Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Vše, co potřebujete vědět o štětcích

Najít si nějakou formu odpočinku je velmi důležité. Malování takovou oddychovou aktivitou rozhodně je. Abychom si ho ale mohli užívat naplno, je třeba mít optimální vybavení a do něj určitě patří štětce. Jak si ale vybrat ty správné? A jak se o ně následně správně starat?

clanek_001

Malování podle čísel dokáže proměnit každého jedince v talentovaného umělce. A přitom k tomu není třeba žádných speciálních dovedností. Stačí jen přesně vymalovat políčka, do kterých je každý z našich obrázků rozdělen. Pro tyto účely najdete v každé z našich malovacích sad akrylové barvy i štětce. Jenže jak se ve štětcích vyznat a zvolit pro jednotlivé části malování ten nejvhodnější? S tím Vám dnes poradíme! Výběr správného štětce totiž proces malování ovlivňuje více, než si myslíte.

K čemu slouží jednotlivé štětce

Malování je opravdu široká disciplína, a proto je také nabídka štětců poměrně rozsáhlá. Hlavním důvodem je skutečnost, že každá technika i styl si žádají jiný přístup a vybavení. Akrylové barvy se dají nanášet mnoha způsoby, a přesně proto je důležité se ve štětcích orientovat.

Když se podíváme na štětec odshora dolů, uvidíme, že se skládá ze tří částí, kterými jsou:

  • svazek štětin (přírodní nebo umělé),
  • zděř (část, která propojuje štětiny s rukojetí),
  • rukojeť.

Velikost, materiál, tvar i barevné provedení jednotlivých částí se může lišit. Pro nás jsou ale velmi důležité štětiny a jejich tvar. Právě tvar totiž předurčuje účel daného štětce a může nám pomoci s dokonalou technikou.

Štětce můžeme obecně rozdělit mezi kulaté a ploché. Toto dělení se odvíjí od uspořádání štětin. I v těchto dvou podskupinách ale najdeme další rozdílné druhy štětců.

clanek_002

Kulaté štětce

Mezi kulatými štětci najdete jak ty naprosto klasické, tak ty určené pro práci s detaily. 

  • Standardní kulatý štětec poslouží pro obkreslování, výplň malých ploch, detailní práci i vytváření čar. 
  • Kulatý štětec se zúženou špičkou poslouží pro tvorbu jemných linií a detailů nebo pro tečkovací techniku.
  • Kulatý štětec s kratšími štětinami a nápadně úzkou špičkou, který se vyznačuje kratší velikostí, pak slouží pro práci s detaily a je ideální pro kratší tahy.

Ploché štětce

Vidíte, že kulaté a špičaté štětce plní úlohu při tvorbě linií, detailů i výplní malých ploch. Protože je ale malování skutečně komplexní záležitostí, na scénu přichází ploché štětce. A k čemu tedy jednotlivé druhy slouží?

  • Plochý štětec s hranatými okraji je perfektní pro delší tahy, vytváření hran a vymalovávání větších ploch.
  • Plochý štětec, jehož krátké štětiny se uzavírají dovnitř, slouží k nanášení hutnějších barev.
  • Plochý štětec s oválně zakončenými štětinami zase oceníte ve chvíli, kdy tvoříte zaoblené okraje. Tento štětec v sobě kombinuje vlastnosti plochého a kulatého štětce.
  • Plochý štětec se štětinami rozloženými do vějíře skvěle slouží pro jemnou práci, která je příznačná pro malování oblohy nebo listů na stromech.
  • Plochý štětec s šikmo zakončeným vlasem je zase skvělý pro vyplňování rohů a slouží též pro malování velkých ploch.

Nyní vidíte, že výběr štětců je opravdu bohatý a pro každou práci se hodí jiný. Se ZUTY to ale tak složité není! U nás jsou totiž potřebné štětce součástí malovací sady a navíc jich rozhodně není tolik. Nemusíte tedy být výtvarným znalcem, abyste dokázali stvořit tak výjimečné dílo jako třeba sám Vincent van Gogh!

clanek_003

Jaké štětce najdete u ZUTY

Malování podle čísel je skutečně jedinečnou a zábavnou aktivitou. Pokud máte chuť si odpočinout a vytvořit naprosto jedinečné výtvarné dílo, nepotřebujete víc než jednu z našich sad a trochu trpělivosti. Akrylové barvy i optimální štětce jsou totiž součástí každého malovacího setu.

U ZUTY najdete set 3 štětců, který obsahuje vše, co budete k dokonalému malování potřebovat. Protože si zakládáme na precizním zpracování celých našich malovacích sad, i štětce jsou u nás zhotoveny z kvalitních materiálů. Díky tomu Vám totiž dokáží práci usnadnit a Vy si můžete užívat každý moment svého kreativního odpočinku. Štětiny našich štětců jsou velmi odolné a rukojeť je zhotovena ze dřeva. S každým tahem tak můžete prožít jedinečný zážitek z profesionálního malování.

clanek_004

Set našich tří štětců dokáže skvěle doplnit základní štětce, které jsou automatickou součástí každé malovací sady. Vybrali jsme přesně takové, které se pro malování podle čísel hodí nejvíce a pomohou Vám i s tou nejdetailnější prací. Součástí sady štětců jsou:

  • Plochý štětec s hranatými okraji.
  • Kulatý štětec s delším vlasem a úzkou špičkou.
  • Kulatý štětec s kratším vlasem a úzkou špičkou. 

Jak již víme, plochý štětec nám pomůže s vybarvováním rozsáhlejší ploch, kulaté a špičaté štětce pak pomohou s vybarvením i těch nejmenších detailů.

Kromě štětců v sadách najdete také set akrylových barev v malých očíslovaných kelímcích. Čísla barev označují čísla políček, která mají být vymalována. Pokud Vám nějaká z barev dojde, nevěšte hlavu. Na rozdíl od jiných výrobců Vám chybějící barvu bezplatně zašleme a Vy svůj obraz můžete v klidu dokončit.

Jak o štětce správně pečovat

Správná péče dokáže prodloužit životnost a kvalitu téměř čehokoliv a ani naše štětce nejsou výjimkou. Domalovali jste a přemýšlíte, co se štětcem udělat dál? Nejprve Vám prozradíme, co se štětcem rozhodně nedělat!

Štětec trpí v okamžiku, kdy ho po domalování necháte volně stát ve sklenici s vodou nebo ho naopak odložíte a necháte na něm barvu úplně zaschnout. V případě, že štětec zůstane ve vodě příliš dlouho, štětiny přijdou o svůj původní tvar a nebudou nadále sloužit tak, jak potřebujete. 

Mezi namáčením do jednotlivých barev nebo definitivním odložením štětce je vždy důležité jej pořádně opláchnout a vyčistit od barvy. Než pak štětec schováte, ujistěte se, že řádně proschnul. Pro tyto účely jej můžete pár hodin nechat proschnout na ubrousku.

clanek_005

Pokud tedy chcete předejít deformaci nebo trvalému zabarvení štětce, stačí po dokončení malování:

  1. propláchnout štětec ve sklenici s vodou,
  2. pomocí mýdlové vody štětiny důkladně, ale jemně vyčistit,
  3. poté štětiny řádně vysušit a upravit je do původního tvaru,
  4. a na závěr nechat štětce volně vyschnout na ubrousku.

Jestliže přece jen dojde k nadměrnému zašpinění štětce, nic není ztraceno. Existují totiž speciální přípravky, které Vám s obnovou kvality pomohou. Jedním z takových přípravků je náš čistič štětců PENTART, který najdete v naší nabídce příslušenství. Čistič funguje na bázi alkoholu, a tak může pomoci i v okamžiku, kdy jste štětec nedbale odložili a barva na něm už zaschla. 

clanek_006

Další příslušenství pro snadnější a zábavnější malování

Kvalitní a udržované štětce nejsou to jediné, s čím Vám může ZUTY pomoci. U nás totiž najdete daleko více věcí, které mohou malování proměnit ve skutečně příjemnou aktivitu, u které si budete připadat jako opravdový umělec

Pokud si plánujete pro svůj interiér zhotovit skutečně velký obraz, můžete narazit na problém, že nenajdete dostatečný prostor pro jeho vymalování. Každý stůl v domácnosti často plní svůj jasný účel a rozložit si na něj plátno i barvy může být z dlouhodobého hlediska dost problematické. Přesně z toho důvodu u nás najdete široký výběr malířských stojanů, které Vám s malováním hravě pomohou.

Pokud Vás práce s malířským stojanem nadchne, pak si dopřejte i další výbavu, která k těm správným umělcům prostě patří! Malování si totiž můžete zdokonalit také paletou, která této odpočinkové aktivitě dodá zcela nový ráz.

A pokud díky malování s čísly získáte dostatek zkušeností a chuť se pustit do tvorby vlastního díla, nemusíte chodit daleko. Protože jsme tady pro umělce všeho druhu, najdete u nás i čistá plátna, plátna napnutá do rámu i vysoce kvalitní akrylové barvy, které Vás na Vaší kreativní cestě doprovodí. Být umělcem se ZUTY je zkrátka hračka!

clanek_007

Proč se pustit do malování podle čísel

Malování podle čísel se v poslední době těší opravdu velké oblibě, protože přináší celou řadu benefitů. Už jen samotná koncepce celého malování je jedinečná. Ne každý člověk je talentovaným malířem. Díky ZUTY se jím ale snadno může stát. Najdete u nás totiž skutečně bohatý výběr obrazů s nejrůznější tematikou. Jakmile si vyberete své srdcové dílo, můžete se pustit do tvoření, které je snadnější, než se na první pohled zdá.

Každý obrázek je rozdělen do větších a menších políček, která jsou označená čísly. Ke každému číslu pak v balení najdete i odpovídající barvu. Pomocí kvalitních štětců se poté pustíte do vybarvování políček a za chvíli je dokonalý obraz na světě. 

Díky malování podle čísel se stanete nejen umělcem, ale dosáhnete zkvalitnění daleko více oblastí. Malování podle čísel totiž:

  • Podporuje kreativitu i u těch nejmenších. Obrázky jsou u nás totiž rozděleny podle náročnosti.
  • Učí tomu, že na krásné a skvělé věci je třeba čekat a dát jim dostatek trpělivosti a prostoru.
  • Pomáhá s procvičováním jemné motoriky a učí jemnosti a preciznosti.
  • Dokáže Vás zcela uvolnit a nechat mozek odpočívat.
  • Je velmi klidnou a uvolněnou činností, proto dokáže snižovat stres a napětí.
  • Trénuje mozek a pomáhá předcházet degenerativním změnám mozku.
  • Přináší pocit radosti a dodává sebevědomí. Za svou prací a úsilím totiž vidíte skutečný výsledek, který může ozdobit stěny Vašeho interiéru.

clanek_008

Existuje spousta kratochvílí. Jen málokterá z nich je ale kreativní a současně se dá provozovat z pohodlí domova. Malování podle čísel takové ale je. Proto si prohlédněte naši bohatou nabídku obrazů a vyberte si jeden i Vy. Pokud hledáte něco osobnějšího, u ZUTY si můžete podle čísel vymalovat i Vaši oblíbenou fotografii. Takže nečekejte a dejte malování zelenou ještě dnes.