Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Mezinárodní den koček

Kočky jsou jedinečné a krásné. Dokáží tak být nejen skvělými společníky, ale také předlohou pro okouzlující obrazy. Dnes si tedy povíme více o jejich povaze a o tom, proč byste si jednu z těchto výjimečných bytostí měli zvěčnit na plátně.

clanek_001

Kočky, na rozdíl od psů, neprojevují svou lásku, náklonnost a závislost na člověku tak nápadně. To ale nic nemění na tom, že dokáží být láskyplné a laskavé a potvrdí to každý, kdo kočku doma má. Říká se totiž, že se láska ke kočkám často objeví v okamžiku, kdy nějaká z nich překročí práh naší domácnosti. A nezáleží na tom, jestli ho přejde fyzicky nebo jen na obraze.

Kočka není pes

O kočkách se traduje mnoho věcí, které je nestaví zrovna do toho nejlepšího světla. Mezi nejčastější mýty patří:

  • Kočky jsou naprosto solitérní a člověka nepotřebují.
  • Jsou zlé, nevděčné a ke svému majiteli nemají hlubší vztah.
  • Kočka do bytu nebo domu nepatří.
  • Přenáší nebezpečné nemoci, které mohou člověku ublížit.
  • Nejsou společenské a nepotřebují zvláštní péči.

Není proto divu, že mnoho lidí se kočkám vyhýbá. Přitom se jedná o opravdu jedinečné parťáky pro život. Jejich povaha je mnohem bohatší, než se na první pohled může zdát a dokáží být člověku skvělou oporou. Proto si pojďme jednotlivé mýty vyvrátit.

Kočka je společenská

Říká se, že kočka je samotář. To rozhodně není pravda. Jako každý jiný tvor potřebuje společnost člověka nebo další kočky. Ve dvou se to zkrátka lépe táhne. A právě tuto myšlenku zachycuje i náš obraz Čekající kočky, díky kterému si budete moci užívat hned dvě okouzlující stvoření na jednom plátně.

clanek_002

Kočka potřebuje lásku a umí ji i projevovat

Kočky jsou milující stvoření. Rády si hlídají teritorium a vše, co k němu patří – tudíž i svého majitele. Každá kočka je osobnost a její projevy náklonnosti jsou jiné. Některé divoce předou, jiné se otírají čelem, ukazují bříško nebo se prostě přijdou vyspat na Váš klín. 

Žádná kočka není zlá. Jen se ji člověk musí naučit chápat a vztah, který pak vznikne, už ničím nenahradíte. Mnoho koček dokonce chodí vítat své majitele ke dveřím. Pokud ale svou kočku vidíte jako malého, vypočítavého mafiána, pak si jistě zamilujete náš obraz Černá kočka.

clanek_003

Kočky jsou teritoriální a v bytě jim nic nechybí

Dříve byly kočky využívány především pro lov myší okolo domů. Dodnes slyšíme, že to je jejich přirozenost. Takové kočky ale často umírají ve velmi raném věku následkem srážky s autem nebo nemoci. Kočka žijící v bytě se dokáže dožít více než 15 let. Když jim pak pořídíte interaktivní hračky, máte jistotu, že kočka bude mít i dostatek podnětů pro vybití energie.

Kočky nepřenáší nemoci

Často se mluví o tom, že by se těhotné ženy neměly dostat do kontaktu s kočkou kvůli riziku toxoplazmózy. Tu je ale od kočky takřka nemožné chytit. Větší a reálnější riziko představuje neumytá zelenina.

Kočky potřebují společnost a zábavu

Pořídit si kočku jako bezúdržbovou hračku je snad to nejhorší počínání. Kočka není samotář. Potřebuje Vaši pozornost, lásku a interakci. Proto je důležité pro ni připravit zajímavé podněty, kterými může být hra nebo bezpečná vyhlídka z okna ven. Jako inspirace pro ideální pozorovací koutek může posloužit i náš obraz Kočka pozorující ptáky.

clanek_004

I kočky mají svůj den

Protože jsou tato jedinečná chlupatá stvoření milována po celém světě, od roku 2002 existuje také den, který je oslavuje. Je stanoven na 8. srpna a jeho prvotním cílem nebyla oslava těchto báječných tvorů, ale šíření povědomí o problematice toulavých koček. 

Den koček se zrodil v jižní Americe, kde se fenomén toulavých koček rozmohl, a tak se společnost rozhodla o tomto problému mluvit. Jednalo se také o pokus rozšířit mezi lidmi náklonnost k těmto tvorům a přispět k tomu, aby si lidé opuštěné kočky začali osvojovat a nabídli jim důstojné podmínky pro život.

Nekupuj, adoptuj

V roce 2020 bylo v České republice evidováno přes 30 tisíc toulavých koček a tento počet meziročně geometricky roste. Útulky a spolky díky tomu nemají dostatek prostoru a nemohou pomáhat vždy a všude. Pokud tedy hledáte zvířecího parťáka, který Vám zlepší psychické i fyzické zdraví, pak si adoptujte jednu z koček bez domova.

Adoptované kočky navíc často projevují lásku a dobrou povahu mnohem více než šlechtěné. Může za to skutečnost, že kočky mají skvělou dlouhodobou paměť, dokáží si vážit toho, co mají, a svého majitele bezmezně milovat. Pokud se rozhodnete pomoci rovnou dvěma opuštěným duším, můžete ke kočce pořídit i pejska. To, že se kočky a psi nemají rádi, totiž není pravda. Vše záleží na povaze. Důkazem je i náš obraz Pes a kočka pozorující západ slunce.

clanek_005

Co domácnost, to jiné kočičí plemeno

Kočky se šlechtí od nepaměti a jednotlivá plemena mají nejen svůj charakteristický vzhled, ale také povahu. Pokud máte pocit, že každá kočka, kterou jste u někoho viděli, vypadá naprosto jinak, máte pravdu. V současnosti totiž existuje 45 kočičích plemen a další stále přibývají. 

clanek_006

Víte o kočkách vše?

Jako každá oblast i svět koček skrývá mnoho zajímavostí. Abyste o kočkách věděli skutečně vše, zajímavá fakta jsme pro Vás shrnuli:

  • O chlup lepší káva. Věděli jste, že v České republice existuje několik kočičích kaváren, ve kterých kočky bydlí, a Vy si tak můžete dopřát šálek kávy s vrnícím mazlíčkem v klíně? Jestli se Vám myšlenka kočičí kavárny líbí, ale žádnou ve svém okolí nemáte, pak si ji můžete alespoň zvěčnit na obraze Kocour na kole před kavárnou.

clanek_007

  • Netrestat, ale chválit. Kočky nerozumí trestům, a pokud je jim nějaký udělen, pamatují si to ještě dlouho. Ke změně chování to ale nevede. Pokud chcete kočku něco odnaučit, musíte ji pozitivně motivovat.
  • Čistota je základ. Kočka stráví až polovinu života tím, že se umývá. Jedná se o čistotné stvoření, proto není třeba je koupat.
  • Pojďme si povídat. Pokud máte doma dospělou kočku, která mňouká, používá to výhradně pro komunikaci s Vámi.
  • Když oslava, tak v plné parádě. V Belgii se pravidelně od roku 1955 koná kočičí festival Kattenstoet. Vychází vždy na druhou květnovou neděli a těší se obrovskému zájmu.

clanek_008

  • Trest smrti za usmrcení kočky. V Egyptě byla kočka považována za posvátné zvíře. Její usmrcení proto bylo trestáno smrtí. Peršané jednou dokonce použili kočky jako živý štít, aby ve válce porazili Egypt. Egypťané se nebránili, protože nechtěli kočkám ublížit.

Vytvořte si kočičí obraz

Říká se, že společnost koček vyhledávají kreativní lidé s uměleckou duší. Přesně z toho důvodu jsme si pro všechny milovníky koček připravili hned několik desítek obrazů s kočičí tematikou, které rozzáří obývák, kuchyň i dětský pokoj. Pokud nevíte, pro který se rozhodnout, rádi Vám s výběrem pomůžeme. 

Obraz Kotě nebo tygr skvěle zachycuje majestát tohoto nádherného zvířete. Jste-li ale spíše milovníky abstrakce, zaujme Vás obraz Kočka a káva, Mandala kočka, Abstrakce ženy a kočky nebo Barevná kočička.

Na ty, kteří milují něžnou kočičí duši, pak čekají obrazy jako Odpočívající kocour, Holčička s kotětem nebo Kočky na střeše a měsíc

 

clanek_009

Proč zkusit malování podle čísel

Spoustu z nás občas chytne touha něco tvořit. Díky manuální činnosti si totiž vyčistíme hlavu a odměnou za obětovaný čas je hmatatelná věc, která nám může přinášet radost. Jenže spousta tvůrčích aktivit si žádá velkou přípravu a dostatečnou dávku kreativity. 

U malování podle čísel Vám ale mnoho starostí odpadne. Nemusíte si lámat hlavu s tím, co byste chtěli na plátně zachytit, protože si motiv jednoduše dopředu vyberete. A rozhodovací paralýzu o tom, jaké barvy a štětce jsou ty nejlepší, také vyřešíme za Vás. Vše potřebné totiž najdete uvnitř sady. Stačí popadnout štětec a pustit se do malování.

clanek_010

Co se sadou malování podle čísel získám?

V sadě obdržíte plátno s vybraným motivem, které je rozděleno do očíslovaných polí, které pomocí očíslovaných barev vymalujete. Celý proces malování Vám pak nepřinese pouze krásné umělecké dílo, ale také několik dalších benefitů. A abyste věděli, čím vším Vás malování podle čísel obohatí, všechny jeho výhody jsme pro Vás shrnuli:

  • Díky malování se oprostíte od okolního světa a necháte své hlavě prostor pro odpočinek a regeneraci.
  • Soustředěním se na jeden úkol se zbavíte stresu i napětí.
  • Díky postupné a detailní práci posílíte svou trpělivost.
  • I když se malování jeví jako ryze odpočinková činnost, Váš mozek po celou dobu usilovně pracuje a Vy ho tak přirozeně trénujete. Tím můžete později předejít jeho neurodegenerativním poruchám.
  • Získáte cit pro detail a naučíte se vychutnávat si klid.
  • Zaplníte volný čas smysluplnou činností, jejíž výsledek Vám přinese pocit uspokojení z dobře odvedené a viditelné práce.

clanek_011

Oslavte Mezinárodní den koček se Zuty

Spisovatel Charles Bukowski říkal, že čím více kočkami se člověk obklopí, tím déle bude žít. Pokud tedy doma žádnou kočku nemáte, pozvěte si ji domů alespoň na plátně. Budete si moci užívat jejich energii i krásu bez chomáčů chlupů a roztahaných hraček. 

Pokud s malováním začínáte, můžete zkusit nějaký ze snadných obrazů. Na ty pokročilé u nás zase čekají složitější motivy, které Vaše malířské schopnosti posunou o úroveň dál. 

Máte doma kočku a připadá Vám krásnější než všechny, které jste našli na našich obrazech? Pak máte možná pravdu a my rádi vytvoříme obraz přímo podle Vámi vybrané fotografie. Stačí vybrat dobře osvětlený snímek v dostatečném rozlišení (alespoň 1 MB) a my připravíme obraz přímo podle Vašich představ. Aby obraz splnil všechna Vaše očekávání, ozve se Vám náš grafik, který s Vámi vše doladí do posledního detailu.

clanek_012

Pokud se mezi kočičí milovníky neřadíte, nevadí. V naší nabídce najdete mnoho dalších zvířat, které do Vašeho domova přinesou hravost i vznešenost. Dopřejte si tedy chvilku mimořádného odpočinku a oslavte zvířata s námi vymalováním jednoho z mnoha zvířecích motivů!