Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Začínáte s malováním podle čísel? Máme pro Vás užitečné tipy!

V dnešní uspěchané době plné stresu je důležité vytvořit si malý ostrůvek klidu a odpočinku. Každý z nás relaxuje jinak. Pokud ale pro načerpání energie a nových sil potřebujete klid, malování podle čísel je pro Vás ideální volbou. Máte-li v plánu koupit si svůj první obraz, v dnešním článku Vám přinášíme tipy, jak začít.

clanek_001

Malování podle čísel je skvělou formou kreativního odpočinku. Možná se k němu teprve odhodláváte a nevíte přesně, jak začít. Ale nebojte! Malování se Zuty zvládne skutečně úplně každý. A abyste našli odpovědi na všechny své otázky, připravili jsme pro Vás článek, který Vám přinese spoustu užitečných tipů již pro první malování.

Co je malování podle čísel?

Malování je příjemnou tvůrčí aktivitou. Pokud ale nepatříte mezi ty nejtalentovanější umělce, zřejmě jste se ho vzdali. To je ale škoda! Proces nanášení barev na plátno totiž uvolňuje napětí a stres, trénuje mozek i jemnou motoriku a přináší pocit spokojenosti. Proto je čas začít s malováním znova. A abyste se i Vy mohli stát umělcem, přinášíme Vám malování podle čísel.

V každé malovací sadě najdete:

  • Plátno s obrazem, které je rozděleno do očíslovaných políček.
  • Kelímky s barvami, které jsou nadepsány jednotlivými čísly.
  • Set štětců, které umožňují vymalování velkých ploch i drobných detailů.

Naše obrazy jsou rozděleny do větších a menších polí. Každé z těchto polí má v sobě vepsáno číslo. To značí barvu, kterou má být dané políčko vybarveno. Odpovídající číslo tedy najdete i na kelímku s konkrétní barvou.

Díky tomuto systému mohou pod Vaší rukou vznikat jedinečná umělecká díla, do kterých byste se za normálních okolností nikdy nepustili. Díky kvalitnímu zpracování jimi můžete ozdobit prázdné zdi a radost z nich si užívat každý den.

clanek_002

Vyberte si optimální náročnost a ideální místo pro malování

Abyste si malování užili na maximum a Vaše obrazy mohly brzy zdobit Váš interiér, je třeba dbát už na začátku na správný výběr. Poprvé je ideální zkusit obraz nižší náročnosti, na kterém si celý postup i techniku můžete natrénovat. Díky tomu získáte i potřebné sebevědomí a vzápětí se můžete pustit do nějaké z větších výzev. 

Náročnost obrázků je u nás rozdělena do pěti kategorií:

U každého obrázku tedy najdete jeho náročnost a můžete se rozhodnout, zda se na takový obrázek cítíte nebo ne.

Kromě obrázku optimální náročnosti si pro první malování připravte i vhodné místo. Najděte si doma takovou plochu nebo stůl, kde si můžete obraz i barvy pohodlně rozložit a kde budete mít i dostatek světla. Pokud takové místo nemáte, v naší nabídce příslušenství najdete i stojany na plátna, které můžete snadno přenášet.

Začněte velkými plochami

Jakmile si vyberete nějaký z obrazů a pustíte se do malování, je dobré se držet určitých pravidel. Ačkoliv obraz můžete vymalovat bezmyšlenkovitě, existují jisté triky, které Vám mohou práci usnadnit. 

Na obraze začněte vymalovávat nejprve větší plochy, a pak až směřujte k detailům. Současně se doporučuje postupovat shora dolů a zleva doprava. Ideálním výchozím bodem pro začátek malování je tak levý horní roh. Díky tomuto postupu se vyhnete případnému rozmazání barev. 

clanek_003

Použijte nejprve tmavé barvy

Dalším tipem, jak se při malování vyhnout nepřesnostem, je začít tmavými barvami. Když je zanesete do obrazu a necháte je zaschnout, máte jistotu, že Vám poté neobarví světlejší políčka. Ideální je tedy začít černou barvou a pokračovat ke světlým. 

Je dobré začít velkými tmavými plochami a postupovat od levého horního rohu směrem k pravému dolnímu. Jakmile se dostanete ke světlým barvám, nezapomeňte, že čísla políček přes ně mohou prosvítat. Proto je vždy důležité přes číslo nanést více barvy. Budete tak mít jistotu, že harmonii obrázku nebude nic rušit.

Neměňte barvy příliš často

Začít tmavšími barvami má i své další opodstatnění. Pokud byste totiž příliš často přeskakovali mezi tmavými a světlými políčky, mohlo by dojít k tomu, že v nějaký okamžik štětec špatně vymyjete a světlé pole se Vám zabarví.

Pokud se Vám stane, že políčko zabarvíte nebo omylem vymalujete špatnou barvou, pak počkejte, až zaschne, a poté jej vymalujte znova správnou barvou.

clanek_004

Jak hospodařit s barvami

Jakmile k Vám malovací sada dorazí, jednou z otázek, které Vás možná napadnou, bude, jak s barvami správně hospodařit, aby Vám nedošly. Dáváme si vždy záležet na tom, aby množství barev odpovídalo potřebám daného obrazu. Stačí pouze barvy používat správně. Ale jak na to?

Začínejte s málem

I v případě malování platí, že méně je někdy více. Proto se nikdy nesnažte do políčka vměstnat příliš mnoho barvy. Vždy jej jemně vymalujte a uvidíte, že výsledný efekt po zaschnutí bude zcela jiný, než když je barva ještě mokrá.

Nenamáčejte celý štětec

Štětec namáčejte zhruba z 1/3 do barvy. Není třeba jej tam nořit celý. Již malé množství barvy postačí pro důkladné vymalování pole. Tím ale správná práce s barvami nekončí. Po domalování danou barvou je třeba kelímek vždy řádně uzavřít, aby barva nevysychala.

Pokud přece jen dojde ke špatnému zavření a barva lehce vyschne, nalijte do ní před dalším malováním pár kapek vody a řádně ji promíchejte. Barva pak bude připravena k dalšímu použití.

Co když barva dojde?

U větších obrazů nebo v případě začínajících malířů může občas dojít k tomu, že Vám nějaká z barev dojde. V momentě, kdy si objednáte malovací sadu neznámého původu, Vaše práce končí. Nebudete totiž schopni vymalovat zbylá potřebná políčka.

Pokud si pro malování podle čísel vyberete za svého společníka Zuty, nemusíte se ničeho obávat. Víme, že komplikace mohou občas nastat a jsme připraveni Vám pomoci. Stačí si vybrat, jaká barva Vám pro dokončení obrazu chybí, a my Vám ji bezplatně zašleme. A jak nám o tom dát vědět? Jednoduše prostřednictvím e-mailu na adresu info@zuty.cz. My už se pak postaráme o to, abyste svůj obraz mohli bez problémů dokončit.

clanek_005

Pracujte se všemi štětci 

Nanášení barvy by nikdy nemělo být nahodilé. I z toho důvodu je součástí každé malovací sady set různých štětců. Naše štětce jsou zhotoveny z odolného nylonu a po plátně zbytečně nekloužou. Navíc v setu najdete štětce různých tvarů. Plochý a rovný štětec je určen k vybarvování větších ploch, zatímco kulaté a špičaté štětce slouží pro práci s detaily.

Štětce pečlivě udržujte 

Důležitá je také správná péče o štětce. Mezi namáčením do jednotlivých barev je nezapomeňte vždy správně vymýt

Po dokončení malování je třeba nechat obraz vždy správně vyschnout. Totéž platí i o štětcích! Nikdy je nenechte stát ve sklenici s vodou nebo volně ležet se zasychající barvou. 

Štětec po dokončení malování řádně umyjte mýdlovou vodou, poté jej vypláchněte, lehce vytlačte vodu, štětiny vytvarujte do původního tvaru a všechny štětce nechte řádně vyschnout na ubrousku. K pečlivé údržbě Vám také může pomoci náš čistič štětců.

clanek_006

Na malování si vyhraďte dostatek prostoru

Správný motiv, barvy a štětce jsou ale jen polovinou úspěchu. To nejdůležitější na celém procesu jste totiž Vy. Pamatujte, že malování má být odpočinek a radost. Proto mu věnujte dostatek času. Buďte trpěliví a nespěchejte. Preciznost je pro finální výsledek důležitější než rychlost.

Sami uvidíte, že malování dokáže skvěle vyčistit hlavu a sejmout z Vás stres a napětí. Užívejte si proto každý tah a obrázek malujte na etapy podle toho, kdy budete mít dostatek času a klidu.

Radujte se z každého pokroku

Někde jste malinko přetáhli barvu? Nejde Vám vybarvování tak rychle, jako Vám šlo včera? Odložte štětec a odstupte od obrazu. Vidíte, jak se z bílého plátna pomalu stává umělecké dílo? Tak přesně na to myslete pokaždé, když máte pocit, že Vám něco nejde.

Každý výtvor potřebuje svůj čas a každým tahem jste dál než předchozí den. Proto nevnímejte chyby, radujte se z každého dalšího políčka na plátně a soustřeďte se na Váš pokrok.

Tipy na obrázky pro začátečníky

Už přesně víte, jak má malování probíhat a na co si dát v jednotlivých krocích pozor. Jediné, co zbývá, je vybrat si svůj první obrázek. Naše nabídka motivů je skutečně rozsáhlá, a jak už víte, najdete zde mnoho motivů o různých náročnostech. My Vám ale můžeme doporučit hned 5 originálních motivů.

clanek_007

Zvířata jsou nádherná a do každé domácnosti dokáží dostat radost a hravost. A to stejné dokáží i jejich obrázky. Pokud jste milovníky barev a moderních trendů, určitě si zamilujete i první z našich doporučených obrazů o nízké náročnosti. Je jím krásný abstraktní Jelen, který se hodí do jakékoliv místnosti a doplní jakýkoliv barevný koncept.

Pokud je Váš interiér laděn do klidných barev, nebojte se trochu odvázat a vsaďte na našeho pestrého krále zvířat. Barevný lev II rozzáří interiér a přitáhne pozornost každé návštěvy. Stejně tomu bude v případě obrazu Panda s mládětem. Jeho barvy poskytnou příjemný stimul pro uvolnění a bez ostychu můžete takový obraz umístit do ložnice nebo dětského pokoje.

Pokud už doma nějaké to zvíře máte, možná chcete stěny ozdobit jiným motivem. Hledáte-li něco, co Vašemu obývacímu pokoji dodá punc luxusu, rozhodně si zvolte obraz Žena za květinou. Z obrazu přímo dýchá vysoké umění a doplní jak klasickou, tak vysoce moderní domácnost. 

Na všechny snílky a milovníky cestování u nás pak čeká Žena u Eiffelovky, ze které vyzařuje klid a harmonie. Barevné provedení se dokáže spojit s prostorem, kterému panují černé, krémové a šedivé odstíny.

Není tedy na co čekat. V naší nabídce obrazů si dozajista každý vybere ten svůj vysněný. Takže neváhejte, popadněte štětec do ruky a hurá do toho. Už za chvíli se budete moci radovat z nádherného díla.