníček chybí dostatek zručnosti, v kurzu jsou i další podobné aktivity, jako je pletení nebo vyšívání.

Pokud nemáte s pletením nebo háčkováním ani tu nejmenší zkušenost, nevadí. Vše se dá naučit a právě postupným tréninkem a prohlubováním svých dovedností skvěle trénujete mozek. Navíc Vám kromě relaxu přinese tato forma odpočinku i odměnu v podobě viditelného pokroku a krásných výrobků, které potěší i Vás i Vaše okolí.

clanek_006

Carving

Carving, neboli vykrajování ovoce a zeleniny, je koníček, který zaujme všechny milovníky jídla a servírování. Za pomoci hezky vykrajovaných potravin dokážete každou tabuli proměnit ve slavností záležitost a získat uznání všech okolo. Kromě toho pomáhá carving s procvičováním jemné motoriky a rozvíjí cit pro detail. Osvojením této techniky se také stanete mistrem v koncentraci a trpělivosti.

clanek_007

Tvorba vlastních šperků a dekorací

Pokud si na žádné z předchozích hobby netroufáte, pak můžete zkusit výrobu vlastních šperků nebo drobných bytových dekorací. Náročnost výroby jednotlivých věcí se odvíjí od Vás samotných, tedy od toho, jak složitou věc si zvolíte.

Výroba šperků a dekorací je úžasnou odpočinkovou činností, která zlepší Vaše soustředění a hotové výrobky přinesou pocit radosti. S každou novou věcí můžete sledovat pokrok a zdokonalení. Začít můžete prostými věcmi, jako je výroba náušnic, přes komplikovanější náhrdelníky až po ozdobné lapače snů.

clanek_008

Proč si najít kreativní koníček

Koníčky podporující tvořivost ale neposkytují jen odpočinek a dobrou náladu. Pomáhají totiž také k fyzickému a psychickému zdraví a dokáží rozvíjet mnoho schopností a dovedností.

 

  • Redukuje stres a úzkost

    Díky tomu, že kreativní koníčky vyžadují velké množství koncentrace a tvořivosti, dokáží Vaše myšlenky zcela odpoutat od reality a upozadit věci, které Vás stresují nebo Vám navozují pocit úzkosti. I když tedy bude Vaše nové hobby namáhavé, stále si při něm odpočinete více než při ležení na gauči.

  • Zlepšuje kvalitu spánku

    Pokud se musíte na něco dlouho soustředit a přemýšlet u toho, mnohem snáze se unavíte, než když budete jen bezmyšlenkovitě zírat před sebe. Kromě toho má mnoho lidí problém s usínáním z toho důvodu, že u nich ve večerních hodinách začne úřadovat kortizol, tedy hormon stresu. O kreativních koníčcích ale víme, že dokáží se stresem úspěšně bojovat, a tak večer můžete ulehnout v klidu, bez starostí a s radostí z dalších pokroků. V případě malování je totiž uvidíte velmi rychle!

  • Zvyšuje sebevědomí

    Není nutné oplývat obrovským sebevědomím, nicméně nějaké jeho zdravé množství k životu potřebujeme. Jen stěží ho ale můžeme získat, když máme pocit, že v ničem nevynikáme a nevěnujeme se ničemu zajímavému. Kreativní koníčky ale tuto skutečnost dokáží hravě změnit! Pokud Vaši domácnost budou zdobit Vaše obrazy, lidé kolem si toho rychle všimnou.

    clanek_009

  • Upevňuje sebedisciplínu

    Tvořivé koníčky si žádají organizovanost, koncentraci i trpělivost. Naučit se těmto věcem je velmi důležité a tato skutečnost pak bude mít přesah i do jiných aktivit, které vykonáváte. Kromě toho je důležité si stanovovat pravidelný čas na odpočinek a pauzu od práce. Koníček, který Vás bude bavit, Vám v tom hravě pomůže. 

  • Prospívá mozku

    Nové koníčky trénují Váš mozek a pomáhají s obnovou mozkových buněk. Navíc si procvičíte zcela jiné části, než jste zvyklí, a tak dojde ke zaktivizování odlišných míst v mozku. 

    Učení mozku prospívá. Dá se jím totiž skvěle trénovat, pomáhá udržovat jeho vitalitu a Vy tak můžete snadno předcházet nejrůznějším neurodegenerativním onemocněním.

  • Zlepšuje zdraví

    Kvalitnější spánek, redukce stresu a podpora lepší činnosti mozku dokáží pomoci od nejedné zdravotní komplikace. Pokud si ale navíc vyberete takový koníček, u kterého je třeba se hýbat, účinky na zdraví ještě znásobíte. Skvělé může být fotografování v přírodě nebo třeba tanec.

    clanek_010

  • Učí, jak hledat řešení při problémech

    Někdy dostanete obrovskou chuť tvořit, ale po chvíli náhle zjistíte, že věci nejdou tak hladce, jak jste si představovali. Při malování Vám štětec ujede přes okraj políčka nebo ho omylem vybarvíte úplně jinou barvou. Poprvé si začnete zoufat. Nicméně po chvíli najdete řešení, které se pak naučíte aplikovat pokaždé, když uděláte chybu.

    Díky tomu se učíte hledat východisko v problémových situacích a tuto dovednost si postupně přenesete i do běžného života a nejrůznějších činností. Řešit problémové situace se totiž skutečně dá naučit jako cokoliv jiného. 

  • Může odhalit zcela nové schopnosti

    Jestli ve Vás dřímá skutečný umělec, nezjistíte do doby, než namalujete první obraz. Díky malování podle čísel můžete tuto skutečnost odhalit velmi rychle. Pokud Vás malování zaujme a zjistíte, že máte cit pro barvy, můžete si objednat barvy a malířské plátno a zkusit se pustit do malování vlastního a zcela autentického obrazu.

    clanek_011

Zlepšete kvalitu svého života se Zuty

Kreativní koníčky jsou stále oblíbenější. A není na tom nic zvláštního. Přináší totiž celou řadu benefitů, které prospívají jak našemu tělu, tak i mysli. Častým úskalím ale je, že jsou tyto koníčky poměrně náročné a osvojit si je zabere docela dost času. To ale neplatí pro malování podle čísel.

Vytvořit si krásné umělecké dílo dokáže se Zuty každý. Pokud máte i přesto strach z toho, že malování podle čísel nezvládnete, můžete si u nás vybrat z hned pěti úrovní náročnosti. Budete tak mít jistotu, že už svůj první obraz zvládnete bez problémů. Malování podle čísel je tu totiž skutečně i pro úplné začátečníky, kteří si přejí změnit to, jak využívají volný čas a otevřít dveře kreativitě. 

S každým dalším obrazem podle čísel získáte v malování sebejistotu a postupně si zdokonalíte i techniku malby. Díky tomu možná brzy zkusíte namalovat i svůj vlastní obraz

Pokud jste kromě malířů také vášnivými fotografy, můžete si vytvořit obraz podle čísel na základě Vaší oblíbené fotografie. Krásu zachycenou ve fotografii tak budete moci přenést na plátno a vytvořit si jedinečný obraz, který jinde nenajdete.