Pro plnou funkčnost těchto stránek je nutné povolit JavaScript.

Malujte podle čísel jako profík

Ačkoliv se na první pohled může zdát, že při malování podle čísel vznikne vždy úplně identický obraz, není to tak úplně pravda. I když budou dva lidé malovat stejný motiv, finální výsledek se bude lišit v mnoha ohledech a bude patrné, kdo maloval poprvé a kdo už nějakou tu zkušenost má. Jak se ale stát v malování podle čísel profíkem?

clanek_001

Říká se, že cvik dělá mistra. Proto sami uvidíte, že výsledky Vašeho malování budou obraz od obrazu lepší. K tomu, abyste malovali jako profesionálové, si ale můžete snadno dopomoci i bez dlouhého cviku. Stačí se jen malování věnovat naplno, naučit se chápat barvy a pořídit si optimální vybavení.

Malování podle čísel je unikátní v tom, že je zde úplně pro každého. Mohou se do něj pustit začátečníci i zkušení malíři, děti i dospělí. Stačí si jen vybrat motiv a dát se do vybarvování. Aby ale Vaše obrazy vypadaly opravdu skvěle a mohly se stát součástí interiéru, poradíme Vám, jak malování posunout o úroveň dále.

Základem je kvalitní sada

I když se to na první pohled nemusí zdát, už samotná volba malovací sady ovlivní konečný výsledek. Proto nikdy výběr nepodceňujte a vybírejte si pouze renomované prodejce.

Sady se od sebe liší nejen cenou, ale také kvalitou. I když se mohou nabídky některých prodejců zdát opravdu lákavé, pamatujte, že nízká cena často souvisí se samotným obsahem sady. Úskalí pak mohou být v:

  • kvalitě akrylových barev
  • kvalitě a množství štětců
  • množství potřebných barev
  • malém výběru motivů

Je tedy dobré vybírat sadu podle kvality jednotlivých komponentů. Jedině tak můžete předejít starostem a dokonce komplikacím se samotným dokončením obrazu. U Zuty se totiž staráme nejen o to, že v sadě najdete dostatečné a pečlivě vypočítané množství jednotlivých barev, ale také o to, že když Vám nějaká náhodou dojde, jsme připraveni pomoci.

clanek_002

Doplnění barvy

I zkušenějším malířům se někdy může stát, že jim nějaká z barev dojde ještě v průběhu malování. Zatímco v případě jiných výrobců to znamená, že nebudete schopni dokončit obraz, u Zuty se tato skutečnost dá snadno vyřešit. Stačí nám napsat na e-mail info@zuty.cz a my Vám barvu bezplatně zašleme

Zvolte si profesionální vybavení

Profesionální vybavení k malování získáte už s nákupem naší sady. Dáváme si totiž záležet na výběru lněného plátna i akrylových barev s těmi nejlepšími malířskými vlastnostmi. Kromě toho v sadě najdete i tři nylonové štětce, které díky různým tvarům pomohou s malováním velkých ploch, ale i těch nejdrobnějších detailů.

Při výběru sady se také můžete rozhodnout, zda chcete plátno vypnout na rám nebo ne. Pokud se pro blind rám rozhodnete, máte jistotu, že hotové dílo bude skutečným uměleckým dílem, které můžete vzápětí pověsit na zeď. Tím to ale nekončí!

Zařiďte si vlastní malířský ateliér

Profesionální malíři povětšinou nezhotovují obrazy u kuchyňského stolu. Pokud tedy chcete svému malování dát zcela nový rozměr, stačí si přichystat profesionální vybavení. Mezi to patří vhodný malířský stojan, paleta, zástěra a čistič štětců.

Volba stojanu se odvíjí od prostoru, který na něj máte. V naší nabídce najdete:

  • Stolní malířský stojan má nastavitelný sklon a je ideální v okamžiku, kdy plánujete malovat na stole, ale nemáte na něm dostatek prostoru k položení plátna. Tento stojan pak zajistí, že ho po domalování můžete i s obrazem přenést a najít mu vhodné místo.
  • Malířský stojan ELBA je zhotoven z bukového dřeva a díky materiálu a rozvržení nožek je velmi stabilní. Patří do výbavy profesionálních malířů, umisťuje se na stůl a umožňuje snadné přenášení obrazu.
  • Malířský stojan MONET je optimálním vybavením všech začínajících umělců a umožní Vám vytvořit si vlastní ateliér. Díky pevné a stabilní konstrukci neklouže po zemi a může sloužit i k samotné prezentaci díla.
  • Malířský stojan AMAZON patří k vybavení skutečných profesionálů. Díky teleskopickým nohám s protiskluzovým zakončením si můžete snadno přizpůsobit jeho výšku a malování si udělat příjemnější. Stojan je po dokončení malování možné složit. Díky jeho kompaktnosti si pak nemusíte dělat starost s jeho uskladněním. Místo pro něj najdete doslova kdekoliv.

clanek_003

Paleta, stojan a správné vybavení jsou skvělým základem pro profesionální malování. Stále to ale není vše. Abyste mohli malování povýšit, je třeba věnovat pozornost i výběru motivu, technice malování a správné péči o samotný obraz a příslušenství.

Najděte si optimální motiv a náročnost

Pokud chcete své malířské dovednosti dostat na profesionální úroveň, je třeba tomu přizpůsobit již samotný výběr obrazu. V naší nabídce najdete obrazy o různých úrovních náročnosti:

  • velmi snadné
  • snadné
  • střední
  • složité 
  • velmi složité

Čím složitější obraz je, tím více obsahuje detailů a vyžaduje si proto o to preciznější techniku. To ale k profesionálnímu malování patří! Pokud se tedy chcete postavit před skutečnou výzvu a na zeď si pověsit opravdu profesionální a dokonalý obraz, je třeba hledat takové motivy, na kterých budete moci své schopnosti ukázat. Proto se nebojte a vyberte si obraz velmi složité náročnosti. Uvidíte, že s trochou času a trpělivosti dosáhnete skutečného uměleckého díla.

Tipy na motivy

Výběr motivu by ale samozřejmě neměla ovlivňovat jen jeho náročnost, ale také Vaše preference. Pokud Vám ale můžeme nějaké skutečné výzvy doporučit, určitě mezi nimi najdete tyto tři neotřelé motivy:

Hvězdný Buddha je obraz, který k Vám přinese harmonii a klid nejen díky svému motivu, ale také zvoleným barvám. Množství detailů a jemných drobností Vám dovolí předvést svůj malířský talent a zhotovit obraz, který ve výsledku nebude malování podle čísel ani vzdáleně připomínat.

clanek_004

Podzimní les a řeka je další z obrazů, který je opravdu bohatý na detaily. Díky velkému množství políček umožňuje zachytit všechny barvy a odlesky podzimu. Pokud patříte mezi fanoušky krajinek, tento obraz si dozajista zamilujete.

clanek_005

Liška a káva je dílem americké malířky Holly Simental, která si zvířata zamilovala, a ta se tak stala hlavním motivem jejich obrazů. Liška je jednoznačně jejím nejnáročnějším motivem. Detailně propracovaná srst dá totiž zabrat nejednomu pokročilému malíři. Ovšem výsledek stojí za to. Tento obraz skvěle doplní moderní interiér, ale oživí i ten tradičnější. Navíc tento motiv otevírá dveře dekorování hned několika místností. Bude se vyjímat jak v obývacím pokoji, tak kuchyni, ložnici nebo předsíni.

clanek_006

Dejte si záležet na technice

Obraz vysoké náročnosti není klíčem k tomu, jak se stát profesionálem. Dává Vám ale dostatečný prostor k realizaci Vašich dovedností. Ty je vždy na začátku dobré trénovat na lehčích obrazech. A abyste pak náročnější obraz vymalovali jako profík, je třeba dbát několika základních pravidel:

  • Začínejte s velkými plochami a poté přejděte k detailům.
  • Malujte shora dolů, zleva doprava. Ideálním výchozím bodem je levý horní roh.
  • Začínejte s tmavými barvami, světlé nechte až na konec.
  • Měňte štětce podle potřeby.

Kromě toho je třeba používat optimální množství barvy. Štětec namáčejte pouze z jedné třetiny a barvy nenanášejte příliš mnoho. Uvidíte, že po zaschnutí bude vypadat výrazněji, než se na první pohled zdá. 

Pokud malujete světlé pole, vždy nejprve dejte lehkou vrstvu barvy přes číslo a poté pole domalujte. Zabráníte tak jeho prosvítání.

clanek_007

Naučte se rozumět barvám a přechodům mezi nimi

Kromě správného postupu při nanášení barev je také třeba zvolit i vhodnou techniku samotného malování. Naučte se chápat barvy, jejich vznik a dělení. Kromě toho se je naučte propojovat.

Když se podíváte na obrazy nejslavnějších umělců, barvy na jejich obrazech tvoří jednotu a harmonii. To je dáno skutečností, že nevidíme přechody mezi nimi. Jedna barva se totiž plynule vlévá do druhé. Chcete-li tedy malování posunout na profesionální úroveň, naučte se s barvami pracovat stejně.

Při vybarvování větších polí nikdy nepostupujte od jejich okraje do středu, ale naopak pole vymalujte z lehkostí. Stačí barvu nanášet ze strany na stranu a rozmazávat tak ostré hrany a přechody. Díky tomu dokážete políčka vymalovat bez nevzhledných okrajů. Pamatujte, že čím vlhčí barva bude, tím snáze ji můžete rozetřít do vytracena.

Volte správné štětce a pečujte o ně

Jen stěží ale dokážete barvu správně nanášet, pokud k tomu nebudete mít potřebné vybavení. Kvalitní barvy i štětce jsou automatickou součástí každé naší sady. Je tedy důležité je správně používat.

  • Při malování příliš často nepřeskakujte mezi světlými a tmavými barvami. Může se totiž stát, že dojde k nechtěnému zabarvení štětce.
  • Na velké plochy volte rovný plochý štětec. Na detaily naopak zvolte kulaté špičaté štětce.
  • Po domalování vždy štětce vymyjte mýdlovou vodou, vypláchněte, vytlačením vody je vytvarujte do původního tvaru a nechte pořádně vyschnout.
  • Pokud máte štětce znečištěny, nepodceňujte to a pořiďte si hloubkový čistič štětců.

clanek_008

Povyšte obraz na umělecké dílo a vytvořte si galerii

Jakmile obraz dokončíte, dodejte mu ještě tu závěrečnou péči, kterou si zaslouží. Aby se totiž mohl stát uměleckým dílem, je vhodné na něm barvy zalakovat. Lak se pak postará o krásný vzhled, ochranu a fixaci barev. K nanášení ochranné vrstvy ale vždy přistupte až po řádném zaschnutí obrazu. Nebojte se proto počkat klidně týden.

Lak nežloutne a garantuje udržení kvality Vašeho výtvarného díla. Spolu s vypnutím plátna na rám tak docílíte toho, že finální obraz už nebude připomínat obraz podle čísel, ale skutečné umělecké dílo. A to k profesionálnímu malování rozhodně patří.

Díky malování podle čísel se umělcem a profesionálem může stát kdokoliv. Stačí pouze trénovat techniku, porozumět barvám a zvolit si správné vybavení. Pokud už nějakou dobu podle čísel malujete, zkuste se posunout dál a dostat do obrazů zručnost profesionálních malířů. Jestli ale teprve začínáte, vyberte si jeden z našich tisíců motivů a postupnými kroky se i Vy vypracujte mezi opravdové umělce.