Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Listí září barvami, stejně tak může zářit i Váš domov! Oživte svou domácnost s malováním podle čísel

Chcete oživit Vaši domácnost? Něco v ní chybí? Máme pro Vás skvělé tipy, jak vše sladit a vyzdobit tak, aby interiér vypadal jako z katalogu. Nemusíte být studovaný designér. Stačí dodržet pár jednoduchých rad. Kromě stylových barevných kombinací se podíváme i na to, jak postupovat při výběru dekorací. Ty jsou totiž třešničkou na dortu, která dodá místnosti charakter. Malování podle čísel je přesně ten dekorační prvek, který potřebujete ke spokojenosti. 

clanek_001

Jaký styl domácnosti je teď trendy

Vždy dobře vypadá, když je domácnost sladěná do jednoho konkrétního stylu. Pojďme se podívat na ty, které jsou teď v módě. Můžete se tím inspirovat a provést změnu ve vybavení, ať už větší či menší.

Skandinávský styl je jednoduchý a dostupný. Převládají v něm neutrální barvy a dřevo. Design je čistý, není v něm nic navíc. Méně je lépe. Prostor by měl působit co nejprostorněji. Specifický ráz severskému stylu dodávají textilie a pleteniny, zajímavá je absence záclon a minimum závěsů.

Rustikální styl připomíná venkov. Má atmosféru, jakou známe z chaty nebo od babičky – tradice a příroda. Prim hrají přírodní materiály, většina nábytku a dekorací je ze dřeva. Nábytek působí robustně a je od řemeslníků. Není zdobný. Důležitá je účelovost. Bytové textilie by měly být barevné a hravé.

Provensálský styl je v mnohém podobný tomu rustikálnímu, avšak je o trošku sofistikovanější a vzdušnější. Nábytek by měl mít oblé tvary a být více propracovaný – různé dekorace a prvky na židlích, skříních atd. Rovněž sází na přírodní materiály, převládají však světlejší barvy a je zde i více dekorací.

Vintage styl opět vychází z rustikálního, stejně jako on sází na robustnost a kvalitu. Avšak je o něco luxusnější. Kromě přírodních materiálů v něm uvidíte kamenné prvky. Nábytek i další výbava by měly působit, že už mají nějaká léta za sebou. Tento efekt vytváří například popraskaná glazura atd. Barvy jsou tlumené, dekorace umírněné, nic extravagantního. Nezapomeňte na textil, ten hraje důležitou roli – kusové koberce, plédy a další. 

Cool & Creative je styl, pro který je typická kombinace betonu a modré barvy. Koncept je čistý, preferují se rovné linie a minimalismus. Navazuje na industriální styl, ale je o něco útulnější a modernější. 

Jakou barvu zvolit do domácnosti

Barvy jsou důležitý element, které ovlivní nejen vizuální dojem z místnosti, ale také to, jak se v ní budete cítit. Rozmýšlejte nejen nad barvou stěn, ale i nad samotným nábytkem. Nenechte se unést hned první barvou, která Vám přijde na mysl. Červená a černá, do které se tak rádi oblékáte a líbí se Vám, ve finále nemusí v interiéru vůbec vyhovovat. 

Jelikož je tato věc velmi individuální, je potřeba si všechno pečlivě vyzkoušet. Ověřte si, jak asi zvolená barevná kombinace bude vypadat. Lze k tomu využít různé aplikace a designérské programy, které jsou dostupné zdarma ke stažení na internetu. Vytvoříte si vizualizaci místnosti s kompletní výbavou v daných barvách a hned uvidíte, jaký bude výsledek. Další možností je vlastní hrubá kresba na papír či koláž z výstřižků z katalogů. V nich nakonec najdete i různé vzory, které by se Vám mohly zalíbit. 

clanek_002

Jak barvy ovlivňují naši náladu a atmosféru v místnosti

Jelikož Vás budou barvy v interiéru obklopovat, počítejte s tím, že na Vás budou mít vliv. Každá do okolí vysílá trochu jiné signály. Dokážou navodit tu správnou atmosféru a ulehčit Vám například soustředění nebo spánek. Doporučujeme proto nevycházet jen z toho, co se Vám líbí, ale i z toho, jak na Vás daná kombinace podvědomě působí. Pojďme se podívat na nejčastěji používané barvy v interiéru a jejich účinky.

  • Bílá vytváří příjemné prostředí, díky ní se budete cítit komfortně. Vzbuzuje klid a vyrovnanost. Místnost, ve které dominuje tato barva, působí čistě a uklizeně. Zároveň opticky zvětšuje, a proto se hodí do malých místností. Je neutrální, a tak se dobře kombinuje s ostatními barvami.
  • Béžová rovněž uklidňuje a v interiéru působí velice příjemně. Pokud Vám přijde bílá příliš chladná, vyzkoušejte tento teplejší odstín. Skvěle se kombinuje s dalšími barvami a odstíny,
    a snadno si tak vytvoříte opravdu krásný interiér (naše oblíbená kombinace je béžová se šalvějově zelenou).
  • Modrá je pro většinu lidí symbolem důvěry a klidu. V místnosti, kde převládá modrá, se skvěle uvolníte a přijdete na jiné myšlenky. V podvědomí vzbuzuje pocit bezpečí, a proto se v modrých prostorech cítíme tak dobře. Může působit trochu studeně, proto doporučujeme spíše tmavší odstíny například v kombinaci s hnědou či bílou.
  • Zelená je barva štěstí a přírody. Do ložnice se hodí její tlumené odstíny (šalvějový, mentolový), které uklidňují. Ale do společných prostor se nebojte odvázat a sáhněte i po výraznějších variantách. Ty zas naopak aktivizují energií a pomohou Vám s prací či studiem. Různé odstíny zelené s černými nebo hnědými prvky zkombinované v jedné místnosti dohromady vypadají opravdu luxusně.

clanek_003

    • Růžovou doporučujeme lidem, kteří mají problémy s nervy nebo jsou pod velkým tlakem. Sáhněte po světlém odstínu – ten totiž působí něžně a má velice příjemné účinky na lidskou psychiku. Navíc v interiéru vypadá hezky a moderně.
    • Fialová je nabitá energií. V interiéru působí trochu výstředně. Povzbuzuje kreativitu. Ideální barva do obývacího pokoje nebo pracovny. Rozumí si s hnědou a modrou. A pokud je na Vás klasická fialová příliš tmavá, vyzkoušejte odlehčený levandulový odstín.

 

  • Oranžová a žlutá jsou nabité energií, která z nich neustále sálá do okolí. Do ložnice si ji nedávejte, příliš byste se nevyspali, ale kamkoliv jinam ano. Interiér krásně rozsvítí a oživí ho. Tyto barvy vypadají dobře například s červenou, černou, hnědou nebo odstíny modré. Oranžová a žlutá jsou velmi výrazné, a ne každému se to líbí. V tom případě zkuste jemnější meruňkovou.
  • Červená je taktéž plná energie. Jenže ne vždy pozitivní – kromě vášně rozdmýchává v lidech i agresi. Hodně záleží na tom, jak konkrétně na Vás tato barva působí. Do ložnice ji ale příliš nedoporučujeme. Vypadá dobře například v koupelně nebo obývacím pokoji. Sluší jí to s bílou a černou. Pokud se nebojíte extravagance, tak ji zkombinujte klidně i s oranžovou.
  • Černá se moc nehodí jako hlavní barva interiéru, v některých lidech evokuje negativní pocity. Ovšem pokud ji užijete s mírou, ničeho takového se nemusíte obávat. Je skvělá jako barva doplňující. Působí elegantně a nadčasově.

 

Jak zvolit správnou kombinaci barev

Jakmile máte vybranou hlavní barvu, určitě přemýšlíte nad dalšími, které by se s ní dobře doplňovaly. Něco málo jsme Vám poradili v předchozím textu, ale to je jen špička ledovce. Máme pro Vás tři tipy na to, jak objevit dokonalé kombinace, které Vám doslova učarují. Není to žádná věda!

Prozkoumejte odstíny jedné barvy. To, co jsme doporučovali u zelené, lze aplikovat na všechny barvy. Pokud v místnosti vsadíte na jednu jedinou, ale objeví se tam v různých odstínech, vytvoříte nádherný efekt. Jeden odstín by však měl být vždy dominantní.

Podívejte se na barevné schéma. Barvy, které stojí naproti sobě (tzv. kontrastní), vytvoří originální interiér. Často po nich sahají designéři, protože působí opravdu šik. Jsou ale poměrně výrazné, a ne každému se to líbí. Doporučujeme metodu trojúhelníku. Do barevného kruhu zakreslete trojúhelník se stejně dlouhými stěnami. Na vrcholech získáte tři barvy, které se budou perfektně doplňovat.

clanek_004

Ideální poměr barev v interiéru je 10-30-60. Z 10 % by měly barevnou kompozici tvořit syté barvy, z 30 % klasické barvy a z 60 % neutrální a jemné odstíny. Pokud byste měli interiér převážně v sytých barvách, hrozí, že se Vám brzy okouká. Jemnější a tlumené odstíny jsou nadčasové.

Domácnost bez doplňků a dekorací je jako tělo bez duše

Doplňky a dekorace jsou nesmírně důležitou součástí každého interiéru. Pokud už máte vybraný styl, barevnou kombinaci a nábytek snů, je načase to vše završit. Správně zvolené dekorace a doplňky byt či dům promění na opravdový domov. A místnosti dodají duši a charakter. Jak začít?

Začněte místností, která je pro Vás nejdůležitější. Jakmile pro ni budete mít vybráno, přesuňte se na další. Nedoporučujeme se zabývat vším najednou. Dodržujte následující pravidlo: každá místnost by měla mít jeden, maximálně dva dominantní kousky. Například velké zrcadlo v rámu nebo luxusní koberec. 

Působí dobře, když tento prvek „rozbije“ styl místnosti. Například když do moderně laděného interiéru pořídíte perský koberec. Využijte pravidla kontrastu, jak funguje jsme si již říkali u barevného schématu. 

Co se ostatních dekorací a doplňků týče, nejlépe vypadá, pokud je něco spojuje. Může to být třeba barevný odstín. Například tři šedé květináče, přičemž každý bude jinak velký a mít jinou texturu. Nemějte dekorace v sudém počtu, jednu jako druhou. Nedokonalost a asymetrie zkrátka lidskému oku lahodí víc. A to i v nábytku – například dvě různé sedačky. Pokud bude výbava identická, interiér začne působit uměle, sterilně, jako v čekárně u doktora.

Během dekorování to nepřežeňte. Alespoň jednu stěnu místnosti nechte úplně prázdnou, ať se v prostoru neudusíte přemírou předmětů. Zbavte se všech lapačů prachu a sentimentalit, které nepotřebujete. Prostor se krásně otevře a hned bude působit větší. 

clanek_005

Obrazy jsou dekorace s příběhem

Obrazy jsou nestárnoucí klasikou. Je to sázka na jistotu – tato dekorace se časem nepoškodí a bude Vám přinášet radost dlouhá desetiletí. Dotáhnou atmosféru pokoje do dokonalosti. V závislosti na motivu a barevné kompozici docílíte uklidňujícího či povzbuzujícího dojmu. Obrazy nám připomínají věci, které máme rádi. Místa, která jsme navštívili. Vzbuzují v nás příjemné emoce a dělají nám radost. 

clanek_006

Pokud Vás už Váš interiér k smrti nudí a chce to změnu, obraz je přesně to, co potřebujete. Spoustu lidí nad nimi rezignuje proto, že jsou finančně náročné. Jenže u malování podle čísel to tak vůbec není. Nejen, že jsou obrazy z naší nabídky cenově dostupné. Často také připravujeme slevy, díky kterým je pořídíte ještě o kousek výhodněji. 

clanek_007

V nabídce na našem e-shopu najdete spoustu různých motivů, od obrazů s hvězdami popkultury, přes přírodu, města, zvířata, až po reprodukce děl známých umělců (a spoustu dalšího – prohlédněte si všechny kategorie na e-shopu a určitě najdete přesně takový motiv, který Vám padne do oka). 

To ale není všechno. Rádi pro Vás vyrobíme i obraz podle Vaší vlastní fotografie. Pokud máte obrázek svého mazlíčka, dětí nebo například fotku ze svatby, který byste si chtěli nechat zvěčnit v podobě obrazu, nyní máte možnost. 

clanek_008

Malování podle čísel je zábavná kreativní činnost, kterou zvládne každý – i ten, kdo si v malování příliš nevěří. Jsou to vlastně o trošku komplexnější omalovánky. Jsou vhodné pro dospělé i děti. Obrazy mají hned několik obtížností, a tak se do toho můžete pustit i s Vašimi nejmenšími. Kromě motivu od nás dostanete také kvalitní akrylové barvy a nylonové štětce.

clanek_009

Pusťte se do oživení domácnosti ještě dnes! Věříme, že na našem e-shopu najdete přesně to, co hledáte.