Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Arteterapie s malováním podle čísel

Zahoďte všechny pochyby. Pro arteterapii totiž nemusíte být žádný akademický malíř. Stačí mít chuť a zápal. A její léčivé účinky si můžete užívat klidně každý večer doma. V následujícím článku se podíváme na to, proč právě malování podle čísel je jednou z nejlepších forem arteterapie a o co vlastně jde. 

clanek_001

Co je to arteterapie?

Možná už jste někdy slyšeli o muzikoterapii nebo o terapii tancem či divadlem. Arteterapie patří do rodiny terapií, kdy se člověk léčí skrze umělecké vyjádření. Zatímco v předchozích typech se Vaše duše a psychická pohoda posiluje pomocí hudby, tancování nebo cvičení dramatického představení, při arteterapii se léčí výtvarným uměním. 

Nejde o žádné „šarlatánství“. Ale o exaktní vědeckou disciplínu. Vyučuje se jako samostatný léčivý obor na prestižních vysokých školách. Co o tomto směru říká samotná arteterapeutická asociace?

„Je to léčebný postup, který využívá výtvarného projevu jako hlavního prostředku poznání a ovlivnění lidské psychiky a mezilidských vztahů.“

Arteterapie se využívá v psychoterapeutické praxi jako podpůrný prostředek v rámci terapie. Někdy se ale pojímá jako samostatný obor, který je schopný léčit sám o sobě a slouží jako jediný styl terapie, kterou daný odborník se svým pacientem využívá. 

Existují dva způsoby, jak se k ní přistupuje. Buď se za léčivý proces považuje už samotné malování. Nebo něco namalujete, a to se potom stane předmětem psychoterapeutického výkladu. 

Zatímco druhý přístup k arteterapii v domácích podmínkách jen těžko provedete (potřebujete k tomu odborníka, aby Vám pomohl dílo vyložit a zasadit do kontextu Vašeho životního příběhu), první přístup můžete bez problémů zkusit sami doma. Stačí dát volnost svému kreativnímu vyjádření a ponořit se do kouzla tvorby. 

clanek_002

Ještě jednu věc musíme zmínit. V arteterapii není důležité, jak výsledný obraz vypadá. Tedy nejde o to, abyste nakreslili dílo jako mistr Leonardo, jinak se nevyléčíte a nijak Vám to nepomůže. Naopak. Tvořte tak, jak dovedete, a nedělejte si s estetickým měřítkem vůbec žádné starosti. Osobní vyjádření, ať už je jakékoliv, je důležitější. Malujte tak, jak to cítíte a jak to k Vám přichází. 

Arteterapie se může dělat i ve skupině. Pokud byste tedy někdy chtěli, klidně se do ní pusťte společně s partnerem, kamarády nebo svými dětmi. Benefity tohoto terapeutického směru ocení v dnešní hektické době úplně každý. A jaké že to jsou?

Jaké jsou přínosy arteterapie?

  • Zlepšíte svou psychickou pohodu a kondici. Pokud se v poslední době necítíte ve své kůži nebo máte trápení, pomocí výtvarného vyjádření můžete opět najít klid, radost a stabilitu. Arteterapie Vás navíc zocelí i do budoucna – získáte větší nadhled nad životem a naučíte se lépe vypořádat s případnými problémy.
  • Dobijete se pozitivní energií a emocemi. Jak už jsme zmínili, arteterapie dovede zatočit se splínem, ale i úzkostmi a depresemi. Dopřejte si vzpruhu a dobrou náladu, zasloužíte si to.
  • Odbouráte stres. Stres je podle mnohých odborníků tichý zabiják. Nepříznivě působí jak na psychiku, tak na naše tělo a celkové zdraví. Pomocí arteterapie se ho zbavíte. Při výtvarné tvorbě na něj zcela zapomenete. A stejně jako při jiných mentálních cvičeních, i zde si vytvoříte větší psychickou odolnost. Takže Vás příště jen tak něco nerozhodí a stres na Vás bude mít čím dál tím menší vliv. 
  • Potrénujete mozek. Kreativní činnost je pro mozek důležitá. Rozvíjí ho a udržuje v dobré kondici. Navíc s ní trénujete i jemnou motoriku, která rovněž stimuluje mozkové závity. 
  • Zlepšíte komunikační schopnosti. Pokud budete o svých obrazech mluvit s odborníkem a společně rozjímat nad jejich významem, najdete nové způsoby, jak mluvit o sobě a svých pocitech s druhými lidmi. 
  • Získáte pocit uvolnění a svobody. Setřeste z ramen všechnu tíhu a zbavte se starostí. Budete se cítit jako vyměnění. 

Odborníci dále využívají arteterapii k léčbě somatických onemocnění nebo k překonávání strachu a změn v životě, například při ztrátách, se kterými se sami nedokážeme vyrovnat. Tím může být zejména smrt někoho blízkého, ale i ztráta zaměstnání atd. 

Je to dobrý prostředek na cestě za sebepoznáním. Dokonce se s její pomocí můžete pokusit porozumět vlastním snům. I ty jsou totiž takovými obrazy našeho nevědomí, které je možné terapeuticky vykládat.

clanek_003

Kdo by ji měl vyzkoušet?

Arteterapie se doporučuje každému, kdo má nějaké trápení a chce se s ním vyrovnat. Může k ní ale přistoupit i člověk bez potíží, který chce například lépe poznat sám sebe. Je nedocenitelná pro každého, kdo bojuje se stresem a starostmi, ať už v práci, v domácnosti nebo třeba při studiu. 

Je jedno, kolik Vám je let. Tvořit může dítě, dospívající, dospělý i senior. Všichni bychom totiž měli pečovat o své duševní zdraví. Díky arteterapii se nabijete pozitivní energií a jen tak něco Vás nerozhodí. Navíc vytvoříte dílo, které Vám bude dělat radost i poté, co ho dokončíte. Dílo, do kterého vložíte kus sebe. A o to víc pro Vás bude cenné. 

clanek_004

Co všechno spadá do arteterapie

  • Malba,
  • kresba,
  • koláže,
  • práce s materiály jako je keramika, hlína atd.

Arteterapie využívá v podstatě jakékoliv výtvarné vyjádření, při kterém vytvoříte nějaký objekt. Ať už pro vlastní potěchu a odreagování se, nebo za účelem odborné analýzy. 

Malování podle čísel je skvělou formou arteterapie

Malování podle čísel je kreativní činnost, která je jako dělaná pro arteterapii. Má ozdravný vliv na lidskou psychiku, a proto ho můžete pojmout i jako takovou svou osobní terapii. Na našem e-shopu najdete obrovskou nabídku více než 4000 motivů. Vyberte si obraz, který ve Vás vyvolává pozitivní emoce, a nad kterým se odreagujete. 

clanek_005

Připravili jsme pro Vás motivy ze zvířecí říše, dále motivy s květinami, krajinkami, zátiší, ale i města, stavby, abstrakce, romantické a fantasy obrazy, mandaly, dopravní prostředky či reprodukce děl velkých malířů minulosti a umělců současnosti. Při arteterapii se často malují právě mandaly. Ovšem, jak už jsme zmínili, je jen na Vás, jaký obraz si nakonec pro léčivé malování vyberete. 

clanek_006

Kromě standardních motivů nabízíme i obrazy podle vlastní fotografie. Můžete u nás objednat krásný dárek přímo na míru. Rádi Vám na plátno zvěčníme fotografii ze svatby, z dovolené či obrázek domácího mazlíčka.   

Pokud si nejste jistí, po čem sáhnout, můžete se inspirovat psychologií barev – o modré se říká, že uklidňuje. Zelená a žlutá rozveselují. Červená a její odstíny zase vyvolávají silné emoce. Fialová probouzí kreativitu a podvědomí. Hnědá uzemňuje a přináší pocit jistoty. Taková abstrakce může být tou pravou volbou. Najdete v ní své barvy, do kterých se zcela ponoříte. Přitom Vás nebude rušit žádný konkrétní tvar, se kterým nesouzníte.

clanek_007

Malování podle čísel má obrovskou výhodu v tom, že s ním může začít úplně každý. I ti z Vás, kdo vlastně vůbec malovat neumí. Dostanete od nás plátno potištěné předlohou s čísly – je to podobné jako omalovánky. Budete postupovat podle těchto čísel, ke každému patří nějaká barva, a pomalu vybarvovat celý motiv.

clanek_008

TIP: Chcete zjistit víc o tom, jak fungují obrazy podle čísel? Podívejte se na náš návod Jak začít malovat. Najdete tam i video, ve kterém Vám vše ukážeme.

Kromě toho, že je to tak snadné, obrazy podle čísel mají ještě jedno velké plus. Zvládnou je lidé všech věkových kategorií. Obrazy totiž vyrábíme v různých obtížnostech. A tak zatímco některé mají velké plošky pravidelných tvarů, které se snadno vybarvují i seniorům a dětem, těžší obrazy mají spoustu malých plošek, které jsou tou pravou výzvou pro pokročilého. 

Pro začátek si objednejte něco snadného. A až se s technikou malování podle čísel lépe seznámíte, postupujte na další obtížnosti. Obrazy vyšších obtížností mívají větší barevnost a celkově jsou komplexnější. Počítejte ale s tím, že Vám zaberou více času – tedy i více odpočinkových večerů se štětcem v ruce.

clanek_009

Malování podle čísel je ta pravá arteterapie. Ať už chcete zapomenout na starosti, odbourat stres nebo třeba lépe poznat sám sebe. My Vám s tím rádi pomůžeme. Jak?

Malování podle čísel objednejte na Zuty

Obdržíte od nás natištěný motiv podle svého výběru. To ale není všechno. V balíčku najdete také háčky na zavěšení, nylonové štětce a profesionální akrylové barvy. Obraz si u nás můžete objednat s vypnutím na rám, nebo bez vypnutí. Doporučujeme variantu s vypnutím, lépe se Vám bude pracovat. 

Obraz je vždy lepší malovat na malířském stojanu. Pokud ale žádný doma nemáte, dá se samozřejmě tvořit i na jiné rovné ploše, třeba na stole. A když se Vám arteterapie s malováním podle čísel zalíbí, časem si můžete pořídit skutečný malířský stojan.

Ke každému motivu Vám dodáme lupu zdarma. Díky lupě si lépe poradíte i s těmi nejmenšími detaily. Ocení ji nejen senioři, ale i dospělí při malování vyšších obtížností. Některé drobnosti mohou být záludné, ale díky lupě si na ně posvítíte a dovedete své dílo k dokonalosti.

Obraz Vám pošleme zabalený v krásné dárkové krabici. Protože Vám chceme udělat radost. Ale můžete toho využít a obraz darovat i někomu dalšímu a odkázat ho na arteterapii. Malování podle čísel je krásný dárek, který potěší každého. Při objednávce nad 990 Kč nabízíme dopravu zdarma!

Nezapomeňte na to, že arteterapie je tu od toho, aby Vám dělala radost a vylepšila Vám náladu. Neberte malování podle čísel jako nějakou soutěž nebo disciplínu, kterou musíte zvládnout nejlépe ze všech. Když se něco nepodaří, ničemu to nevadí. Navíc, akrylové barvy mají krycí schopnost, a tak se s nimi dá leccos opravit. 

clanek_010

Máte dotazy? Kontaktujte naši zákaznickou podporu

Pokud máte ohledně obrazů jakékoliv dotazy, neváhejte se na nás obrátit. Na telefonní linku +420 555 333 579 nám můžete zavolat každý všední den od 8:00 do 16:00. Nebo nám pošlete e-mail na adresu info@zuty.cz. Rádi se Vám budeme věnovat a poradíme s výběrem. Podívejte se i do sekce Poradna. Najdete tam přehledně zpracované všechny otázky, které naše zákazníky zajímají.