Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Jak oslavit s dětmi Mikuláše?

Také už se těšíte na Mikuláše? Přinášíme Vám zajímavosti a tipy ohledně tohoto populárního svátku. Zjistěte, jak si ho užít v pohodě a bez stresu.

Mikuláš je hned po Ježíškovi nejočekávanější událostí celého prosince. O adventu se slaví i další svatí, například Lucie nebo Barbora, ovšem ti ani zdaleka nedosahují takové popularity. Ač je adventní čas tradičně spojený s klidem, rozjímáním a postěním, na Mikuláše se vždy nálada uvolní.

clanek_FB_nahled

Svatý Mikuláš navštěvuje naše domácnosti v předvečer 6. prosince. Sestoupí z nebe a přichází za dětmi, které odměňuje nebo pokárá podle toho, jak se během roku chovaly. A není sám, pomáhá mu také čert a anděl. 

Zatímco pekelník děti straší, anděl děti ochraňuje a zastává roli laskavého ochránce. Někdy to bohužel Mikuláš až k Vám domů nestihne, a tak dětem za okna nadělí pytlíky se sladkostmi nebo drobnými hračkami. Kde se tato tradice vlastně vzala?

Kdo byl svatý Mikuláš?

Mikuláš se narodil ve 3. století ve městě Patara (na území dnešního Turecka) do řecké křesťanské rodiny. Původním povoláním byl pravděpodobně rybář nebo námořník. Odsud také vznikla jeho specializace, je totiž ochráncem rybářů. 

Později se však rozhodl, že všechen majetek rozdá a vstoupí do služeb církve. Ve městě Myra (dnes město Demre v Turecku) se stal biskupem a působil tam až do své smrti.

clanek_01

Během svého života proslul jako laskavý a spravedlivý muž, který se staral o potřebné – chudé, nemocné, vdovy a sirotky. Zemřel 6. prosince, na kdy také připadá jeho svátek. Hned po jeho smrti se udála spousta zázraků, které mu prostý lid začal připisovat. Proto se mu někdy přezdívá také Mikuláš Divotvůrce. 

Legendy o svatém Mikulášovi 

O tom, že byl Mikuláš populární již za svého života, svědčí spousta legend, které se o něm dochovaly až do dnešních dní.

Nejznámější příběh vypráví o Mikulášovi a šlechtických dcerách. Jejich otec promrhal rodinné jmění a nezbylo mu na věno. Poslal je proto do nevěstince, ať si na něj vydělají. Biskup se slitoval a obdaroval každou měšcem zlaťáků. Zachránil tak nejen jejich čest, ale i budoucnost.

V některých legendách zase Mikuláš zachraňuje námořníky nebo nespravedlivě obviněné. To pravděpodobně pramení z jeho původního povolání rybáře. 

Šklibky pro nedočkavé děti

O Mikulášovi se tradičně vypráví ještě jeden příběh. Ten si nejspíš na vesnicích vymysleli sami rodiče, aby doběhli nedočkavé děti. 

Svatý Mikuláš jel na voze s pytlem plným dobrot a dárečků. Jenže venku už byla tma. Najel na pařez a za kopcem se i s nákladem převrátil. Měsíc byl za mrakem, a tak nedokázal najít všechny cukrovinky. Odjel a nechal je tam. Co s nimi teď bude? Kdo na ně má chuť, ať hned vyrazí. Ale musí utíkat bos!

Vždy se našlo pár děti, které to nevydržely a vyběhly ven pro sladkosti. Jenže nic nenašly. Domů se vrátily jen s prostydlýma nohama. Těmto zapomenutým mlskám se říkalo šklibky. To proto, že se navrátilci s prázdnou šklebili zimou.

Mikulášské tradice a oslavy

Mikuláš byl velice populární již za svého života. Jeho kult se po jeho smrti pozvolna šířil celým křesťanským světem. V 10. století se dostal i do západní Evropy, a to díky řecké manželce německého císaře Oty II. Je to takový mezinárodní svatý, na kterého narazíte v podstatě všude.

V pravoslaví jde o jednoho z nejoblíbenějších svatých vůbec. A právě z této kulturní oblasti se dostal během misie i mezi slovanské národy, pro které je dodnes výjimečně důležitý. Tak například v Rusku z něj udělali patrona země. Velké úctě se ale těší i v Nizozemsku a Německu. V USA se zase stal předlohou pro Santa Clause.

Od kdy začal Mikuláš navštěvovat děti? Tato tradice pravděpodobně sahá až do 10. století v Německu. V tamních klášterních školách děti jednou do roka hrály tzv. biskupskou hru. Jeden zvolený žák se na den stal biskupem. Dostal dokonce i jeho berlu a musel zastat jeho funkce ve škole a v klášteře. 

clanek_02

Později se tato hra přenesla za zdi kláštera a stal se z ní lidový svatomikulášský průvod plný masek a maškarního veselí. Původně Mikuláš chodil sám doprovázený celým průvodem roztodivných masek. Poměrně nedávno se ustálilo trio, ve kterém je společně s andělem, přičemž tento laskavý patron patrně přibyl jako úplně poslední. Aby také ne – někdo musel vyvážit přísného svatého a zlého čerta. 

Pro dnešního moderního člověka je trochu matoucí, proč vlastně chodí už 5. prosince, když svátek připadá na 6. I to má původ v lidové tradici. Pro naše předky totiž začínal nový den západem slunce, nikoliv východem. A tak jakmile se 5. prosince setmělo, už začal den 6. a Mikuláš se na zlaté niti spustil z nebe mezi živé.

Význam Mikulášovy návštěvy a co si z ní můžeme odnést

Mikulášova návštěva u Vašich ratolestí může proběhnout různě. Dříve se kladl důraz především na její výchovný aspekt. Ovšem dnes už spousta odborníků tvrdí, že strašení dětí a negativní tresty nemají na psychiku dobrý vliv.

Některé děti jsou zkrátka citlivější a strach z Mikuláše a čerta by jim mohl dlouhodobě ublížit. Navíc je to pro ně velký stres. Co když se zakoktají u básničky? Zapomenou slova v písničce? Určitě nechcete na své nejmenší nakládat zbytečně velkou zátěž. Pojďme pro ně tento den udělat kouzelný a příjemný. Užijete si ho spolu naplno! 

Jak oslavit Mikuláše s malými dětmi

U malých dětí buďte obzvlášť opatrní. Příliš velký šok by jim mohl způsobit noční můry nebo koktání. A zanechat v nich velice negativní vzpomínky. První setkání raději nedomlouvejte u Vás doma. 

Nejlepší bude Vašim nejmenším nadpřirozené bytosti ukázat při procházce venku. Nebo v rámci nějaké kulturní akce, například v kavárně. Nezapomeňte jim u Vás doma za okno nachystat dobroty, aby na ně po návratu domů čekaly už připravené. Ten úžas v dětských očích z povedeného překvapení je největší odměna pro každého rodiče. 

Děti často Mikuláše a jeho družinu uvidí poprvé už v mateřské školce. Na některých besídkách se objeví, děti jim odříkají básničku a za to dostanou něco dobrého na zub. Zjistěte si raději dopředu, jak taková akce probíhá. A poptejte se ostatních rodičů, co si o ní myslí. Vždy je lepší vědět, do čeho jdete. Vaši ratolest na vše předem připravte, aby potom nebyla zaskočená.

Jak zorganizovat návštěvu u Vás doma

Pokud chcete mikulášské trio pozvat k Vám domů, naplánujte předem, jak návštěva bude probíhat. Mohou k Vám přijít buď známí (nebojte se, dítě je určitě nepozná), nebo lidé na inzerát. Vždy byste ale měli stanovit nějaké hranice a scénář. 

Ideální je, pokud potomka pochválí. V případě, že byste ho chtěli pokárat, ať Mikuláš upozorní na to, co by měl maličký do příště vylepšit, ovšem s citem.

Vyhněte se rozdováděným čertům, kteří s řinčícími řetězy zaženou dítě až do jeho pokoje a straší ho i v něm. To je opravdu nepříjemná zkušenost. Dětský pokoj je totiž místo bezpečí, které by neměl nikdo narušit. Stejně špatný je i opilý Mikuláš, který se neumí chovat.

Máme před sebou dlouhý studený prosinec, jaké motivy si mohou Vaše děti v tomto měsíci vymalovat? ?

Jaký obraz udělá dětem největší radost? Vybrali jsme pro Vás motivy s tou správnou předvánoční atmosférou, se kterými nešlápnete vedle.

Vánoční kocourek

Máte doma malého milovníka zvířat? Pak ho potěšíte obrazem s roztomilým kocourkem ve sněhu s vánoční čepičkou. Bude vypadat pěkně v dětském či obývacím pokoji nebo Vaší pracovně. Dostupný je v druhé nejlehčí obtížnosti, a tak si s ním poradí i malí školáčci. 

clanek_03

Vánoční pohoda

Vánoční pohoda je obraz jako dělaný na prosincové večery. Má krásné zimní barvičky a je z něj cítit sváteční atmosféra. Pokud Vánoce, zimu a sníh milujete, připomínejte si je díky tomuto motivu po celý rok. 

clanek_04

Praha a vánoční stromeček 

Vánoční trhy a rozsvěcení stromečku na pražském Staroměstském náměstí jsou události, které si nesmíte nechat ujít. Obraz Praha a vánoční stromeček Vás na toto kouzelné místo přenese pokaždé, když se na něj podíváte. Tuto sváteční dekoraci Vám bude každý závidět. Obtížnost je druhá nejsnazší, a tak ji hravě zvládnete Vy i Vaše ratolesti. 

clanek_05

Anděl strážný

Prosinec se neobejde bez laskavého anděla. Z celé trojice mají děti nejradši většinou právě tohoto nebeského ochránce. Vymalujte si originální sváteční motiv Anděl strážný a pozvěte s ním do Vaší domácnosti kouzlo Vánoc. 

clanek_06

Přejeme Vám krásného Mikuláše. Vymalujte si společně některý z našich zimních motivů a nalaďte se na blížící se Vánoce. Užijte si tento svátek v rodinném kruhu a v pohodě!